Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka: Sokak szerint megváltoztam. Igazából mindig jó fej voltam, csak nem volt rá időm

Hosszú Katinka: Sokak szerint megváltoztam. Igazából mindig jó fej voltam, csak nem volt rá időm

m4sport.hu
Hosszú Katinka a hazai rendezésű vizes világbajnokság magazinjában, az M4 Sporton kéthetente csütörtökön látható, A víz összeköt című műsorban mesélt filmje forgatásáról, jövőjéről és arról, milyen lemondásokkal járt az a 6-8 év, amit csak és kizárólag az élsportnak szentelt. Az olimpiai, világ- és Európa bajnok úszónő most újra élvezi a versenyzést, a visszavonulásra nem gondol, de azt egyelőre nem tudja, mi következne, ha augusztusban megszerezné 100. érmét a világversenyeken.

 

„Igazából mindent kizártam. Vagy hát próbáltam mindent kizárni és csak arra fókuszálni, hogy a világon a legjobb legyek” – fogalmazott az M4 Sportnak interjút adó Hosszú Katinka, akinek életrajzi dokumentumfilmje csütörtöktől látható a mozikban.

Elmondása szerint 6-8 éven keresztül robotként ment előre, eddig nem volt ideje versenyeken beszélgetni vagy edzésen poénkodni:

„Most megengedem magamnak, ami régen nem fért bele. Nagyon sokan jönnek most hozzám, hogy én megváltoztam, és milyen jó fej vagyok. Igazából én mindig ilyen voltam, csak nem volt rá időm. Olyan napirendem és rutinom volt, és minden nap saját magamat le kellett győznöm, mert olyan brutális munkát végeztem és igazából folyamatosan arról szólt az életem, hogy legyőzzem önmagam és egyetlen percben sem csináltam azt, amihez épp kedvem lett volna”.

2004-ben, 15 évesen kezdte el gyűjteni az érmeket nagy világversenyen Hosszú Katinka. A bécsi rövidpályás Eb után négy évvel jött az első nagymedencés érem, majd 2009-ben világbajnoki cím is, aztán négy érem egy hazai Eb-ről. Az igazi henger, azaz az éremdömping 2012-től indult, részben az IronLady-fokozatba kapcsolás miatt is. A negyedik olimpiáig kellett várnia az ötkarikás medálokra, Rióban négyet is gyűjtött, hogy aztán a budapesti, majd a kvangdzsui vb-n is megnyerje a 2 vegyesúszó aranyat – egy rakat másik kíséretében. 2020 Katinkának is kimaradt, az utolsó érmei a 2021-es budapesti Eb-ről származnak, azaz jelenleg 96-nál áll a mutató.

Az úszás, az élsporttal járó edzések mennyisége vagy a szigorú táplálkozás nem zavarta annyira, mint az, hogy nem tölthetett annyi időt a családjával, barátaival, amennyit szeretett volna.

„Nem is maga az úszás és az edzések, amikor ki kell magam hajtani vagy nem ehetem azt, amit szeretnék.  Ami nagyon nehéz volt, pont a szociális dolgok: a családommal nem tudtam annyi időt eltölteni, beszélgetni. Ezekre egyszerűen nem volt időm” – mondta.

Tudta, ennek a lemondásokkal járó időszaknak egyszer vége lesz.

„Úgy gondolom, az eredményeimhez, amiket 6-8 éven keresztül hoztam, tényleg minden évben folyamatosan, ahhoz egy teljesen más világban kell élni. Ki kell zárni mindent.

Úgy véli, a magyar úszóknak ajándék a budapesti világbajnokság, viszont, ha a korábbi feszített tempóban készülne, most nem örülne a világversenynek.

„Ha a régi, vagy a robot üzemmódos Katinkával beszélgetnél, és abban a formában lennék, mint ma, akkor azt mondaná, jobb lenne, ha nem lenne a világbajnokság. Viszont mivel tényleg élvezni szeretném, kiélvezni a közönséget, tényleg úgy gondolom, a magyar úszóknak ajándék, hogy megint itthon van egy vb, nagyon örülök” – mondta.

„Nekem mindig ki kell tűznöm komoly célokat, ez a száz érem pedig elég különleges. Kihívás, de reális a jelenlegi formámat tekintve” – vélekedett a 96 nemzetközi éremmel rendelkező, háromszoros olimpiai bajnok.

Ha a magyarországi FINA világbajnokságon háromszor is a dobogóra állhat, akkor akár már az augusztusi, római Európa-bajnokságon elérheti a 100 világversenyen szerzett érmet, ami még egyetlen úszónak sem sikerült.

„Nem tudom, mi lesz velem és az úszással, ha sikerülne elérnem a 100 érmet. Azt nem merem kimondani és nem is szeretném: ha megvan, akkor befejezem a pályafutásomat. (…) Nem tudom elképzelni, hogy augusztusban elköszönjek az úszástól. Ha megvan, akkor az lesz bennem, elértem egy olyan célt, amit kitűztem, és másnak még nem sikerült a világon” – fogalmazott céljáról Hosszú.

A tokiói olimpia nem a tervei szerint alakult: 400 méter vegyesúszásban az 5., 200 vegyesen 7., 200 háton nem jutott döntőbe és 20. ként végzett és pillangóúszásban visszalépett az előfutamtól.

„Nem mondanám Tokiót tüskének, pont azért, mert egy sportolónak nem szabad az idézőjeles rosszabb eredményeket így tekintenie. Ez így sikerült” – mondta.

Hosszú Katinka a tokiói olimpián. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A COVID-19 világjárvány átírta a felkészülését a tavalyi olimpiára, nem tudott versenyezni, ami a fő részét tette ki felkészülésének.

