Musorujsag
Élő Eredmények

Bognár György, az év edzője: Nem eredményben, hanem játékhelyzetben gondolkodom

m4sport.hu
A RangAdó díjátadón az elmúlt szezon legjobb edzőjének választott Bognár György elsősorban a paksi csapatnak köszönte meg az elismerést, amely nem kizárólag az ő érdeme, hanem a játékosoké is.

A tréner a díj átvétele után az M4 Sportnak elmondta, hogy a sérülések okozta nehézségek ellenére sok jó mérkőzést játszottak, szerinte önmagáért beszélt, hogy megint a Paks lőtte a legtöbb gólt. „A felfogásunk, a filozófiánk szerintem érezhető volt ebben a szezonban is.”

Bognár György kiemelte, hogy az edzői sikereihez az is hozzájárult, hogy a paksi klubnál semmi mással nem kellett foglalkoznia, csak a csapattal és a szakmai munkával. „Ehhez nem nagyon vagyok hozzászokva, hogy egyéb külső dolgokkal egyáltalán nem kellett foglalkozni, arra tudtam fókuszálni, ami tulajdonképpen a feladatom, a futballra.”

A paksi keretet „nagyon jó társaságként” jellemezte, amely alkalmas arra, hogy jól futballozzon és jó közösséget alkosson az öltözőben. „Nagyon jól megértik egymást, könnyen befogadnak kívülről jövő játékosokat, nagyon könnyű beilleszkedni ebbe a közegbe, ez pedig nagyon fontos ahhoz, hogy eredményes legyen a csapat.”

A most véget ért szezon nagy eredményének tartja, hogy meg tudták tartani a csapat filozófiáját és változatlanul élvezhető meccseket tudtak játszani.

„Szerintem nagyon fontos, hogy a nézők jól szórakozzanak. Megmutattuk, hogy lehet olyan filozófiával is játszani, hogy a futball szórakoztató legyen és az eredmény ne vigye el a játékot. Mi elsősorban játékhelyzetekben gondolkodunk, tök mindegy, mi az eredmény, ha előttünk lehetőség adódik, akkor végig kell vinni a támadást, helyzetig el kell jutni.”

fotó: MLSZ/Balogh Dávid

Bognár György kérdésre válaszolva elárulta, természetesen muszáj foglalkozni a védekezéssel, hiszen része a csapatjátéknak, de nem szokott kétségbe esni, ha csapata gólt kap, hiszen nem eredményben, hanem játékhelyzetben gondolkodik. „Nem szoktam félni attól, ha gólt kapunk, akár kettőt vagy hármat is kaphatunk, ha többet tudunk lőni. A Paks sok gólt is kap, de nem azért, mert megkontráznak minket, hanem inkább egyéni hibák miatt.”

Ádám Martin gólkirályi címe nem lepte meg, hiszen már az idény előtt megmondta, hogy 20 gólra képes lehet, a szezonban elért 31 gólra azonban ő sem számított. „A példaértékű szerénységéért, ami az ő személyiségét és hozzáállását jellemzi, amivel ő egyébként el tudja viselni ezt a 30 gólt, külön is gratulálok neki.”

A Paks a bajnokságban a hatodik helyen végzett, a Magyar Kupában pedig döntőbe jutott, ahol 3–0-ra kapott ki a Ferencvárostól.

A tréner elárulta, a szezon vége felé már nem tudtak párhuzamosan két fronton helytállni, ezért a kupadöntő érdekében beáldoztak egy-két bajnoki mérkőzést.

„Sakkozni kellett a játékosokkal, hogy egyáltalán hogyan tudunk 20-23 játékost egészségesnek tudni a kupadöntőig. A végén úgy döntöttünk, hogy a kupadöntőre fókuszáljuk az erőnket.”

A pályafutását az MTK szakmai igazgatójaként folytató Bognár György hozzátette, boldogsággal tölti el, hogy az elmúlt két évet Pakson tölthette. „Ez egy sziget nemcsak a magyar futballban, hanem magában a városban is nagyon jól éreztük magunkat. Most jött egy lehetőség az életünkben, az MTK érthető módon szívügyem, szeretnénk ott is hasonló játékot megvalósítani a fiammal. A paksi futballt pedig nem kell félteni, nagyon erős szakmai tudás van a csapat körül, azt gondolom, hogy ez a filozófia, amivel már előttem is 15 éven keresztül az első osztályban futballoztak, az példaértékű.”

A díjat Bognár Györgynek átadó Marco Rossi szövetségi kapitány a Paks teljesítményéről elmondta, néhány mérkőzésüket kifejezetten élmény volt nézni. „Úgyhogy gratulálok a Paks vezetőségének, gratulálok a játékosoknak és a díj tulajdonosának.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Dibusztól Ádámig és egy értékteremtő vezetőedző – az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjának álomcsapata
Hétvégén véget ért az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonja, bő kéthónapos szünet következik a magyar élvonalbeli klubfutballban. A bajnokság szerencsére bővelkedett a kiváló teljesítményekben, az m4sport.hu szerkesztősége pedig összeállította azt a tizenegyet (illetve a mellé dukáló edzőt), amelyet a legjobbnak ítélt az idényben. A bőség zavarát jól példázza, hogy Kenan Kodro, Nenad Lukics és Nagy Zsolt is kimaradt az összeállításból.
Magyar futball