Musorujsag
Élő Eredmények

Sós Csaba Milákról: Jóval jobb időket úszott, mint amire számítottam tőle

Sós Csaba Milákról: Jóval jobb időket úszott, mint amire számítottam tőle

m4sport.hu
A szövetségi kapitány szerint az olimpiai bajnok úszó felkészülése egy egyedi eset, ilyet még nem láttunk. Sok kockázatot hordozott és hordoz, senkinek nem javasolja, hogy megpróbálja utánozni.

A világ idei harmadik legjobb idejével nyert pénteken Milák Kristóf 100 méter pillangón a Duna Arénában rendezett úszó országos bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese 50.99 másodperccel csapott célba.

A Honvéd 24 éves klasszisa egy év szünet után versenyzett újra, ezt megelőzően legutóbb tavaly a Kaposváron rendezett ob-n indult. Ezúttal hat számot vállalt, 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 100 és 200 méter pillangón nyert, csak 50 méter pillangón lett második Szabó Szebasztián mögött.

Jóval jobb időket úszott, mint amit én gondoltam, hogy úszhat abból, amilyen ismereteim nekem voltak róla. Hála az égnek, hogy nem fordítva történt. Találkoztam vele, beszéltünk, többet nem akarok erről mondani” – kezdte értékelését Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya az M4 Sport kamerái előtt. Véleménye szerint az olimpiai bajnok klasszis egy teljesen egyedi utat jár, erre nincsen recept, emiatt jósolni is nehéz.

Csak a vágyainkat tudjuk mondani, megtörtént az, hogy jóval előrébb tart, mint amit várni lehetett. De a sportág egy kimagasló alakjáról beszélünk, neki csak ez lehet a mérce. Ha ezt megcsinálja, akkor ez teljesen jó neki. A korábbi nagy klasszisok egészen más metódussal készültek, még akkor is ha vannak közös jegyek. Ez azonban egy egyedi eset, ilyet még nem láttunk. Sok kockázatot hordozott és hordoz, de adja az ég, hogy sikerüljön” – mondta arról, mire lehet esélye Miláknak ilyen felkészüléssel az olimpián.

Minden jel arra utalt már korábban is, hogy indul Párizsban, erre utal, hogy a doppingvizsgálatokhoz szükséges napi holléti ívét folyamatosan töltötte. Ha valakit nem érdekel Párizs, akkor az ezzel nem foglalkozik. Adja az ég, hogy sikerüljön, de óva intek mindenkit hogy utánozni próbálja” – mondta azzal kapcsolatban. milyen információi vannak arról, hogy a 200 pillangó címvédője ott lesz e a párizsi játékokon.

A győztes Milák Kristóf átveszi az aranyérmet Fábián Lászlótól, a MOB főtitkárától a férfi 200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén. MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinkával kapcsolatban elmondta, már maga a próbálkozás a szintidő eléréséért tett kísérlete is dicséretes, hiszen ez nem megszokott, hogy valaki szülés után visszajön a modern sportnak ebbe az intenzív sodrásába. Tisztában van vele, hogy az ob-n többen is megúszták az olimpiai szintet, vannak erős számaink, ahol többen is pályáznak a két helyre, a következő két hónapban kell eldönteniük egymást között a részvételt.

Három éve Egerszegi Krisztina korosztályos csúcsát 400 vegyesen több mint tíz másodperccel megjavította, onnantól itthon már élénk figyelem kíséri. Tavaly serdülőként két évjárattal feljebb ifjúsági Európa-bajnok lett, nagyszerű karrier az övé, reméljük, hogy nem törik meg” – mondta a csütörtökön 15 évesen 400 vegyesen ob-t nyerő Jackl Vivienről.

Kristóf igazolta azt, hogy olyan tehetségről van szó, akivel nem csak én, de nagyon sok más edző sem találkozott. Született tehetség, nagyon jó versenyző típus, ehhez kellett  felépíteni azt az állóképességet, amivel ő rendelkezett. A 2022-es vb után amit világcsúccsal nyert, akkor is elmondtam, nem lesz ez ilyen sima és nem lesz egyértelmű, de szerényen és alázattal fogom csinálni, mert másképp nem lehet és most is erre van szükség” – mondta első számú versenyzőjéről Virth Balázs.

Kiemelte, az 1.54:09-es idő a magyar mezőnyt tekintve mennyire erősnek tűnik, de ez négy és fél másodpercre van a saját csúcsától. „Nagyon jó időt úszott, de mindenkit a saját csúcsához, a saját idejéhez kell mérni. Ennek ellenére azt gondolom, amit úszott ennyi kihagyással, igazolta azt, hogy egy zseniális versenyző, extraklasszis„.

Bizakodó vagyok, eltalálta amit jósoltam, de jobb, mint amire mindenki gondolt. Ha ezt a sikerül megvalósítani hogy a munkát elvégezze, nem gondolom, hogy félteni kellene az olimpiától” – mondta a szakember, aki kiemelte, több versenyzője  – Kapás, Telegdy, Márton – is remek teljesítményt nyújtott az ob-n.

Borítókép: Sós Csaba MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak