Musorujsag
Élő Eredmények

Eldőlt, Szász-Kovács Emese nem lesz ott a tokiói olimpián

Eldőlt, Szász-Kovács Emese nem lesz ott a tokiói olimpián

MTI
Férfi tőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben pedig Kun Anna indulhat magyar részről a vívók április végi, madridi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén, ezzel eldőlt, hogy a címvédő Szász-Kovács Emese nem lesz ott az ötkarikás játékokon.

A szövetség csütörtökön hozta meg a döntést. Az indulókra az érintett vezetőedző tett javaslatot, melyet a szövetségi kapitány és a szakmai bizottság jóváhagyását követően az elnökség elfogadott – olvasható a hunfencing.hu oldalon.

Tőrben az elmúlt időszak eredményei alapján egyértelmű volt Dósa jelölése, párbajtőrben azonban nem csak Kun pályázott a pótkvalifikációs versenyen való indulásra, bár a decemberi országos bajnokságot ő nyerte, és az utóbbi időszakban nemzetközi szinten is neki volt jobb eredménye. Az előző olimpián, Rio de Janeiróban győztes Szász-Kovács Emese, miután 2019 augusztusában ikreknek adott életet, 2020 márciusában azzal tért vissza, hogy megcélozza a tokiói részvételt. Miután a csapat nem jutott ki, a pótkvalifikációs lehetőségben bízhatott.

A döntés ismeretében Facebook-oldalán azt írta, „már nem tudjuk meg ki tudtam volna-e vívni a kvótát Tokióra és ott milyen eredményt érhettem volna el.., azt tudom, hogy mindent megtettem érte, nagyon sokan mellettem álltak, támogattak, segítettek, amiért nem tudok elég hálás lenni… mást jelöltek az utolsó zóna kvalifikációs versenyre… ilyen az élet, van, amikor nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnénk…”.

Ugyanakkor jelezte, nem bánta meg, hogy belevágott a kvalifikáció kiharcolásába.

„Örülök, hogy végigcsináltam, de azért most egy kicsit összebújok a családommal, aztán meglátjuk, hogyan tovább… Egyelőre nem maradt más, mint drukkolni Kun Annának, hogy sikerüljön neki a kvótaszerzés és ott lehessen az Olimpián Tokióban!! Hajrá Ana..” – tette hozzá Szász-Kovács Emese.

Az európai pótkvalifikációs viadalt április 24-én és 25-én rendezik Madridban. Ezen már csak olyan országok egy-egy vívója indulhat szakáganként, melyek abban a fegyvernemben még egyetlen kvótát sem szereztek. A magyar érdekeltségű program az első napon lesz, tokiói részvétel a győzelemért jár.

Női tőrben, valamint férfi és női kardban kijutott a válogatott, így ezekben egyéniben a maximálisan engedélyezett három magyar vívó léphet majd pástra. Férfi párbajtőrben ranglistás helyezése alapján Siklósi Gergely indulhat Tokióban, férfi tőrben és női párbajtőrben pedig a pótkvalifikáció kínál még esélyt.

További tartalmak