2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

A börtön után fizetniük is kell a vb-döntőre beszaladóknak

MTI
Rendőregyenruha illetéktelen viselése miatt fejenként 1500 rubelre – mintegy 6600 forintra – bírságolta meg egy moszkvai bíróság azt a négy személyt, akik a pályára rohanva megzavarták az oroszországi labdarúgó-világbajnokság francia-horvát döntőjét.

Az érintettek – a Pussy Riot feminista punk-rock zenekarban fellépő Olga Pahtuszova, Veronyika Nyikulina és Olga Kuracsova, valamint Pjotr Verzilov, a Vojna (Háború) művészcsoport alapítója – nem ismerték el magukat vétkesnek, és azt állították, hogy az egyenruhát művészi önkifejezés eszközeként használták fel.

Múlt hét kedden a most elítélt négy személyre 15 napi közigazgatási elzárást szabott ki a bíróság. Emellett azt is megtiltotta számukra, hogy a következő három évben bármilyen oroszországi sportrendezvényre belépjenek.

A Pussy Riot polgárpukkasztó fellépéseivel igyekszik társadalmi és politikai problémákra felhívni a figyelmet. A világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében a három nő és a férfi a pályára szaladt, a biztonságiak rövid kergetőzés után ártalmatlanná tették és lekísérték őket a pályáról. Rendőregyenruha illetéktelen használata és sportrendezvény megzavarása miatt indult ellenük eljárás. A Pussy Riot Facebook-bejegyzése szerint az akció arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban nem tisztelik az emberi jogokat.

Az incidens miatt a biztonsági személyzet több tagja is fegyelmi büntetésre számíthat, amiért nem tudták megakadályozni az akciót.

A döntőt, amelyet az orosz, a francia és a horvát elnök is a helyszínen tekintett meg, Franciaország válogatottja nyerte 4-2-re.

Hírek