Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Betlehem Dávid: Ki lehet mondani, Rasovszky az olimpia legnagyobb esélyese. Meg remélem, én

Betlehem Dávid: Ki lehet mondani, Rasovszky az olimpia legnagyobb esélyese. Meg remélem, én

m4sport.hu
A nyíltvízi úszás 10 kilométeres számának világbajnoka, Rasovszky Kristóf és a dobogóról épphogy lemaradó Betlehem Dávid elevenítette fel a dohai emlékeket az M4 Sport Úti cél: Párizs 2024 című műsorában. A két úszó már javában készül az ötkarikás játékokra, amelyen esélyesként ugorhatnak majd a hullámok közé.


Nemcsak a sikert, az oda vezető utat is bemutatjuk. Nemcsak a bajnokot, az embert is.
Úti cél: Párizs 2024, kéthetente vasárnap az M4 Sporton


Rasovszky Kristóf kizárólag magára koncentrál és zenét hallgat verseny előtt, ahogy kilép a hotelből. A fejhallgatót csak akkor veszi le, ha valaki „nagyon mondani akar valamit”.

Férfi hosszútáv úszóink úgy ugorhattak vízbe a dohai világbajnokságon, hogy Betlehem Dávid már korábban megszerezte az induláshoz szükséges szintidőt, Rasovszkynak pedig már a kvótája is megvolt a párizsi játékokra.

A két úszó mesél egymással való kapcsolatáról, valamint arról is, hogyan élik meg belülről a versenyeket, mi játszódik le bennük egy fordulónál, ahol gyakran kisebb verekedés, rugdosás is ki szokott alakulni.

„Nem az a legfontosabb, hogy visszahúzzam, lenyomjam a vállát. Ha látom, hogy még jön egy ember, akkor beengedem és majd lemeccseljük később. Próbáltam mindig az a plusz egy ember lenni, aki még jött, általában beengednek” – mesélte Betlehem Dávid.

Rasovszky azonban nevetve hozzátette: „azért úgy engednek be, hogy a lehető legkisebb helyen fordulj el. Túl sokat nem kapsz, de valamennyi jut”.

A két úszó a kamerák előtt felidézte, ahogyan Rasovszky szinte végig vezetve nyerte meg a dohai világbajnokságot. Betlehem az utolsó körökben azt gondolta, Rasovszky nem fogja végig bírni, aztán látta, hogy „elvannak, ez elég komoly lesz”. Az utolsó 200 méterre fordulva látta, még mindig vezet, ő pedig a harmadik helyen úszik a cél felé.

Rasovszky másodszor nyerte meg a világbajnokságon a 10 kilométeres számot, Betlehem azonban a futam után csalódottan nyilatkozott és elmondta, az utolsó 10 méteren kapott ki, maradt le a bornzról.

„Aznap már nem találkoztunk” – mondta Rasovszky. „Szerintem ennyi kellett. Másnap reggelinél, és amikor edzésre mentünk, már tudtunk beszélgetni.”

Betlehem gyorsan hozzá is tette, ez nem azért volt, mert irigy vagy féltékeny lenne: „neki fel kell dolgoznia a nagy sikert, nekem pedig azt, hogy amit szerettem volna, az éppen elúszott a végén”.

Minkét úszó érmes szeretne lenni Párizsban, de korábban csak országos bajnokságon jött össze, hogy egyszerre álljanak dobogóra egy versenyen után. Ha a francia fővárosban összejön, teljesen mindegy lesz, hogy korábban nem sikerült.

„Nyáron csúcsformában volt, most nyert. Ki lehet mondani, Rasovszky Kristóf az olimpia legnagyobb esélyese, meg remélem én” – bizakodott Betlehem.


Úti cél: Párizs 2024, kéthetente vasárnap az M4 Sporton


Az M4 Sport több magyar sportoló párizsi olimpiára vezető, – áldozattal, lemondással, sikerrel és kudarccal kikövezett – útját kíséri figyelemmel. Vannak köztük, akik már rendelkeznek kvótával, és akadnak olyanok is, akik még küzdenek érte.

A kéthetente, vasárnap esténként jelentkező adások minden epizódjában három-három sportolóval/edzővel beszélgetünk, az interjúkat bármikor visszanézhetik az m4sport.hu-n vagy az M4 Sport applikációban, a teljes adásokat pedig visszanézhetik a Médiaklikken.

Sportolók:
Németh Nándor (úszás)
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (úszás)
Siklósi Gergely (vívás)
Molnár Attila (atlétika)
Vogel Soma (vízilabda)
Klivinyi Kinga (női kézilabda-válogatott)
Pekler Zalán (sportlövészet)
Chema Rodríguez (férfi kézilabda-válogatott)

Hamarosan: férfi kardcsapat, Varga Ádám (kajak-kenu), Balogh Mátyás (íjászat), Pigniczki Fanni (ritmikus gimnasztika), Losonczi Dávid (birkózás)

Teljes adások
Úti cél: Párizs 2024., 1. rész
Úti cél: Párizs 2024., 2. rész
Úti cél: Párizs 2024., 3. rész

Következő adások (M4 Sport)
április 14., 28.
május: 12., 26.
június: 09., 23.
július: 07., 21.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak