Musorujsag
Élő Eredmények

Lőw Zsolt: Kutyakötelességem a lehető legtöbbet visszaadni a magyar labdarúgásnak

Lőw Zsolt: Kutyakötelességem a lehető legtöbbet visszaadni a magyar labdarúgásnak

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) meghívásából hétfőn a Testnevelési Egyetemen tartott előadást a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-nél dolgozó Lőw Zsolt, aki kötelességtudatról, a magyar foci fejlődéséről, szokatlan nyelvi nehézségekről, a válogatottról és az Újpestről is beszélt az M4 Sportnak.

„Úgy érzem, felelősséggel tartozom a magyar labdarúgásért, rengeteget kaptam tőle játékosként. Úgy gondolom, kutyakötelességem, hogy a külföldön közel tíz év alatt megszerzett tudásomból a lehető legtöbbet átadjak a magyar edzőknek, szakembereknek. Ez a felelősségtudat hozott ide” – válaszolta arra a kérdésre, bokros teendői között miért vállalta az előadást a TE-n.

Hozzátette, annyira feszített a tempó a Chelsea-nél, hogy egy ehhez hasonlóan zsúfolt időszakban gyakorlatilag még családját sem látja, ám igyekezett legjobb tudása szerint felkészülni az MLSZ által szervezett konferenciára, azonban nem csak az időhiány okozott gondot neki.

„Nyelvi nehézségekbe is ütközök – árulta el Lőw, aki csak két napot tölt itthon, pedig egy hetet is el tudna beszélgetni a régi ismerősökkel, egykori ellenfelekkel. – Tizennyolc éve nem élek Magyarországon, és hiába beszélek otthon a feleségemmel és a gyerekeimmel magyarul, a szakma nyelvét németül és angolul beszélem, ezért néha kicsit nehéz megtalálni a szavakat.”

(Fotó: EPA/Adrian Dennis/Pool)

A BL-címvédő másodedzője büszkén látja, mennyit fejlődött az utóbbi években a magyar foci és a szakma, és „nemcsak infrastrukturálisan újult meg a magyar sportélet”, de például hozzáállásban, valamint a képzések számában és minőségében is sokat javult.

„A magyar válogatott folyamatosan része az életemnek. Játékosként is az volt, és edzőként is figyelemmel kísérem. Még mindig ezer szállal kötődöm a válogatotthoz, úgyhogy ha nem is mindig szakmai szemmel, de egy pohár bor mellett figyelemmel követem majd a meccseket” – reagált, mikor arról kérdeztük, mennyire tartja rajta a szemét a válogatott vb-selejtezőin.

Ha a válogatotthoz ezer szállal, az Újpesthez tízezerrel kötődik. 1998-ban a lila-fehéreknél kezdte profi pályafutását, és nem is focizott más csapatban idehaza, úgyhogy különösen gyötrő számára látni a 20-szoros magyar bajnok szenvedését (három ponttal, győzelem nélkül az utolsó helyen áll az OTP Bank Ligában).

„Nagyon-nagyon fájó pont ez nekem. Gyönyörű időszakot töltöttem Újpesten, 1988-ban, 9 évesen igazoltak le, és az egész gyerekkoromat ott töltöttem, 14 éven át voltam a klub labdarúgója. Vannak olyan szlogenek, hogy »nekem lila a vérem«, azt gondolom, 14 éves újpesti múlttal, én ezt tényleg elmondhatom. A családom a mai napig ott él, nagyon nehéz azt megélni, ami az elmúlt években történik. Nem akarok hibást keresni, a lényeg az, hogy hosszú évek óta csúszik le az újpesti foci, pedig Újpest is megérdemelne egy olyan tulajdonosi kört, amely arra szintre emeli, ami megilleti, hogy újra Magyarország legjobb klubja lehessen.”

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak