Musorujsag
Élő Eredmények

Szeptemberi Kékszalagban bízik az Andalúziában rekedt Litkey Farkas

M4 Sport
A 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas szerint nincs esély arra, hogy az eredeti időpontban, júliusban megrendezzék Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyét a Balatonon. A vitorlázás magyar ikonja abban bízik, hogy szeptemberben sor kerülhet a viadalra.
Litkey Farkas katamaránja az élen az 50. Kékszalag Erste Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen a Balatonon 2018. július 26-án (Fotó: MTI Fotó: Jánossy Gergely)

Litkey Farkas az M4 Sportnak elmondta, Spanyolországban, az andalúz tengerparton érte őket a koronavírus-járvány kitörése, egyelőre nem jöhetnek haza, megítélése szerint legkorábban május közepén tudnak nekivágni az autóval kétnapos útnak.

A spanyol kormány szigorú korlátozó intézkedései miatt a négyszeres Soling-világbajnok csak nézheti a vizet, a partra nem mehet le, viszont szerencsésnek mondhatja magát, mivel olyan területen laknak, ahol egy 200 méteres úton le tudja futni a napi 14 kilométerét. „Számolom a hosszokat, mint az úszók.”

Litkey Farkas eddig 13-szor nyerte meg a Kékszalagot, és bár szerinte az idei versenyt nem tudják megrendezni az eredeti időpontban, szeptemberben lát rá lehetőséget. „A felkészülésre a szövetségnek két hónap kell. Ahhoz, hogy szeptemberben lehessen verseny, azt július elején-végén már tudnia kell a rendezőnek, hogy hozzáfoghasson a szervezéshez.”

Az 54 éves vitorlázó úgy véli, még tíz Kékszalagon el fog tudni indulni, és Solingban is szerezhet még néhány vb-aranyérmet, mivel ebben a hajóosztályban a fiatal csapattársak a fizikai munka nagy részét elvégzik. „Nekem a sakkjátszma marad.”

A felkészüléssel kapcsolatban elmondta, a versenyek közül mindent töröltek a koronavírus-járvány miatt, Magyarországon csak olyan hajókban lehet edzeni, amelyekben egyedül van a vitorlázó, de máshol ez sem engedélyezett. Az ő Kékszalag-csapata március 15-ére elkészült a technikai fejlesztéssel, már azt várták, hogy elkezdhessenek vitorlázni, amikor kitört a járvány.

Litkey Farkas úgy véli, Berecz Zsombor az olimpia jövő nyára halasztása ellenére éremesélyesként indulhat Tokióban, Érdi Máriának és a Vadnai testvéreknek pedig a fejlődés szempontjából még jót is tehet a későbbi rendezés.

Az M4 Sport olimpiai múltidéző sorozata éppen az 1996-os atlantai játékoknál tart, amelyen Litkey Farkas is indult. A 24 évvel ezelőtti olimpiára jó emlékekkel gondol vissza, még ha a nem is volt tökéletes az élmény. „A vitorlázók számára az a tökéletes olimpia, amikor azonos helyszínen vagyunk a többiekkel. Egyórás repülőútra voltunk Savannah-ban, mert Atlanta nem tengerparti város. De azért nagyon erős élmény volt, a saját környezetünk fantasztikus volt, nagyon tetszett a szervezés. Ami hiányzott, hogy miután lementek a versenyeink, csak egy számot láttunk Atlantában, a maratonfutást, nem tudtunk becsatlakozni a többiek ünneplésébe. De nagyon sikeres olimpia volt, sok szép eredményre emlékszem, jól éreztük magunkat.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak