Musorujsag
Élő Eredmények

Európa-bajnoki ezüstérmes a férfi kardcsapat

Európa-bajnoki ezüstérmes a férfi kardcsapat

MTI
Ezüstérmes lett a Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A címvédő magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek szombaton a 12 együttest felvonultató mezőnyben, és magabiztosan verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re felülmúlva jutottak be a fináléba, melyet a németek érdekeltsége és a tévéközvetítés kötöttsége miatt a bronzmérkőzés előtt rendeztek meg.

Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás: Szatmári 5-1-re verte Benedikt Wagnert, Szilágyi ugyanennyire Szabó Mátyást, Gémesi pedig 5-4-re Max Hartungot. A következő öt párharcot viszont a németek nyerték, az egyenlítés már a hatodik párban összejött nekik, utána pedig előnybe is kerültek. Olyannyira, hogy Szilágyi utolsóként már 34-40-nél ment fel a pástra Wagner ellen. A reménytelennek tűnő helyzet ugyanakkor csakhamar változott, a kétszeres olimpiai bajnok magyar kardozó stabilabbnak, magabiztosabbnak tűnt ekkor, és 43-43-nál utolérte ellenfelét. Aztán 43-44-nél testvezetékcsere következett magyar oldalon, majd a következő akció közben Wagner szólt, hogy Szilágyinál nincs teljesen rendben a technika. Az újabb akciónál nem ítélt tust a mérkőzésvezető, az azt követőnél viszont – melyben középen csapott össze a két vívó – igen, a németek javára.

Szilágyi – aki az utolsó asszót 9-5-re nyerte –, plusz 5-tel, Szatmári mínusz 1-gyel, Gémesi mínusz 6-tal zárt.

„Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40-34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron.

Az utolsó tusról azt mondta, nüansznyi különbség volt középen, amit addig együttesnek adott a zsűri, ekkor viszont nála látta a találatot.

„Mi úgy éreztük, hogy abszolút nem így volt, de ennyi szubjektivitás benne van a kardvívásban” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy nagyon jó a viszonyuk a németekkel, ismerik őket, rengeteget edzőtáboroznak közösen.

„Azt gondolom, hogy a fair play szellemében zajlott le ez a mérkőzés. Annak ellenére, hogy itthon voltak, és kihasználhatták volna ezt jobban is. Örülök, hogy ez ilyen tiszta döntő volt” – mondta.

A második hely megszerzését az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontosnak tartja.

„A kvalifikáció tükrében nagyon sokat ér ez az ezüstérem. Szerintem egy jó kis lépést tettünk a kvótaszerzés felé. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha érmesek vagyunk, dobogóra állhatunk. Ez most is így van, de öt perccel a döntő után nyilván nem fogok itt cigánykereket hányni, mint ez a kisgyerek itt mellettünk” – folytatta, majd úgy fejezte be összegzését, hogy egy-két nap múlva biztosan tudnak majd örülni a csapatezüstnek, és ez az eredmény jó előjel a júliusi, budapesti világbajnokság előtt.

A férfi kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték. Korábban ugyancsak második lett a női kardválogatott, míg harmadikként zárt női kard egyéniben Márton Anna, valamint a férfi párbajtőrcsapat.

Eredmények:

negyeddöntő: 

Olaszország-Georgia 45-44

Németország-Franciaország 45-40

Románia-Oroszország 45-42

Magyarország – Nagy-Britannia 45-28

elődöntő:

Németország-Olaszország 45-42

Magyarország-Románia 45-40

a 3. helyért:

Olaszország-Románia 45-35

döntő:

Németország-Magyarország 45-43

Végeredmény:

férfi kard csapat, Európa-bajnok:

   Németország (Max Hartung, Benedikt Wagner, Szabó Mátyás, Björn Hübner)

2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)

3. Olaszország (Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano, Luca Curatoli)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Balázs Attila döntős Pozsonyban
A hetedik helyen kiemelt Balázs Attila döntőbe jutott a Pozsonyban zajló 69 ezer euró (22 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi challenger-tenisztornán.
Tenisz