Musorujsag
Élő Eredmények

„Ha jól sikerül, utána már tökmindegy: lehet feküdni egy hetet a kórházban” – Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf nem aggódik a Szajna vízminősége miatt

„Ha jól sikerül, utána már tökmindegy: lehet feküdni egy hetet a kórházban” – Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf nem aggódik a Szajna vízminősége miatt

m4sport.hu
Két nyíltvízi úszónk - akik a februári dohai világbajnokságról és olimpiai esélyeikről beszéltek az előző adásban - nagy döntés előtt állt tavasszal: bevállalják-e, hogy a nyílt víz mellett medencében is úsznak Párizsban. Ezt a kérdéskört jártuk velük körbe az M4 Sport Úti cél: Párizs 2024 című műsorunkban, amelyben döntésükre is fény derült.

Betlehem Dáviddal az akrobatikus kosárlabda országos bajnokságra látogattunk el, ahol több hasonlóságot is vélt felfedezni a nyíltvízi úszással, miközben azon lamentált, milyen előnyei és hátrányai lennének a kettős terhelésnek az olimpián, illetve hogy a tisztasággal nem vádolható Szajna víze milyen hatással lehet a versenyükre.

„Nagyon kétélű fegyver, hogy bevállaljuk a medencét vagy nem vállaljuk be, mert főleg mentálisan hatalmas plusz löket lehet, ha jól sikerül. Viszont tavaly voltunk egy világkupán Párizsban, kiutaztunk, de a verseny előtti napon elhalasztották, mert annyira magas volt a kólibaktérium-szint, hogy nem engedtek be a vízbe. Ezért is jó szerintem, hogy bevállalom az 1500-at, hogy legyen egy fix pont, ússzunk egy jót, mert nyílt vízen bármi megtörténhet” – így a csapatban kétszeres világbajnoki ezüstérmes és egyszeres bronzérmes úszó, akinek 800 métere gyorsson is megvan a kvótája.

Sok jót Rasovszky Kristóf sem hallott a Szajna vízminőségéről, ez azonban természetesen őt sem tántorítja el, az viszont annál inkább elgondolkoztatta, hogy éljen-e a lehetőséggel, hogy a medencében is megméresse magát az olimpián, ahol akár négy számban is rajthoz állhatna: a nyílt víz mellett 400, 800 és 1500 gyorson.

A dohai vb-n elért eredményei (aranyérem 10 kilométeren, országos csúcs és 5. hely 800 gyorson) alapján szívesen bevállalná a duplázást, de azt nem szeretné, hogy a medencés úszás bármilyen formában is a nyíltvízi kárára menjen.

„Nyilván 10 kilométeren éremesély van egyértelműen, 800 gyorson pedig országos csúcs ide, 5. hely oda, a döntőbe jutásról beszélhetünk. Ha két számot vállalok be és az első nem sikerül, akkor az nem olyan jó jól a másodikra, ha viszont jól sikerül, abból sem lehet igazából bármint levonni, mert a 800 meg 10 kilométer két nagyon különböző versenyszám” – világította meg a kérdést más szemszögből, mint veszprémi csapattársa.

A negyedik helyezett Rasovszky Kristóf (j) és a hatodik helyezett Betlehem Dávid a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„A döntésem: 1500 medencében és 10 kilométer nyílt vízen” – jelentette ki végül Betlehem, míg Rasovszky úgy határozott, csak 10 kilométeren indul Párizsban.

És mi lesz, ha megvalósul a legrosszabb forgatókönyv, és megsínylik a Szajna vízét?

„Kristóffal szoktunk poénkodni: ha jól sikerül, akkor igazából utána már tökmindegy, lehet feküdni egy hetet a kórházban. Persze, ez csak vicc, de tényleg erre készülünk évekig, szóval ha utána egy hétig rosszul vagyunk, vagy kettőig, akkor az valamilyen szinten belefér, és vállaljuk ezt a kockázatot” – mondta Betlehem.


Úti cél: Párizs 2024, kéthetente vasárnap az M4 Sporton
Visszanézhető az m4sport.hu-n


Az M4 Sport több magyar sportoló párizsi olimpiára vezető, – áldozattal, lemondással, sikerrel és kudarccal kikövezett – útját kíséri figyelemmel. Vannak köztük, akik már rendelkeznek kvótával, és akadnak olyanok is, akik még küzdenek érte.

A kéthetente, vasárnap esténként jelentkező adások minden epizódjában három-három sportolóval/edzővel beszélgetünk, az interjúkat bármikor visszanézhetik az m4sport.hu-n vagy az M4 Sport applikációban, a teljes adásokat pedig visszanézhetik a Médiaklikken.

Sportolók:
Balogh Mátyás > > >
Debreczeni-Klivinyi Kinga
 (kézilabda) 1. rész > > >2. rész > > >
Férfi kardcsapat > > >
Molnár Attila (atlétika) > > >
Németh Nándor (úszás): 1. rész > > >, 2. rész > > >
Pekler Zalán 
(sportlövészet) > > >
Pigniczki Fanni 
(ritmikus gimnasztika) > > >
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (úszás) 1.rész > > >2. rész > > >
Chema Rodríguez (férfi kézilabda-válogatott) 1. rész > > >2. rész > > >
Siklósi Gergely (vívás) > > >
Vogel Soma (vízilabda) 1. rész > > >, 2. rész > > >
Varga Ádám (kajak-kenu) > > >

Teljes adások
Úti cél: Párizs 2024., 1. rész
Úti cél: Párizs 2024., 2. rész
Úti cél: Párizs 2024., 3. rész
Úti cél: Párizs 2024., 4. rész
Úti cél: Párizs 2024., 5. rész
Úti cél: Párizs 2024., 6. rész

Következő adások (M4 Sport)
június: 09., 23.
július: 07., 21.

Borítókép: Magyar Úszó Szövetség

További tartalmak