×

Európa-bajnoki ezüstérmes a női kardcsapat

Ezüstérmet nyert a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardcsapat csütörtökön a vívók düsseldorfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságán.

Katona Renáta, Márton Anna, László Luca és Pusztai Liza (balról jobbra), az EB-ezüstérmes női kardcsapat(fotó: MTI/Illyés Tibor)A magyarok reggel a fehéroroszok ellen nyertek, majd a negyeddöntőben az egy éve ezüstérmes ukránok, az elődöntőben pedig a tavaly világbajnok franciák ellen arattak bravúros győzelmet. Utóbbi mérkőzésük kora délután véget ért, így az esti döntőig nagyon hosszú, ötórás szünet következett. Ez idő alatt a többi párharc zajlott női kardban és férfi tőrben. A magyar csapat tagjai visszamentek a csarnoktól kétszáz méterre lévő szállodába, majd a finálé előtt bő két órával tértek vissza a vívóterembe.

A nap utolsó mérkőzésén a világranglistán második, címvédő oroszokkal szemben léptek pástra, és ezúttal már nem borult a papírforma. Az ellenfél, melyben két riói olimpiai bajnok is ott volt, fokozatosan húzott el, jó darabig minden asszót megnyert egy-két tussal, így a hatodik párharcra már tíz fölé nőtt a különbség. Az egyetlen győzelmet Márton aratta, aki a nyolcadik párban 7-5-re verte Szofija Velikaját. Magyar oldalon is voltak szép tusok, de az oroszok határozottabban vívtak és magabiztosan nyertek.

A második hely kiharcolása ugyanakkor nagy siker a női kardozóknak, és sokat is ér az olimpiai kvalifikációs menetelésben.

Katona Renáta az MTI-nek elmondta, hogy a fehéroroszok elleni, első mérkőzéstől tartottak, mert a nyolc közé kerülés mindig nehéz. Az ukránok elleni negyeddöntőre rátérve megemlítette, hogy velük mindig szoros mérkőzéseket vívnak, a 7-1-es asszójáról pedig, melyet a nyolcadik párban nyert meg, annyit jegyzett meg, Komascsukkal mindig szorosakat vív és érzi a stílusát. „Úgy voltam vele, hogy meg tudom fordítani a mérkőzést, és bíztam abban, hogy Liza majd jól fejezi be” – tette hozzá.

„Őszintén szólva nagyon tartottam Harlantól, de az asszó végére  megéreztem a vívását. Szerencsére 44-44-nél is pontosan tudtam, mit fog csinálni, hogy védeni akar, és ezért támadtam meg” – árulta el Pusztai Liza az ukránok elleni egytusos siker titkát. Az egész napot illetően úgy fogalmazott: „Nagyon jól éreztem magam, élveztem a vívást, még a nehéz, befejező asszókat is”.

Katona Renáta, László Luca, Márton Anna és Pusztai Liza, az ezüstérmes magyar női kardcsapat tagjai (fotó: MTI/Illyés Tibor)Gárdos Gábor, a női kardozók vezetőedzője azzal érzékeltette, hogy mit jelent az ezüstérem megszerzése, hogy emlékeztetett rá: ebben a szezonban egy ötödik és egy második helyük volt, azóta a legjobb nyolc közé se kerültek. „A mai nap úgy kezdődött, hogy egy erős fehérorosz csapattal álltunk szemben, ők megizzasztottak bennünket, de a nap folyamán mindenki a döntőig hozzátett az egészhez valami nagyon fontosat. Úgyhogy ez a csapat most tényleg csapatként működött, aminek nagyon örülök.”

Elmondta, hogy a franciákat ez előtt még nem verték meg, az ukránokat és az oroszokat már igen, de szörnyű szoros a mezőny. „Ez az orosz csapat azért nagyon erős, ide egy kicsit több szerencse kell – utalt az elvesztett döntőre. – Ez egy fejlődőképes csapat és azok a lányok is, akik most nem voltak itt, együtt készülnek velünk – nyolc-tíz lányról beszélhetünk –, ők mind benne vannak ebben az eredményben, és az ő támogatásukkal fogunk mi fejlődni.”

Magyar női kardcsapat legutóbb dobogós helyezetést világversenyen a 2005-ös, lipcsei vb-n harcolt ki, melyen harmadik lett.

női kard csapat:
a 16 között: Magyarország-Fehéroroszország 45-40
negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45-44

elődöntő:
Magyarország-Franciaország 45-40
Oroszország-Olaszország 45-39

a 3. helyért:
Franciaország-Olaszország 45-42

döntő:
Oroszország-Magyarország 45-34

Végeredmény:
Európa-bajnok: Oroszország (Olga Nyikityina, Szofija Velikaja, Jana Jegorjan, Szofija Pozdnyakova)
2. Magyarország (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca)
3. Franciaország (Manon Brunet, Caroline Queroli, Cecilia Berder, Charlotte Lembach)

A Dósa Dániel, Németh András, Mészáros Tamás, Mátyás Bálint összetételű férfi tőrcsapat a nyolcadik helyen végzett csütörtökön.

férfi tőr csapat:
Európa-bajnok: Franciaország (Maxime Pauty, Erwann Le Pechoux, Julien Mertine, Enzo Lefort)
2. Németország (André Sanita, Peter Joppich, Luis Klein, Benjamin Kleibrnik)
3. Olaszország (Daniele Garozzo, Girogio Avola, Alessio Foconi, Andrea Cassara)
...8. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Mészáros Tamás, Mátyás Bálint)