Musorujsag
Élő Eredmények

Összeállt az olimpiai vívócsapat kerete

Összeállt az olimpiai vívócsapat kerete

MTI
Éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen véglegessé vált a tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása.

 

A sportági szövetség (MVSZ) oldalának beszámolója szerint a válogatási elvek alapján a ranglisták első helyezettje automatikus indulónak számított, a többiek részvételéről a szakági vezetőedzők és a szövetségi kapitány javaslata, valamint a szakmai bizottság véleményezése alapján zárt ülésen határozott az elnökség.

Férfi párbajtőrben névre szólóan szerzett indulási jogot az egyéni világbajnok Siklósi Gergely, női tőrben, valamint férfi és női kardban azonban csapatkvótát harcoltak ki a magyarok, így ezekben a szakágakban a szövetség jelölhette ki azt a négy versenyzőt, aki képviselheti a magyar színeket.

Egyéniben hárman-hárman indulnak és ugyanők kezdik a csapatküzdelmet is, a negyedik csapattag pedig becserélhető a verseny folyamán.

Amennyiben pástra lép Tokióban, az olimpiai szerepléseket tekintve csúcstartó lesz Mohamed Aida.

A világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, így Tokió lehet a hetedik olimpiája. A sportági szövetség döntése szerint ő a negyedik csapattag, aki becserélhető a verseny során.

Ugyancsak hat olimpián indult a hétszeres olimpiai bajnok vívó Gerevich Aladár (1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960) és a szörfös Gádorfalvi Áron (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016). Utóbbinak nem sikerült kvótát szereznie, ám visszalépések esetén ő is utazó és szintén rekorder lehet.

További 14 magyar sportoló büszkélkedhet öt olimpiai részvétellel, közülük még ketten aktívak. A sportlövő Sidi Péter indulása azonban kérdéses, mert bár kvótával rendelkezik, de Péni István doppingügye miatt a magyar szövetség fegyelmi eljárást indított ellene. A kajakozó Kammerer Zoltán még versenyben van a tokiói részvételért.

Az olimpiai válogatott összeállítása:
férfi kard: Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád (egyéni és csapat), Decsi Tamás (csapat)
női kard: Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat)
női tőr: Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata (egyéni és csapat), Mohamed Aida (csapat)
férfi párbajtőr: Siklósi Gergely
Az elnökség tartalékokat is jelölt: Iliász Nikolász (kard), Szűcs Luca (kard), Lupkovics Dóra (tőr)

Az olimpiai vívóversenyeket július 24. és augusztus 1. között rendezik Tokióban.

Borítókép: Budapest, 2019. július 21. Szilágyi Áron (b) és Szatmári András a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elődöntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én. MTI/Czagány Balázs

További tartalmak