2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

A videobíró nem lassítja a focit: szinte mindennel több idő megy el

m4sport.hu
A statisztikai érdekességekkel foglalkozó FiveThirtyEight.com oldal utánajárt, mennyire lassítja a foci-vb mérkőzéseit az ezen a tornán bevezetett videobíró használta. Röviden: semennyire.
Munkában a videobíró az oroszországi világbajnokságon (fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

A világbajnokság első 32 mérkőzését vizsgálva  átlagosan 97 percig tart egy összecsapás és 55 percet van játékban a labda, azaz 42 percet áll átlagban. Persze ez nem tiszta holtidő, hiszen a feszültséget akkor is érezzük, amikor valójában nincs akció, például egy szabadrúgás előkészületeinél. Ha kivesszük a 17 másodpercnél rövidebb játékmegszakításokat, a tiszta meccsidő akkor is csak 75 perc.

A csütörtökön záruló csoportkörben eddig az Uruguay–Egyiptom meccsen volt a legtöbbet a játékban a labda, 97-ből 63 percet (65%), míg Irán és Marokkó összecsapásán egy félidőt sem (44:35, 46%).

De hova folyik el ez a rengeteg perc? A FiveThirtyEight cikkében  szerencsére ezt is részletezték, az alábbi táblázatból kiderül, mely játékmegszakításokkal megy el a legtöbb idő.

(fotó: fivethirtyeight.com) Mi lassítja a legjobban a focimeccseket? (fotó: fivethirtyeight.com)

Tehát: a szabadrúgáshoz készülődéssel megy el a legtöbb játékperc (10:29), a második a bedobás (7:50), amivel átlagban 16-szor több idő telik el, mint a videobírózással (00:31). 

Valójában a kirúgásokkal (6:03), a szögletekkel (04:14), a sérülésekkel (4:14), a cserékkel (3:03), a gólörömökkel (2:55), a sárga- és piros lapokkal (0:55), reklamálással (0:36), büntetőrúgásokkal (0:33) is több idő megy el átlagban, mint a VAR használatával, amire sokan és rendszeresen panaszkodnak, hogy megöli a játékot.

De mint láthatjuk, ez nem így van, még ha a látszat néha csal is.

Ha a játékvezetők valójában annyit hosszabbítanának, mint amennyit a játék áll (és ehhez sokszor a futballisták szándékosan is hozzájárulnak), akkor 10-15-20 perces hosszabbításokat látnánk, de a futball hagyományait tekintve egy ilyen döntés óriási felháborodást okozna.

Hírek