2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Csalódás, áttörés, sokk és röhögés: a foci-vb csúcs- és mélypontjai

m4sport.hu
Azon lehet és még sokat is fogunk vitatkozni, hogy a 2018-as volt-e minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, de az biztos, hogy számos emlékezetes pillanatot éltünk meg az oroszországi torna egy hónapja és 64 mérkőzése alatt. Cikkünkben összegyűjtöttük a torna legjeit, pozitív és negatív szempontból is.

A LEGJOBB JÁTÉKOS

(fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

A FIFA döntésével aligha lehet vitatkozni, Luka Modric tökéletes választás volt a torna Aranylabdájára. A statisztikák szerint Eden Hazard nyújtotta  a legjobb teljesítményt, a belga cselgép minden meccsén kiemelkedőt nyújott, Oroszországban igazi világklasszissá vált. Kylian Mbappé 2018-ban „csak” a legjobb fiatalnak járó díjat zsebelte be, ne lepődjünk meg, ha négy év múlva már ő lép Modric helyébe. A vb-győztes csapatból akár több játékost is választhatnánk, Raphael Varane szinte észrevétlenül emelkedett 25 évesen a legnagyobbak közé, de Paul Pogba is felnőtt ahhoz a vezérszerephez – a pályán és azon kívül is –, amit Manchesterben várnak tőle. A 2016-os Eb-t gólkirály címmel és ezüstéremmel záró Antoine Grizemman Oroszországban is bizonyította, ő a nagy tornák embere: a legutóbbi Európa- és világbajnokságon összesen 10 gólt és 5 gólpasszt ért el.

A LEGJOBB KAPITÁNY

(fotó: EPA/PETER POWELL)

Didier Dechamps egy elképesztően tehetséges, sztárokkal teletűzdelt keretből gyúrt – remek szelekcióval – egy olyan összetartó, egymásért küzdő, győztes közösséget, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna a vb-siker, ezért a munkáért minden elismerést megérdemel. Azt se felejtsük el, hogy a vb végén kifizetődött az a kockázatkerülés, amit sokan a negatívumok közé soroltak: Franciaország úgy lett világbajnok, hogy összesen 9 percet volt hátrányban.

Zlatko Dalic példaértékű munkával juttatta ezüstéremig a horvátokat, Nikola Kalinic hazaküldése pontosan megmutatta, miért volt a vb előtt szinte ismeretlen, a selejtező közben kinevezett kapitány tökéletes választás a feladatra.  Az angolokat 28 évnyi szünet után vb-elődöntőbe vezető Gareth Southgate elkövetett néhány szakmai hibát a mérkőzések során, de a torna egyik legfiatalabb keretével elérte,  ami nagyon régen fordult elő Angliában: a nemzet egy emberként állt a válogatott mögött és minden egyes tagját a szívébe zárta.

A LEGSZEBB GÓL

Szinte lehetetlen választani. Ha a kivitelezést nézzük, Benjamin Pavard és Nacho bombagólja, illetve Quaresma küllője első helyet követelhet magának, ha az egyéni zsenialitást helyezzük előtérbe, Lionel Messi egyetlen (Nigéria ellen szerzett) találatát kell említenünk, a csapatmunka és drámaiság tekintetében viszont nem volt kiemelkedőbb Belgium győztes góljánál a japánok elleni nyolcaddöntő 94. percében.

A LEGNAGYOBB ÁTTÖRÉS(EK)

A két Harry, Maguire és Kane (fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Ahogyan az lenni szokott, számos olyan labdarúgó követelt figyelmet magának Oroszországban, akitől nem számítottunk rá. A házigazda orosz csapatban Gyenisz Cserisev fontos gólokkal mutatta meg, amit a Real Madridban és a Villarrealban eddig nem tudott, de a 22 éves Alekszandr Golovin is eladta magát, a hírek szerint a Chelsea-be. A kolumbiai Yerry Mina tavasszal csak egy volt a sok Barca-játékos közül, középhátvéd létére fontos góljaival a hátán cipelte a legjobb tizenhatig Kolumbiát, 23 évesen.

Djibril Sidibé és Benjamin Mendy személyében Franciaország a világ legjobb szélső hátvédjeivel érkezett a tornára, mégis két pótember, Lucas Hernández és Benjamin Pavard tündökölt a világbajnok védelmének két oldalán, mindketten a vb-n játszották karrierjük első válogatott tétmeccsét. Pavard két éve még a német másodosztályban szerepelt.

Szintén Oroszországban tudta meg, milyen válogatott színekben tétmérkőzésen pályára lépni az angolok kapusa, Jordan Pickford, akit méretei miatt sokan lebecsültek, de elképesztő bravúrokkal segítette csapatát.

Mégis, ha egy játékost kellene kiemelnünk, az angol védelem oszlopa, Harry Maguire lenne az. Két éve még szurkolóként volt jelen a franciaországi Eb-n, mára pedig kihagyhatatlan lett az angol válogatott kezdőjéből. Aligha tartja meg ezen a nyáron Leicester City.

A LEGJOBB MÉRKŐZÉS

Adja magát a 3–3-as portugál–spanyol csoportmérkőzés, de túl korán játszották ahhoz, hogy a torna meccse legyen. Szerencsére sok-sok drámai csatával ajándékozott meg minket a vb, de mi lehetne emlékezetesebb, mint egy olyan fordítás, amire 48 éve nem volt példa a világbajnokságok kieséses szakaszában? A nyolcaddöntőben Belgium 0–2-ről fordított Japán ellen és Chadli góljával a 94. percben húzta be a győzelmet. 45 percen belül öt gólt is láthattunk, volt közte távoli bomba, hihetetlen fejes és egy tökéletesen megkomponált kontra is, ami mindent eldöntött az utolsó percben.

