2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Legendák és klasszisok irigykedhetnek Mbappé vb-debütálására

m4sport.hu
A korábbi világbajnokságokon is voltak zsenik, akiktől rögtön első vb-jükön sokat várt a futballvilág, de a vb-győztes francia labdarúgó-válogatott tinédzser támadója, Kylian Mbappé majd’ mindnyájukat lepipálta a 2018-as Mundialon nyújtott teljesítményével.
 

Nem akármilyen világbajnokságon van túl a francia csodatini: 19 évesen úgy lett világbajnok, hogy alapembere volt Didier Deschamps csapatának és őt választották a torna legjobb fiatal játékosának is, és nem érdemtelenül.

A torna előtt a szakértők és a szurkolók mind azt találgatták, vajon képes lesz-e megmutatni tehetségét a futball legnagyobb színpadán. Játékával és 4 vb-góljával azonban az esetleges kétkedőknek is bizonyította, korábbi legendákhoz és napjaink legnagyobb játékosaihoz hasonló, fényes jövő vár rá.

Pelé az 1958-as vb-n lépett ki a világot jelentő deszkákra, s bár a brazilok mind tudták, a 17 éves süvölvény páratlan zseni, az ellenfelek és a futballvilág számára csak a torna második felében vált bizonyossá. A tini a csoportmeccsek alatt nem játszott, az egyenes kieséses szakaszban azonban 6 gólt szerzett, egy gólpasszt adott, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Brazília történetében először világbajnok lett.

Maradona 1982-ben játszott először vb-n, de az akkor 21 éves ördöngös argentin „csak” két gólt szerzett a viadalon, a válogatott pedig a második csoportkörből nem jutott be az elődöntőbe.

Ronaldo Luis Nazário de Lima a brazil válogatott mezében - fotó: MTI Ronaldónak pazarul sikerült az 1998-as vb, csak az érem színe hibádzott (Fotó: MTI)

Ha volt valaki, akitől sokat vártak egy vb előtt, akkor az a brazilok csatárzsenije, Ronaldo volt. Bár az 1998-as nem az első tornája volt, de mivel a ’94-es megmérettetésen egy percet sem játszott, így a franciaországi Mundial volt az első igazán jelentős torna, melyen megmutathatta, mit is tud igazán válogatott mezben, nyomás alatt játszva. A 21 éves fenomén 4 gólja (egyet a csoportkörben, 3-at az egyenes kieséses szakaszban szerzett) mellett 3 asszisztot is kiosztott, a döntő után pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába. A franciák 20 éves csatárának, az ezen a tornán berobbanó Thierry Henrynak azonban aranyat. A szellőléptű ifjú 3 góllal és egy assziszttal zárt, találatait azonban Mbappétól eltérően mind a csoportkörben szerezte.

A 2006-os torna azért is marad emlékezetes, mert azon mutatkozott be napjaink két gigásza, az akkor még csak 19 éves Lionel Messi és 21 esztendős Cristiano Ronaldo. Érmet azonban egyikük sem szerzett, az argentin egy góllal (csoportkörben) és egy gólpasszal, a portugál egy találattal (szintén a csoportkörben) zárta a tornát.

A közösségi médiának, na meg a Barcelonában mutatott virtuóz játékának köszönhetően a 22 éves Neymar honfitársához, Ronaldóhoz hasonlóan óriási sztárként érkezett a hazai rendezésű 2014-es vb-re, ahol Brazília ugyan csak 4. lett, Neymar azonban jól játszott, 4-szer volt eredményes (igaz, mindet a csoportkörben érte el) míg egy találatot előkészített.

Fotó: telegraph.co.uk Neymar remek játékára árnyékot vetett a brazil válogatott németek elleni súlyos, 7-1-es elődöntős veresége (Fotó: telegraph.co.uk)

Mbappé vb-teljesítménye azonban több szempontból is megsüvegelendő: minden meccsen kezdő volt, 4 góljából 3-at az egyenes kieséses szakaszban szerzett, Pelé után ő lett az első játékos, aki duplázni tudott egy vb-meccsen (az argentinok elleni nyolcaddöntőben), Pelé (1958) és Giuseppe Bergomi (1982) után a harmadik, aki tinédzserként lépett pályára egy vb-döntőben, s Pelé után (1958) a legfiatalabb futballista, aki eredményes is tudott lenni a fináléban.

Nem csoda, hogy ezek után a legnagyobb klubok versengenek majd a kegyeiért. A legnagyobb kérő talán a Real Madrid, de a Manchester United korábbi kiváló angol védője, Rio Ferdinand örülne, ha az Old Traffordon kötne ki.

„Ő az a srác, aki néhány év múlva szinte biztos, hogy aranylabdás lesz. Remélem, hogy korábbi klubom megszerzi őt. Ráadásul Paul Pogbával is kiválóan megértik egymást.” 

Hírek