Berecz Zsombor idén is hazahozná a vb-trófeát, de már előtérben az olimpia

Ismét magyar bajnoki címet szerzett Finndingiben Berecz Zsombor, aki három hetet töltött itthon, miután győztesként tért haza a tokiói Enosimában megrendezett előolimpiáról.


A 2020-as olimpiára első magyarként kvótát szerző vitorlázó az M4 Sporthíradójában elárulta, az országos bajnokság számára mindig egy különleges verseny és minden évben igyekszik úgy összeállítani a programját, hogy itthon tudjon lenni a megmérettetésen. „Nagyon jó mezőnyünk volt, hál' istennek az időjárási körülmények is megengedték, hogy meg tudjuk rendezni ezt a bajnokságot. Egy napon nem volt futamunk, akkor túl gyenge szél volt, de összességében hét futamon vagyunk túl” – mondta.

Berecz győzelme az eredménylista alapján nagyon simának tűnik, de elmondása szerint volt egy-két olyan futam, amikor megizzasztották versenytársai, akiknél hétszer, nyolcszor több időt tölt vízen egy évben.


A 33 éves sportoló három hete tért haza Tokióból, ahol idei fő versenyén, az előolimpián győzni tudott: „Ott hasonló tudású és kvalitású versenyzők vannak mint én, gyakorlatilag másodperceken múlik egy futam. Végig nagyon izgalmas volt, de sikerült kiegyensúlyozott vitorlázást hoznom a többiekkel szemben és ez azt eredményezte, hogy megnyertem a versenyt.”

A következő megmérettetés a decemberi világbajnokság lesz, amelyet az erősen szeles Melbourne-ben rendeznek meg és ahova Berecz Zsombor címvédőként érkezik majd: „Októberben kezdődik a következő héthetes edzőtáborunk, amely Görögországban, Rafina városában lesz, amely ebben az időszakban kifejezetten egy erős szeles hely és hasonló hullámzás várható ott, mint Melbourne-ben.”

Annak ellenére, hogy túl van idei fő versenyén, komoly célokkal utazik a vb-re is: „Igyekszem tisztességgel felkészülni a világbajnokságra is és mindent beleadni, úgyhogy azért megyek oda, hogy megvédjem a címemet és hazahozhassam azt a szép kupát, amit kaptam tavaly.”

Berecz Zsombor az országos bajnokságon (Fotó: facebook.com/bereczzsombi)Berecz arról is beszélt, hogy az elmúlt pár hét nem feltétlenül az edzésekről szólt, azonban az itthon töltött idő valószínűleg többet ér: „Ha most kéne beülnöm a hajóba és most versenyeznénk, akkor azt mondanám, nem sikerülne a címvédés. Itthon vagyok három hete és ez inkább a családról és a barátokról szólt, nem feltétlenül csak az edzésről. Egy kicsit biztos vesztettem a teljesítményemből, de cserébe fel vagyok töltődve szellemileg és pozitív emlékekkel megyek majd az edzőtáborba, ami azt kell, hogy mondjam, többet ér, mintha edzéssel töltöttem volna.”

Az olimpiai felkészülésével kapcsolatban hozzáfűzte, előrébb tartanak a tervezettnél, a következő időszak pedig a tesztelésekről, a megfelelő eszköz, vitorla kiválasztásáról fog szólni annak érdekében, hogy a 2020-as nyári ötkarikás játékokon a legjobb eredményt érhesse el.