Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sós Csaba: Reálisnak látszik a két-három érem az olimpián

Sós Csaba: Reálisnak látszik a két-három érem az olimpián

m4sport.hu/MTI
Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a párizsi olimpián reálisnak tűnik a két-három érem megszerzése a magyar úszócsapattól, amely a vasárnap befejeződött belgrádi Európa-bajnokságon 10 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzéremmel zárt.

Ez a magyar válogatott történetének legjobb Európa-bajnoki szereplése, az eddigi csúcs a 2012-es debreceni kontinensviadal volt, amikor 26 dobogós helyezést (9-10-7) szereztek a magyarok. A szerb fővárosból ugyanakkor számos meghatározó nemzet hiányzott, így Sós Csaba elmondta, természetesen a helyén tudják kezelni ezeket az eredményeket.

A kapitány az M4 Sportnak elmondta, Ugrai Panna látványos javulást produkált, minden bizonnyal tagja is lesz az olimpiai csapatnak. Kiemelte Kós Hubert teljesítményét, aki összesen 18 számban indult, valamint Pádár Nikolettet, a 400 méter gyorson Seemanovát legyőző Késely Ajnát.

Sós Csaba szerint a nőknél többen is esélyesek arra, hogy döntőbe jusson a párizsi olimpián. „Akinek reális esélye, az Kapás Boglárka és Pádár Nikolett. De ugyanígy esélyes Ugrai Panna és Ábrahám Minna, akárcsak a 4×200-as és a 4×100-as gyorsváltó. És az se lenne nagy meglepetés, ha valamelyik női 200-as hátúszó döntőbe tudna kerülni, akár mindkettő. Továbbá masszívan esélyes a döntőre a 15 éves Jackl Vivien is.

„Összességében jó az összkép, jól halad az olimpiai felkészülés” – jegyezte meg az MTI-nek Sós, aki külön kitért a párizsi olimpia két nagy esélyes magyar versenyzőjére is. „Milák Kristóf egyéni utat jár, korábban azt mondtam, nincs információm arról, hogy holt tart, ez most az Eb után sem változott. Mindössze annyit látunk egyelőre, hogy amelyik versenyen elindul, azt megnyeri, meglátjuk, az olimpián is így lesz-e. Az ugyanakkor kijelenthető, hogy a mostani időkkel Párizsban nem lehet nyerni, addig még öt hét van hátra, meglátjuk, az mire elég” – fogalmazott a kapitány.

Kós Hubertől szólva elmondta, a fő számaiban ő most nem indult az Európa-bajnokságon, edzője, a világhírű Bob Bowman azonban minél több versenyzést „írt elő” neki, minden idők egyik legeredményesebb edzője pedig komolyan veszi a dolgát.

Sós Csaba külön kitért Jakabos Zsuzsannára is, aki egyetlen tizedre volt attól, hogy kijusson a hatodik olimpiájára: „Neki szeplőtlen a pályafutása abból a szempontból, hogy karrierje során bármilyen számban is állt rajthoz, maximálisan végrehajtotta azt, amit kértek tőle. Biztos vagyok benne, hogy valahányszor ő elindult egy számban, akkor annyit úszott, ami éppen akkor benne volt. Példakép lehet minden fiatal számára.”

A szövetségi kapitány elmondta, az Eb-t követően ül össze az edzőbizottság, és várhatóan hétfőn véglegessé válik az olimpiai csapat, és mivel a szabályok egyértelműek a szintekkel kapcsolatban, csak a váltók összetételében van egy-két kérdőjel.

A hétvégén az is kiderült, hogy Hosszú Katinkának nem jött össze a kvótaszerzés, mivel  nem sikerült megúsznia 200 méter vegyesen a párizsi induláshoz előírt olimpiai szintet a Rómában zajló Sette Colli (Hét Domb) elnevezésű nemzetközi viadalon, így nem lesz ott az ötkarikás játékokon.

A 35 éves, háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen próbálkozott a párizsi indulási jog megszerzésével, ám a fináléban elért 2:18.41 perces ideje jócskán elmaradt a szinttől (2:11.47 perc), ezzel eldőlt, hogy nem lehet ott hatodszor is az ötkarikás játékokon.

Férfi és női 200 méteres hátúszásban nem változott a magyarok erősorrendje, miután Kovács Benedek és Burián Katalin sem tudott javítani legjobbján, ezekben a számokban így Kós Hubert és Telegdy Ádám, valamint Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Eszter indulhat majd Párizsban.

Borítókép: Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya (MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak