Musorujsag
Élő Eredmények

Golovin: A válogatott sikeréhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét

Golovin: A válogatott sikeréhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét

MTI
Az augusztus végén kinevezett szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir a korábban elkezdett munkát próbálja tovább vinni a magyar női kézilabda-válogatottnál.

„A nők lelkét ismerve, nekik kell egy séma, amit követhetnek. Idáig is volt, amit megpróbáltunk folytatni. A korábban elkezdett munkát szeretnénk tovább vinni, mert szerintem ez a siker titka. Nem szabad kapkodni, mert az csak zűrzavart okoz. Biztosan lesznek változások, de csak apránként” – nyilatkozta hétfőn az MTI-nek az edző.

A nemzeti csapatot tavaly januártól az idén nyárra halasztott tokiói olimpia végéig a bajnoki címvédő Ferencváros vezetőedzője, Elek Gábor irányította, előbb Danyi Gáborral együtt társkapitányként, majd önállóan.

Golovin 2018-ban világbajnokságot, egy évvel később Európa-bajnokságot nyert a magyar juniorválogatottal, emellett az MTK élvonalbeli csapatát irányítja. A felnőtt válogatott szombat délelőtt óta készül együtt a jövő novemberi Európa-bajnokság selejtezősorozatának első két fordulójára: szerdán Érden a portugál, vasárnap Nagytapolcsányban (Topolcany) pedig a szlovák együttes lesz az ellenfél.

A külföldön szereplő Tomori Zsuzsanna és Szikora Melinda csak hétfő délután csatlakozott a kerethez, Szöllősi-Zácsik Szandra szereplésére pedig egészségi okok miatt ezúttal nem számíthat a szakmai stáb.

„Válogatott szinten minden nap fontos, hiszen nincs sok belőlük, egy évben 21 nap áll rendelkezésünkre a világversenyeken kívül, amikor közösen dolgozhatunk. Ez nem olyan sok idő a csapatépítésre” – vélekedett az odesszai születésű, 51 éves Golovin.

Hozzátette, már az első összetartás elején elmondta játékosainak az elvárásait.

„Mindenkire szükség van. Tudom, hogy van, aki tapasztaltabb, vagy jobb játékos, de a válogatott sikeréhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. Elvárom, hogy mindenki, aki itt van, önbizalommal tele, a legjobb tudása szerint játsszon” – magyarázta.

A kapitány elárulta, a felnőtt válogatott játékában biztosan lesznek olyan elemek, amelyek a sikeres juniorcsapatoknál is előfordultak.

Klujber Katrin,
(MTI/Kovács Tamás)

„Szeretem a gyors kézilabdát, de abban van rizikófaktor, előfordulhat több technikai hiba. Az nem lehet, hogy az első naptól futunk, mint az őrültek” – szögezte le Golovin, aki 1992 óta él Magyarországon, hiszen játékosként a Szolnok, a Kiskőrös, a Százhalombatta, a Hargita KC és a Dabas csapatát erősítette, majd volt a Százhalombatta, a Kispest SE, a Bugyi SE, a Kiskunhalas és a Siófok vezetőedzője is.

A tréner felidézte, hogy a juniorválogatottnál szerencsések voltak, mert a világversenyek előtt öt hét állt rendelkezésükre a felkészülés során.

„Fizikálisan egyszerűbb volt összerakni a programot, hogy a világversenyre mindenki azonos szinten legyen. Most nagyon kevés az idő az erőnléttel foglalkozni. Nagyon fontos a páros kapcsolatok alakítása, a taktika, és elsősorban azt kell erőltetni, amiben a klubcsapatukban eredményesek a lányok” – magyarázta.

A portugálok és a szlovákok elleni selejtezők kapcsán Golovin úgy fogalmazott, a válogatott már megmutatta, hogy képes csúcsteljesítményre a világ legjobbjai ellen, de vannak olyan mérkőzések is, amikor nagyon küszködik egy gyengébb ellenféllel szemben.

Az új kapitány első keretében helyet kapott Planéta Szimonetta is, aki legutóbb a 2018-as Európa-bajnokságon lépett pályára nemzeti színekben. Azt követően makacs Achilles-ín-sérülés miatt mindkét lábát meg kellett operálni, és csak idén május elején, 791 nap elteltével térhetett vissza a pályára, majd nyáron a francia Chambray Touraine együtteséből Debrecenbe igazolt.

„Tudjuk, hogy ami műtött, az nem lesz olyan, mint előtte volt, de most minden rendben. Egyelőre nincs szükség kíméletre, de azt jósolták, hogy később lesz vele problémám” – nyilatkozta az MTI-nek a 27 éves jobbátlövő.

Hozzátette, Debrecenben könnyű volt beilleszkednie a csapatba, és így a játék is könnyebben megy neki. Meglátása szerint van még hova fejlődnie, mert nem jött vissza olyan hamar a korábbi formája, ahogyan szerette volna, de jó úton halad.

Mint mondta, a válogatott edzőtábor kezdetén megbeszélték az új kapitánnyal, mik a szabályok, az alapelvek és az általános elvárások.

„Főbb szerepem védekezésben lesz, arra kell összpontosítanom, de az edzőnk azt mondta, hogy nem kizárólag arra, mert tudja, hogy támadásban is meg tudom oldani a feladatomat” – mondta az 53-szoros válogatott Planéta.

A magyar Planéta Szimonetta (b)
(MTI Fotó: Kovács Anikó)

Hozzátette, az eddigi megbeszélések és edzések alapján a gyors kézilabda és Tomori Zsuzsanna, Szöllősi-Zácsik Szandra, illetve Háfra Noémi jóvoltából a markáns átlövőjáték egyaránt jellemző lesz a csapatra, amelynek erőssége lehet, hogy ezeket tudja váltogatni is.

Planéta elárulta, mindössze egy videófelvétel áll rendelkezésükre a portugálokról, és mivel csupán négy napjuk van felkészülni az első meccs előtt, csak az alapokat tudják átvenni.

„Védekezésben fontos lesz az agresszivitás és a küzdeni tudás, támadásban pedig technikásabbak vagyunk náluk. A további összetartásokon több időnk lesz elmélyíteni a dolgokat és felkészülni” – vélekedett.

Az ezen a héten kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat márciusban folytatódik, a csoport negyedik tagja a világbajnoki ezüstérmes spanyol válogatott. A jövő novemberi északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű kontinensviadalra a csoport első két helyezettje jut ki.

A magyarok decemberben Spanyolországban világbajnokságon vesznek részt, ahol a csoportküzdelmek során Szlovákiával, Csehországgal és Németországgal találkoznak.

Borítókép: Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi edzője (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Golovin: A fiatalok Párizsra lesznek készen, Elek Gábor barátként segít
Jövő héten kezdi az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar női kézilabda-válogatott, Golovin Vlagyimir együttese október 6-án Portugáliát fogadja az Érd Arénában, négy nappal később pedig Szlovákia vendégeként lép pályára. A szeptember elején kinevezett szövetségi kapitány a két mérkőzés előtt az M4 Sporthíradójában beszélt a formálódó együttes programjáról, a fiatalok beépítéséről.
Kézilabda
Nagy visszatérő a női kézilabda-válogatott keretében
Kihirdette első keretét Golovin Vlagyimir, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az együttes október 1-jén este találkozik, és 2-án kezdi meg a felkészülést a Portugália elleni, október 6-i, érdi mérkőzésre.
Kézilabda