„Az edzésmunkám annyira rá volt építve arra, amit versenyen csináltam, hogy kiesett a fő része a felkészülésnek, amit a versenyek jelentettek. Telt az idő, egyre jobban éreztem, távolodok attól a formától, ami kellene nekem. Éveken keresztül azt vallottam, nem jó a hosszú pihenés, mert nagyon sok idő, míg újra formába lendülök. Rengeteg energia, rengeteg edzés arra megy el, hogy visszatérjek arra a szintre, ahol abbahagytam. Már nem vagyok annyira fiatal, több idő, míg formába kerülök. Egyébként nem is akartam addig leállni, amíg nincs olyan érzésem, most már lassan vége az úszásnak. Mindig azt mondtam, én nem leszek olyan úszó, aki majd visszatér, de a 2020-as év után vissza kellett térnem. Úgy éreztem, szinte a nulláról kezdek, és ettől egy nagyon stresszes felkészülésem volt, nem is igazán élveztem” – mondta.

„Ma már sokkal többet tudok magamról, mint a COVID előtt” – árulta el tapasztalatairól.

Hosszú Katinka a 200 méteres női pillangúszás döntőjében 2022-ben, a Debreceni Sportuszodában. (MTI/Kovács Anikó)

Arról, a múltban mennyi mindenről kellett lemondania, egyedül ő tud, de úgy véli, a róla készült filmből kiderül néhány kulisszatitok.

„A tokiói ötödik hely sokat segített ilyen szempontból, most már nem papírforma, hogy nyerek. Amilyen versenyen elindultam 2012 óta, azon győztem. Úgy nézhet ki, mintha ez egy nagyon egyszerű dolog lenne, viszont csak én tudom, mivel jár. Én voltam ott minden nap, tudom, miről kellett lemondanom, úgyhogy ezt valószínűleg nem mindenki fogja tudni, és azt várják, Hosszú Katinka megint nyer. A filmemből sok minden kiderül” fogalmazott.

Sokáig győzködték, mire végül beleegyezett, hogy film készüljön róla:az elsőre azt mondtam, köszönöm szépen! Tényleg nagyon megtisztelő, de nem! Körülbelül egy évig győzködtek, a filmmel kapcsolatban. Egy ilyen nagyon feszített, fókuszált felkészülésbe nehezen fér bele, hogy napokon keresztül forgatunk, plusz interjúkat is felveszünk. A ministáb öt fő volt, követtek engem és ezek azért úgy összeadódnak, tehát emiatt volt az, hogy Tokió előtt, amikor még minden sínen volt, nem szerettem volna megcsinálni a filmet”.

A későbbi győztes Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019-ben. (MTI/Illyés Tibor)

Nem mindig volt zökkenőmentes a forgatás, végül megtalálta benne a pozitívumot.

„Úgy döntöttem, kihagyom a karácsonyt 2019-ben és végig edzem, hogy Tokió úgy sikerüljön, ahogy. A stáb velem tartott Dél-Afrikába forgatni, reggel hatkor mentem a kondiba elkezdeni a napot és az operatőr megkért – jöjjek be még egyszer az ajtón. Abban a pillanatban kiakadtam, hogy ez így nem lesz jó! Én ezt nem fogom tudni csinálni, készülök az olimpiára és nekem ajtókon kétszer kell bejönnöm, ez így nagyon nehezen fog működni. Az egyetlen pozitívum, ami miatt azt mondtam megcsinálom, az volt, hogy Egerszegi Krisztina filmjét körülbelül ezerszer láttam gyerekkoromban, engem nagyon motivált. Egy picit olyan volt maga a film, mint egy terápia, egy hosszú terápia” – mondta.

Hosszú nem készül úgy, hogy júniusban topteljesítményt fog nyújtani, de most élvezi az edzéseket és így is szeretné kipróbálni magát.

„Mindenképp robotban kell lenni ahhoz a szinthez, amilyenben voltam. Akkor semmi nem fér bele, csak az úszás, hogy azt a maximumot és teljesítményt nyújtsam, amit más nem hozott a világon éveken keresztül. Meg szeretném engedni magamnak, hogy önmagam lehessek és jól érezzem magam. Edzek, mert nagyon szeretek, ahogyan versenyezni is, és szeretném megnézni, ebből mi sül ki. Szerintem az eredmény maga nem lesz az a kimagasló, amit tudtam hozni, amikor csak az volt, de egész jól mennek az edzések, nagyon élvezem, és igazából szeretnék magamnak adni egy kis időt ezután a hosszú pályafutásom után és így is versenyezni egy kicsit” – fogalmazott Hosszú.

 

Borítókép: M4 Sport

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A nyár legfontosabb világeseménye az M4 Sporton
Öt év elteltével, 2017 után 2022-ben is az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti a FINA vizes világbajnokságot, amelynek június 18. és július 3. között Magyarország ad otthont. A világeseményre kiemelten készül a közmédia sportcsatornája, helyszíni stúdióból köszönti majd a nézőket a Duna Arénából és a Hajós Alfréd sportuszodából is.
Úszás
„Célom, hogy világklasszis legyek” – a 16 éves Pádár Nikolett már magyar bajnokként készül a vb-re
A 16 éves szegedi tehetség, Pádár Nikolett az áprilisi úszó országos bajnokság egyik szenzációját okozta, hiszen két arany- és egy bronzéremmel zárta a viadalt, a következő állomás pedig a június 18-án kezdődő FINA világbajnokság lesz a HAÁSZ SZUE versenyzője számára, akivel az M4 Sporthíradóban beszélgettünk sikerekről és kihívásokról.
Úszás