Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Három magyar ezüst- és egy bronzérem, valamint olimpiai A-szintek a vizes Eb hétfő délutáni programjában

Három magyar ezüst- és egy bronzérem, valamint olimpiai A-szintek a vizes Eb hétfő délutáni programjában

m4sport.hu/MTI
Holló Balázs, a férfi és a női 4x200-as gyorsváltó ezüst-, Zombori Gábor pedig bronzérmet nyert, utóbbi ráadásul honfitárását követve teljesítette az olimpiai szintet 400 méter vegyesen a belgrádi Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek hétfői nyitónapján.

 

A két magyar az első két idővel várta a finálét, Holló ráadásul az előfutamban teljesítette az olimpiai szintet. A fináléban aztán szinte végig fej fej mellett úsztak, azonban a görög Aposztolosz Papasztamosz mellen nagyon ellépett tőlük, amit a két magyar nagy hajrája ellenére sem tudott behozni.

Ugyanakkor Zombori nem sokkal Holló (4:11.51) után csapott célba, és 4:11.70 perces idővel – amely kereken egy másodperccel jobb, mint egyéni legjobbja, amivel áprilisban majdnem olimpiai szintet úszott – könnyedén teljesítette az ötkarikás elvárást (4:12.50).

„Abban bíztam, hogy Balázs és köztem dől el majd a végén az arany, de a görög nagyon elment mellettem. Összességében nagyon jó volt, hogy egymás mellé kerültünk, így remekül tudtunk versenyzeni. Az Európa-bajnokságra a legjobb nevezési idővel jöttem, így az érem és az olimpiai szint alapelvárás volt magamtól” – nyilatkozta az MTI-nek Zombori.

Zombori Gábor: Éremből jobbat szerettem volna

A nőknél a délelőtti csapatból kikerült a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna, valamint Ugrai Panna, a helyükre Késely Ajna és Molnár Dóra került be.

A fináléban a magyarok gyakorlatilag az első pillanattól kezdve az izraeliek mögött tempóztak, utolsó emberként Pádárnak nagyjából négyméteres hátrányt kellett volna ledolgoznia, és bár szépen jött fel, a hajrában már nem tudta megszorongatni riválisát.

„Ebben az összeállításban még soha nem úsztunk ilyen időt, az olimpiára nézve ez rendkívül biztató. Remélem, ebben a felállásban megyünk majd Párizsba, ahol mindenképpen szeretnénk döntőt úszni, nagyon bízom a lányokban” – nyilatkozta a vegyes zónában Ábrahám Minna. A 100 méter gyorson egyéni csúccsal döntős Pádár megjegyezte, egy hónappal az olimpia előtt még senki sincs csúcsformában, így véleménye szerint rengeteg van még ebben az egységben.

„Az olimpián a döntő a cél, nagyon jó úton haladok efelé” – fűzte hozzá.

A Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású négyes hatalmas csatában szorult a győztes litvánok mögé. A staféta első embere, Németh Nándor ráadásul olimpiai szintet érő időt ért el.

A BVSC kiválósága 1:46.11 perces idővel váltott elsőként, ezzel pedig teljesítette 1:46.26-os párizsi kritériumot. Németh februárban a dohai világbajnokságon első magyarként nyert érmet 100 méter gyorson, abban a számban már korábban megvolt az olimpiai szintje.

„Márton Ricsinek előzetesen jeleztem, sok jóra ne nagyon számítsanak most tőlem, az április országos bajnokság óta szinte minden héten bejött valami betegség. Így is álltam kicsit hozzá ehhez, semmilyen elvárás nem volt magammal szemben, és ebből talán életem legjobb kétszáza jött most ki” – nyilatkozta Németh a vegyes zónában.

Hozzátette: ez az olimpiai szint egy kicsit későn jött, teljesen át kellene alakítani a felkészülést ahhoz, hogy ezt a számot is vállalja az olimpián, ezt pedig a 100 méter miatt – ahol februárban Dohában bronzérmet nyert, ezzel első magyarként állt a dobogón világbajnokságon ebben a számban – így várhatóan nem is fogja megtenni, azaz 200 méteren várhatóan nem áll majd rajhoz a francia fővárosban.

A középdöntőkben érdekelt hat magyar közül öt bejutott a keddi finálékba.

Férfi 50 méter pillangón elsőként a szám 2021-es Európa-bajnoka, Szabó Szebasztián ugrott medencébe, a győriek versenyzője délelőtti idejét (23.49) lényegesen megjavítva, 23.23 másodperces idővel másodikként csapott célba. Ez automatikusan döntőt ért, összességében pedig a harmadik idő lett az övé.

Kós Hubert a második futamban rontott, így a sprintszámban nem volt esélye, 23.79-cel a 16. helyen fejezte be.

A női 100 méter gyors elődöntőjét Pádár Nikolett a második, Ábrahám Minna a hetedik idővel várta, utóbbi egyéni csúccsal biztosította helyét az esti programban. Mindketten a második futamban, egymás mellett kaptak helyet, végül Pádár egyéni legjobbját (54.41) megjavítva, 54.17-tel összesítésben a második helyen lépett a fináléba, Ábrahám pedig – ugyancsak karrierje legjobbjával – 54.90-cel hetedikként lesz ott a döntőben.

Női 200 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra a délelőtti előfutamban biztosította olimpiai csapattagságát – Burián Katalin maradt a harmadik a hazai szintesek rangsorában –, így felszabadultan várhatták a középdöntőt. Ebben a 17 éves Molnár a legjobb idővel (2:09.67) az első helyet szerezte meg összesítésben, míg 22 esztendős honfitársa 2:10.21-gyel második lett.


Eredmények
férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok
1. Aposztolosz Papasztamosz (Görögország) 4:10.83
2. HOLLÓ BALÁZS 4:11.51
3. ZOMBORI GÁBOR 4:11.70
férfi 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok
1. Litvánia 7:08.04 perc
2. MAGYARORSZÁG (NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MÁRTON RICHÁRD, KÓS HUBERT) 7:09.59
3. Görögország 7:09.73
női 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok
1. Izrael 7:51.83 perc
2. MAGYARROSZÁG (ÁBRAHÁM MINNA, KÉSELY AJNA, MOLNÁR DÓRA, PÁDÁR NIKOLETT) 7:52.92
3. Törökország 8:01.58

 

Borítókép: epa11418588 (L-R) Silver medal team Hungary, gold medal winner team Israel, and bronze medal team Turkey pose with their medals during the podium ceremony for the Women's 4 x 200m Freestyle Relay race at the European Aquatics Championships Belgrade 2024, in Belgrade, Serbia, 17 June 2024. EPA/ANTONIO BAT

További tartalmak