2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Jubileumi meccs lesz az idei vb-döntő

m4sport.hu
Soha nem volt még olyan döntő, hogy valamelyik résztvevője ne játszott volna a tornán Brazíliával vagy Németországgal.
A franciák jókedvűen készülnek a fináléra. EPA/GEORGI LICOVSKI 

A világbajnokságok történetének 900. meccsével, a Franciaország-Horvátország döntővel zárul a 21. labdarúgó világbajnokság. Ugyanakkor ez csak a 20. döntő, hiszen az 1950-es brazíliai tornán egy négyes csoport körmérkőzéseivel zárult a viadal.

Amíg a horvátok először kerültek döntőbe, a franciáknak ez a harmadik fináléjuk és eddig „döntetlenre” állnak. Amíg 1998-ban 3-0-ra verték Brazíliát, addig 2006-ban büntetőkkel kikaptak Olaszországtól. Ez lesz a kilencedik olyan vb-döntő, melyben európai országok csatáznak egymással.

Érdekesség, hogy a döntőig vezető úton, egyik csapat sem találkozott Németországgal, vagy Brazíliával. A vb-k történetében eddig nem fordult elő, hogy a két finalista közül legalább az egyik ne játsszon az egyik csapattal. Ugyanakkor mind a két gárda legyőzte az előzetesen esélyesnek tartott argentinokat. A horvátok a csoportkörben (3-0), míg a gallok a nyolcaddöntőben (4-3) verték Messiéket.

A két gárdában számos olyan játékos szerepel, akik klubszinten csapattársak. Luka Modric, Mateo Kovacic és Raphaël Varane Real Madriddal nyert idén BL-t , Šime Vrsaljko pedig Antoine Griezmann és Lucas Hernández oldalán nyert Európa Ligát az Atlético Madriddal.

Danijel Subašic, Djibril Sidibé és Thomas Lemar a Monaco öltözőjében találkozhat minden nap, míg Ivan Rakitic, Samuel Umtiti és Ousmane Dembélé csapattársaként lett spanyol bajnok a Barcelonával. Mario Mandžukić és Blaise Matuidi pedig Olaszországban a Juventus együttesével nyert bajnoki címet.

A döntőnek helyt adó Luzsnyiki stadionban rendeztek már olimpiai döntőt (1980, Csehszlovákia-NDK 1-0), UEFA Kupa -döntőt (1989, Parma-Marseille 3-0) és BL-finálét is, melyen 2008-ban a Manchester United büntetőkkel legyőzte a Chelsea-t. az utolsó büntetőt épp egy francia játékos, Nicolas Anelka hagyta ki.