Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csak Szilágyi jutott elődöntőbe a magyarok közül a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk-n

Csak Szilágyi jutott elődöntőbe a magyarok közül a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk-n

MTI
A háromszoros olimpiai bajnok szaúdi, egyiptomi, olasz és magyar ellenfelén keresztül jutott a négy közé.

Szilágyi Áron elődöntőbe jutott, így már biztosan érmet szerez a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán. A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött meg a BOK Csarnokban, a 205 fős mezőnyben 22 hazai vívó indult, közülük a kiemelt Szilágyi mellett hatan kerültek a főtáblára.

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok magyar vívó a tokiói játékok után itthon tért vissza a nemzetközi porondra, mivel korábban elmaradt a varsói és a padovai vk. Szombaton magabiztos vívással jutott el a legjobb négyig, előbb szaúd-arábiai ellenfelet győzött le simán, majd meggyőző teljesítménnyel búcsúztatta válogatottbeli csapattársát, az egyéniben 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást. Harmadjára egyiptomi kardozó ellen nyert, majd pedig négy tus különbséggel verte az olasz Luigi Samelét, akivel a tavalyi, tokiói játékok döntőjét vívta. A csapatban olimpiai bronzérmes Decsi Tamás a 64 között Iliász Nikolászt győzte le, majd kikapott Samelétől.

Jól kezdett a válogatottal szintén ötkarikás bronzérmes Gémesi Csanád, aki a német Benno Schneider ellen vezetett, de 8-7-es állásnál rosszul lépett, nagy ordítással jelezte fájdalmát, majd elfeküdt és sokáig a páston maradt. Hosszasan ápolták, visszatérte után pedig már csak egy tust tudott adni.

“Csanád rálépett ellenfele lábára, kifordult a bokája. Nem valószínű, hogy a vasárnapi csapatversenyen pástra lép, nincs értelme kockáztatni, hogy rásérüljön” – mondta közvetlenül az asszó után Navarrete József, Gémesi edzője. Nem sokkal később eldőlt, hogy Szilágyi, Szatmári, Decsi és – Gémesi helyén – Iliász vív majd a csapatban. Horváth Gergő és Kossuth Bálint az első fordulóban búcsúzott.

Közel három év után láthatják a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti világbajnokság után a 2020-as kard vk elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával látogatható az esemény a BOK Csarnokban.

Eredmények:
a 64 között:
Szilágyi Áron – Adel al-Mutairi (szaúdi) 15-5
Szatmári András-Colin Heathcock (brit) 15-13
Decsi Tamás-Iliász Nikolász 15-11
Fares Ferjani (tunéziai)-Horváth Gergő 15-13
Benno Schneider (német)-Gémesi Csanád 15-9
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Kossuth Bálint 15-8
a 32 között:
Szilágyi-Szatmári 15-9
Luigi Samele (olasz)-Decsi 15-9
a 16 között:
Szilágyi – Ziad el-Szisszi (egyiptomi) 15-11
negyeddöntő:
Szilágyi-Samele 15-11
Kim Jung Hvan (dél-koreai)-Daryl Homer 15-5
Luca Curatoli (olasz)-Szabó Mátyás (német) 15-7
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Bolade Apithy (francia) 15-9

Borítókép: Szilágyi Áron MTI/Illyés Tibor

További tartalmak