Musorujsag
Élő Eredmények

Bíró Blanka: Nagy megtiszteltetés, hogy a válogatott csapatkapitánya lehettem

Bíró Blanka: Nagy megtiszteltetés, hogy a válogatott csapatkapitánya lehettem

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Veretlenül szerepel a Ferencváros női kézilabdacsapata a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is. A zöld-fehérek a hétvégén a dán Esbjerggel játszottak döntetlent az európai kupaporondon, ahol az FTC kapusa, Bíró Blanka remekelt. Az M4 Sport Sporthíradója videohívásban beszélgetett a kiváló kapussal.

A Dortmund elleni döntetlen után a Podravkát és a Rosztovot is legyőzték, majd szombaton a dán Esbjerggel játszottak döntetlent, így négy mérkőzés után veretlenül állnak a csoport második helyén, annak ellenére, hogy a csapat két meghatározó játékosa, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó, sérülés miatt hiányzik. „Nagyon jól hangzik, hogy veretlenek vagyunk a Bajnokok Ligájában. Fordulóról fordulóra látjuk, hogy itt nagyon értékes minden pont. Természetesen a kezdést nem így akartuk, szerintem mindenki azt várta tőlünk és mi is magunktól, hogy Dortmundban nyerjünk, de azt kell mondjam, az egy pont is ott van. Utána jött egy bravúr-győzelem Rosztovban, ami reméltem, nagy löketet tud nekünk adni. Az Esbjerg ellen hazai pályán is azt tudom mondani – főleg úgy, hogy több hiányzóval érkezett az Esbjerg –, a győzelemért mentünk fel a pályára, viszont a meccs képe alapján értékes egy pontot szereztünk.”

A mérkőzés vége előtt négy perccel még a vendég csapat vezetett 31-29-re, végül sikerült az egyenlítés. Reméli, tudtak tanulni az elmúlt időszak azon periódusaiból, amikor a végjátékban vesztették el a meccseket, és ezért billent most feléjük a mérleg. A végjátékban most „össze tudtak kapaszkodni”. „Úgy gondolom, hogy 60 perc alatt dől el, nem az utolsó 5-10 percben kell eldönteni a mérkőzést” – tette hozzá a Fradi egyik legbiztosabb pontja.

Hétvégén a BL-döntős Brest ellen játszanak majd, amely csapat a Győrt ütötte el a döntőtől a tavalyi Final Fourban: „A győzelemért megyünk pályára, mivel még holnap bajnoki mérkőzést játszunk, így annyira nem mentünk előre a Brestre. Csak csütörtökön fogunk elkezdeni rájuk készülni, szóval sok mindent személy szerint nem tudok mondani, mert még én sem kezdtem el a videózást, egyelőre a Dunaújváros van előttünk” – vélekedett a francia csapat elleni mérkőzésről Bíró.

Nagyon várja az összecsapást, mert ismét hazai pályán léphetnek pályára. Nagy öröm a zöld-fehér nézőközönség előtt játszani, ezért bízik benne, szombaton is olyan sokan szorítanak nekik a nézőtéren, mint a legutóbbi Esbjerg elleni összecsapás alkalmával.

Az évek során egyre többet fejlődtem fejben, ami számomra a legfontosabb volt, hogy jobban lássam a játékot. Tartjuk magunkat kapus szinten bizonyos elvekhez, amik működnek. Nagyon komolyan készülünk az ellenfelekre is” – hozzáfűzte azt is, nem szeretne előre inni a medve bőrére és próbál lépésről lépésre haladni, tartani ezeket a védési mutatókat.

A női kézilabda-válogatottal túl van két sikeres Eb-selejtezőn, ahol már az új szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir irányított: „Nagyon jó az összhang. Látszik, akik dolgoztak vele az utánpótlás-válogatottban, jobban értik, mit szeretne, de mindenki azon van, hogy a lehető leghamarabb összeszokjunk. Ez a világbajnokság nagyon jó alap lesz arra, hogy minél jobban össze tudjunk csiszolódni.”

Nagyon bízik benne, hogy élnek a kedvező sorsolással és jó eredményt érnek el a tornán. Blanka a két Eb-selejtezőn a csapatkapitányi szerepet is betöltötte: „Nagyon nagy megtiszteltetés. Azt már korábban is elmondtam, hogy bármilyen csapatsportágban csapatkapitánynak lenni nagy szó. Ha a magyar nemzeti válogatott élén tud az ember csapatkapitány lenni, az nagyon nagyon megtiszteltetés, viszont óriási felelősség is, hogy a csapatot minden egyes pillanatban a legjobb teljesítményével tudja támogatni. Ez nagy feladat számomra is és próbálom a lehető legjobban teljesíteni” – zárta szavait a kirobbanó formában lévő kapus.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak