Musorujsag
Élő Eredmények

Szeptemberben kezdődhetnek újra a vívóversenyek

Szeptemberben kezdődhetnek újra a vívóversenyek

MTI
Az Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány által kidolgozott menetrend szerint szeptemberben elkezdődhetnek a vívóversenyek Magyarországon.

A koronavírus-járvány miatt március közepétől a vívásban is elmaradtak az utolsó olimpiai kvalifikálós világkupák, valamint más világversenyek is. A nemzetközi vívóélet újraindulásáról még nincs döntés, de Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elkészítette az év utolsó szakaszának hazai menetrendjét.

„A karantén idején otthon, egyénileg, online segítséggel készültek versenyzőink, ám ahogy lehetőség nyílt a vívótermek megnyitására, a vezetőedzők feladata lett a fizikai és vívóedzések megtartása. Azóta szigorú szabályok betartásával javában zajlanak az összevont edzések, a női tőrözők és a női párbajtőrözők ezen a héten például a tatai edzőtáborban készülnek” – nyilatkozta Udvarhelyi Gábor.

A kapitány az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szövetségtől (FIE) még nem érkezett értesítés arról, hogy terveznek-e valamilyen viadalt az idén, ám a kapitány szerint valamikor el kell kezdeni a versenyzést, ezért szeptemberi indulással összeállított egy hazai versenynaptárt, amit ismertetett a vezetőedzőkkel.

„Hangsúlyoztam, hogy ez csak egy tervezet, mert ha a FIE mégis előír valamit, nekünk ahhoz igazodnunk kell, bár valószínűleg az idén már nem lesznek nemzetközi versenyek. A terv tartalmazza a decemberi országos bajnokságot, valamint minden felnőtt szakág számára két-két válogatóversenyt, és természetesen az utánpótlás korosztálynak is meglesznek a maga versenyei” – mondta a kapitány.

Hozzátette, vívóik jövőjét meghatározza, hogy szereztek-e már olimpiai kvótát, illetve maradt-e rá esélyük. A női tőr- és a férfi kardcsapat készülhet Tokióra, míg a női kard- és a férfi párbajtőrcsapatnak elmaradt egy-egy kvalifikáló versenye, és egyelőre nem ismert ezek pótlása. A női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatban nem jutottak ki az olimpiára. Arra, hogy a kvalifikáló egyéni zónaversenyen ki indulhat magyar színekben, a válogatók eredménye alapján tesznek javaslatot a vezetőedzők a kapitánynak.

„Mint más években, az idén is júliusban szabadságot kapnak a versenyzők, majd augusztus közepén megkezdjük a fizikai alapozást. Addigra mindenkinek megfelelő állapotban kell lennie, de a profi sportolók maguktól is tudják, mi a feladatuk. Nem vagyunk lemaradva, hiszen világszerte karanténban voltak a versenyzők, sőt, vannak országok, ahol még el sem kezdték az edzéseket. Szeretném, ha szeptemberben valóban el tudnánk indulni a versenyekkel, de természetesen az első az emberélet, az egészség, és a tervet majd el kell fogadnia a júliusi közgyűlésen újjáalakuló elnökségnek” – hangsúlyozta Udvarhelyi Gábor.

További tartalmak