Musorujsag
Élő Eredmények

Azt írják, doppingolással lebukó kínai úszók nyerhettek olimpiát Tokióban

Azt írják, doppingolással lebukó kínai úszók nyerhettek olimpiát Tokióban

MTI
Ausztrál médiaértesülés szerint 23 kínai úszó annak ellenére szerepelhetett a 2021-es tokiói olimpián, hogy előtte fennakadt a doppingvizsgálaton.

A sydneyi székhelyű Daily Telegraph szombati számában közölte, hogy a versenyzők trimetaziniddel akadtak fenn még 2020-ban. Az érintetteket azonban a nemzetközi szövetség (World Aquatics) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyetértésével a kínai doppingellenes hatóságok mindenféle szankció nélkül felmentették a vádak alól, mert szennyezettnek találták a mintákat. Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt végül 2021-ben rendezték meg.

A 30 fős kínai úszóválogatott Tokióban hat érmet, köztük három aranyat szerzett.

A lap idézte Olivier Rabin professzort, a WADA orvostudományi igazgatóját, aki szerint a WADA illetékes osztálya a tokiói olimpia előtt felülvizsgálta az esetet, a termék gyártójától is információkat kapott a szennyezettségről.

„Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs konkrét alapja megkérdőjelezni az állítólagos szennyeződést” – tette hozzá Rabin.

Borítókép: A kínai Csang Jü-fej, miután győzött a tokiói nyári olimpia női 200 méteres pillangóúszásának döntőjében (MTI/EPA/Nic Bothma)

További tartalmak