2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Betegen játszotta le szezonbeli 70. meccsét a horvát válogatott lelke

m4sport.hu | Miklós Rita
Ivan Rakitic elképesztő figura. A szerdai horvát-angol vb-elődöntő után azt nyilatkozta, hogy kedden még 39 fokos lázzal feküdt az ágyában, és próbálta összeszedni magát, hogy tudjon játszani a döntőbe jutásért. Emellett azért kampányol, hogy Luka Modric Aranylabdát kapjon, teszi mindezt úgy, hogy ő az ősi rivális Real Madrid játékosa.
 

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy 2017 szeptembere óta a horvát-angol volt a 70. mérkőzés a lábában…

A hetvenedik.

Kimondva, leírva mindenhogyan sok, nála többet egy labdarúgó sem játszott ebben az idényben. Minden sorozatot figyelembe véve, összesen 5943 percet töltött a gyepen, ebből persze a legtöbbet, 2838-at a La Liga meccseken, de az oroszországi világbajnokságon is pályára lépett minden találkozón, igaz, Izland ellen csak 8 percet kapott, de ez annak köszönhető, hogy a horvát válogatott szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic pihentetni szerette volna egyik legjobbját.

Mint utóbb kiderült, nagyon jól tette, hiszen Horvátország az egyenes kieséses szakaszban mindegyik meccsén hosszabbításra kényszerült – ebből kétszer tizenegyespárbajra került sor. Ha már a számoknál tartunk, ez azt jelenti, hogy a horvát nemzeti tizenegy egy meccsel többet játszott a vb-n, mint bármelyik másik válogatott. És így is döntőbe jutott.

A horvát válogatott és a szurkolók ünneplik a döntőbe jutást. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH EDITORIAL USE ONLY

Visszatérve Rakiticre. A 70 meccs azt jelenti, hogy heti legalább 2 meccset játszott (figyelembe véve a szüneteket), és összesen 6 gólt szerzett. Spanyol bajnokságot és kupát nyert, a Bajnokok Ligájában negyeddöntőig jutott a Barcelonával.

Esőben, fagyban, hóban, kánikulában, kora délután, késő este, a körülményektől függetlenül, egy szó nélkül próbálta a legjobbját nyújtani.

Rakitic 2017/2018-as mérlege: 35 La Liga-meccs, 10 Bajnokok Ligája-találkozó, 8 Spanyol kupa-meccs, 2 Szuperkupa, 15 mérkőzés a válogatottal és persze 1 vb-döntő

Hozzáállását, mentalitását mi sem példázhatja jobban, mint a vb-elődöntő után adott nyilatkozata:

„39 fokos lázam volt kedden este. Csak feküdtem az ágyamban és próbáltam valahonnan erőt meríteni, hogy tudjak játszani. Megérte… Ha kellene, a döntőt egy lábbal is lejátszanám” – mondta a horvátok klasszisa, akire még vár a szezon legfontosabb mérkőzése, a franciák elleni világbajnoki döntő.

A vb-n szereplő válogatottakat vizslatva kijelenthetjük, hogy a horvát csapat büszkélkedhet a legjobb középpályás duóval, hiszen Rakitic mellett a csapatkapitány, Luka Modric irányítja a játékot. A helyzet pikantériája, hogy a két ősi ellenség a Barcelona és a Real Madrid csapatit erősítik, azonban ez semmilyen befolyással nincs a játékukra, sőt. Rakitic az oroszok elleni negyeddöntő utáni interjújában mondta ezt válogatottbeli csapattársáról: „Itt az ideje, hogy Modric kapja az Aranylabdát.”

Hogy erre mit lehet mondani?! Semmit. Elképesztő, amit a 30 éves labdarúgó csinál, aki nemcsak focista, hanem egy végtelenül jó ember is.

Egy ilyen szezon és világbajnokság után nemcsak Rakitic, hanem az egész horvát válogatottnak kell legyőznie a hatalmas fáradtságot a vasárnapi finálé előtt, azonban kétségünk sem lehet afelől, hogy egy végtelenül elszánt, szívós csapat lép majd pályára a franciák ellen.

Hírek