Musorujsag
Élő Eredmények
 

Kun és Dósa is lemaradt a kvótáról a párbajtőrözők európai pótselejtezőjén

Kun és Dósa is lemaradt a kvótáról a párbajtőrözők európai pótselejtezőjén

MTI
Nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a párbajtőröző Kun Annának és a tőröző Dósa Dánielnek sem a vívók európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén, Madridban.
Kun Annának (jobbra) nem sikerült a kvótaszerzés (Fotó: EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI)

Ezen a viadalon – melyet szombaton és vasárnap rendeznek – már csak olyan országok egy-egy vívója indulhatott, illetve indulhat szakáganként, melyek abban az adott fegyvernemben még egyetlen kvótát sem szereztek. Tokiói részvétel a győzelemért jár.

Női párbajtőrben 23 vívó indult, közülük az egyéniben kétszeres vb-bronzérmes ukrán Olena Krivicka és az Eb-n korábban második és harmadik helyezett német Alexandra Ndolo kiemeltként nem lépett pástra az első szakaszban, melyben 21 párbajtőröző három hetes csoportban küzdött. Kun Anna legyőzte a szerb Jana Grijakot, a belga Amber De Pestelt, a görög Fani Varverit és a portugál Katarina Madeirát, de kikapott az izraeli Yana Botvinniktől és a finn Ana Salminentől. A 16 között a svájci Noemi Moeschlint magabiztosan, 15-8-ra verte, a negyeddöntőben viszont már nem találta a ritmust Ndolóval szemben. Az OMS-Tata 25 éves vívója az elején jól tartotta magát, az első három perc óvatos akciókereséssel telt el, 3-3 után a német négy másodperccel a szünet előtt adta a negyedik tust. Az egyperces pihenőt követően viszont Ndolo jól indított lerohanásokkal ért el találatokat, majd fokozatosan növelte a különbséget, végül 15-9-re nyert.

Kun Anna hatodik lett, ezzel eldőlt, hogy női párbajtőrben nem lesz magyar induló a tokiói játékokon.

Ahogy férfi tőrben sem, amely nemben 24 vívó indult Madridban, az első szakaszban négy hatos csoportban zajlottak a küzdelmek. Dósa legyőzte a szlovák Cedric Serrit, a lett Vitalijs Kucebát, a román Silviu Rosut, de kikapott a moldovai Eugeniu Vadaniuctól és az ukrán Klod Junesztől. A Törekvés 25 éves vívója a 16 között a lengyel Michal Seisszel találkozott, akitől 15-11-es vereséget szenvedett – a viadal honlapja szerint. Így a 12. helyen végzett.

Női tőrben, valamint férfi és női kardban kijutott a magyar válogatott az olimpiára, így egyéniben a maximális három-három vívó szerepelhet, férfi párbajtőrben ranglistás helyezése alapján Siklósi Gergely indulhat Tokióban.

További tartalmak