A VB KLASSZIKUS MECCSE, AMIRE SOKÁIG EMLÉKEZNI FOGUNK

Franciaország és Argentína nyolcaddöntője (4–3) nemcsak a kieséses szakasz legtöbb gólját hozta, de történelmi jelentőséggel bírhat: minden bizonnyal ez volt a 21. század legtehetségesebb futballistája, Lionel Messi utolsó vb-meccse és a jövő szupersztárjának, Kylian Mbappénak az első igazán nagy alakítása a labdarúgás nagyszínpadán: a 19 éves francia két góllal és egy kiharcolt tizenegyessel járult hozzá Argentína kiejtéséhez.

A LEGVICCESEBB PILLANAT

Egyértelmű: Michy Batshuayi gólöröme az angolok elleni 1–0-ra megnyert csoportmeccsen, Januzaj zseniális lökete után.

A LEGMEGLEPŐBB FORDULAT

Kiderült, Anglia képes tizenegyespárbajt nyerni világbajnokságon.

A LEGJOBB KAPUS

Nagyon nehéz választás. Az Aranykesztyűt a belga Thibaut Courtois nyerte el, de Danijel Subasic, és Jordan Pickford is sokat tett érte, mégis Kasper Schmeichel teljesítménye volt a leginkább kiemelkedő Dánia kapujában. A Horvátország elleni nyolcaddöntőben a hosszabbításban egy, a tizenegyespárbajban két lövést is megfogott a büntetőpontról, mégis kiestek.

A kérdés az M4 Sport Facebook-oldalának követőit is rendesen megosztotta.

A LEGNAGYOBB SOKK

Nem is vitás: a C csoport utolsó helyén végző Németország teljesítménye, amellyel tovább él a címvédők átka.

A LEGNAGYOBB CSALÓDÁST OKOZÓ JÁTÉKOS

Az öt meccsen hat gólt kapó és mindössze egyetlen védést bemutató David de Gea teljesítménye múlta a leginkább alul az elvárásokat, de vb-n szinte láthatatlan Robert Lewandowski is erősen versenyben van.

(fotó: EPA/PETER POWELL)

A LEGSÖTÉTEBB LÓ

Mondhatnánk a vb-döntős Horvátországot, de a keretükben rejlő minőség már a torna előtt sokra hivatott volt. A házigazda Oroszország ellenben a torna legrosszabb helyen rangsorolt nemzeteként, a FIFA-világranglista 70. helyéről vágott neki a vb-nek, de nem csak túlélte a csoportkört, a nyolcaddöntőben a vb talán legnagyobb meglepetését okozva kiejtette Spanyolországot, míg a finalista horvátoktól csak tizenegyesekkel kaptak ki a nyolc között.

Az orosz szurkolók többet kaptak, mint amiről valaha álmodtak (fotó: EPA/ANATOLY MALTSEV)

A VB ARANYKÖPÉSE

Hajdú B. István a Franciaország–Uruguay (2–0) negyeddöntő második góljának pillanatában, Muslera nagy hibája után: „Atyaég! Szent Karius! Ez milyen gól volt!?”

A LEGPECHESEBB VESZTES

Szenegál, amely egyetlen sárga lap miatt  nem jutott el a kieséses szakaszba, a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai válogatott csupán a fair play-szabály miatt végezett a H csoport harmadik helyén. Említhetjük még a Belgium ellen remek futballt bemutató Japánt, amely kétgólos előnyről esett ki a 16 között, illetve Marokkót és Perut, hiszen kiváló futballal hullottak el a csoportkörben.

A LEGSZIMPATIKUSABB FUTBALLISTA

Itt sincs vita: a pályán levakarhatatlan, azon kívül elbűvölően szerény és visszahúzódó N’Golo Kanté, akit a világ összes edzője gondolkodás nélkül kezdőcsapatába tenne.

A LEGJOBB SZURKOLÓTÁBOR

A meccsek után önkéntesen és példaértékűen szemetet szedő  japán és szenegáli drukkerek. A világbajnokság egyik legpozitívabb történetét  köszönhetjük nekik. De a belgák elleni kiesést követően az öltözőt makulátlanul maguk mögött hagyó japán válogatott tagjait is nyugodtan ide vehetjük.

A LEGJOBB ÚJÍTÁS

Ha még akadnak is finomítandó folyamatok és tisztázandó szabályok, nem kérdés, hogy a világbajnokságokon először használt videobíró nemcsak megváltoztatja, de meg is tisztítja a futballt. Ez látszik a futballisták hozzáállásán, a piros lapok számán, illetve az is kiderült, valójában nem lassítja a játékot. A videobírózás percei okozta feszült pillanatok pedig nem unalommal, hanem plusz izgalommal töltik meg a játékot: tudjuk, hogy valami történni fog, csak azt nem, hogy pontosan mi lesz az.

(fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

A LEGZAVARÓBB KÖRÜLMÉNY

Ha valami igazán összezavarta a szurkolókat, akkor az a kezezések miatt megítélt vagy nem befújt büntetők kérdése. A labdarúgás szabályalkotóinak sürgősen és érthetően tisztázniuk kell, hogy melyik az a kezezés, amiért tizenegyes jár és mi az, ami vétlennek minősül. Ember legyen a talpán, akinek ezt sikerült megfejtenie az oroszországi torna 64 meccse alatt.