2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Modric és Rakitic – A horvátoké a világ legjobb középpályás duója

BBC/m4sport.hu
Amikor Zlatko Dalic 2017-ben átvette a horvát labdarúgó-válogatott irányítását, komoly dilemmával nézett szembe: hogyan tudja Luka Modricot és Ivan Rakiticet a lehető leghatékonyabban együtt játszatni a középpályán.

Nem kétséges, hogy a Real Madridban futballozó Modric, valamint a Barcelonában szereplő Rakitic a világ legjobb középpályásai közé tartozik. Egyes szakemberek még messzebb mentek, amikor a két játékosnak az oroszországi világbajnokságon nyújtott teljesítménye alapján kijelentették, hogy Modric és Rakitic a világ legjobb középpályás duója.

A horvát Luka Modric a gyerekeivel ünnepel, miután csapata megnyerte az Oroszország – Horvátország mérkőzés hosszabbítását követő büntetőpárbajt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a szocsi Fist Stadionban 2018. július 7-én. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A horvát szövetségi kapitány a 4-2-3-1-es felállást favorizálja, Modricot a klasszikus 10-es posztján játszatva. A Real Madrid középpályása támadóbb szerepet kapott a válogatottban, mint klubcsapatában, amit  az argentinok elleni mérkőzésen (3–0) szerzett szenzációs gólja is alátámaszt. Ezen a meccsen Modric 62 alkalommal ért labdához, és mindössze 42 passzt adott, míg az oroszok ellen – amikor hátrébb vonták – már 139 labdaérintést és 102 átadást jegyeztek fel a neve mellé. Ha Modric és Rakitic jól összehangoltan játszik szerdán az elődöntőben, akkor eldughatják a labdát az angol válogatott elől.

Hozzá kell tenni, hogy a horvát válogatott nemcsak az említett két labdarúgóból áll, a többiek is olyan európai elitklubokból jönnek a nemzeti csapathoz, mint a Liverpool, az AC Milan, a Juventus, az Atlético Madrid és a Monaco. A horvát válogatottnak kilenc Bajnokok Ligája-győztes játékosa van, míg az angoloknak csak egy. A 23 fős horvát keret 11 tagja már 40-szer vagy annál is többször játszott a nemzeti együttesben.

Ivan Rakitic (j3) a horvát válogatott moszkvai edzésén 2018. július 9-én. Horvátország július 11-én Anglia ellen lép pályára az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A horvát csapat nagyobb része már egy évtizede együtt szerepel a válogatottban, a kulcsjátékosok, mint Modric, Rakitic és Mario Mandzukic nagyjából egy időben, 2006-2007-ben debütáltak a címeres mezben.

„Amit a legjobban csodálok velük kapcsolatban, az a hozzáállásuk a nemzeti mezhez – mondta Tomislav Dasovic horvát futballszakíró. – Nagyon jó társak a pályán, de még talán ennél is fontosabb, hogy hisznek az edzőjükben, aki nagyon tudja, hogyan kell beszélni hozzájuk.”

A Modric és Rakitic által fémjelzett horvát válogatott szerdán a vb elődöntőjében, Anglia ellen eddigi legfontosabb mérkőzését vívja. Hogy milyen sikerrel, az kiderül a Moszkvában 20 órakor kezdődő moszkvai mérkőzésen.

Hírek