2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Taktikai elemzés: mire kell figyelni a vb-döntőben?

m4sport.hu
A horvátok erős széljátékkal, a franciák az áthatolhatatlan védekezésükből vezetett kontrákkal jutottak be a döntőbe. A zártan védekező francia középpálya ellen ugyanúgy szabadon maradhatnak a szélek a horvátok számára, de ha annyi kockázatot vállalnak, mint Anglia ellen, akkor valószínűleg kikapnak a kontrák mesterei ellen. Hegedűs Henrik MLSZ-szakíró elemzése.

A megszokott 4-3-3-as taktikai formációval futballozó Horvátország az 5-3-2-re építő angolok ellen lépett pályára az oroszországi világbajnokság elődöntőjében. Zlatko Dalic szövetségi kapitány csapatában ezúttal is a kezdők között kapott lehetőséget a belső középpályás, a védelem előtt biztosító Marcelo Brozovic, így a támadólag futballozhatott mellett Ivan Rakitic és Luca Modric.

(forrás: m4sport.hu) (forrás: m4sport.hu)

A mérkőzést mégsem a két középpálya harca, hanem a felfutó horvát szélső védők, Strinic és Vrsaljko döntötték el – a horvátok taktikája sokkal erőteljesebben érvényesült, mint az angolok hosszú indításokra alapozó kontrajátéka.

A másik világbajnoki elődöntőben Franciaország a megszokott 4-3-3-as formációban, Blaise Matuidivel a kezdőben futott ki a pályára a bevált, háromvédős felállását szintén 4-3-3-ra cserélő belgák ellen.

(forrás: m4sport.hu) (forrás: m4sport.hu)

Didier Deschamps ezúttal sem kockáztatott semmit: a francia válogatott biztonságos védekezésen alapuló játéka úgy semlegesítette a belgák erényeit, hogy ugyanakkor előtérbe helyezte saját erősségét: a kontrajátékot. Míg Mbappé lubickolt, a belga csapat legjobbjai lehetetlen környezetben szenvedtek.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 17 órától (felvezetés: 15.30) élőben nézheti az M4 Sporton, illetve az m4sport.hu-n.