Musorujsag
Élő Eredmények
×

Elveszítette a vb-bronzcsatát a magyar férfi párbajtőrcsapat

Elveszítette a vb-bronzcsatát a magyar férfi párbajtőrcsapat

m4sport.hu/MTI
A Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összetételű magyar férfi párbajtőrcsapat a negyedik helyen végzett a kairói vívó-világbajnokságon, miután a bronzmérkőzésen 45-30-as vereséget szenvedett az olimpiai bajnok japán csapattól.

A Tokióban ezüstérmes, 2019-ben világbajnok Siklósi kezdett Minobéval, és – bár az első tus az övé volt – 2-1-re kikapott. Koch 2-2-es döntetlent hozott össze Kanóval szemben, majd az első kör zárásaként Andrásfi ugyanezt tette Jamada ellenében. Mindkét csapat óvatosan vívott, kevés akció volt, az első három asszó után 6-5-re vezettek a japánok.

Egyik fél sem akarta elengedni a másikat, ezért kevés kockázatot vállaltak a vívók, a negyedik párban passzivitás miatt érkezett is a büntetőtus Kochnak és Minobénak, ráadásul kétszer. A magyar párbajtőröző azonban adott egy rendes találatot is, így 3-2-vel egyenlített. Aztán Siklósi találta el Jamadát az ötödik asszó elején, de nem sokkal később érkezett a válasz, sorozatban háromszor Jamada volt eredményes. A vége 4-4 lett. A hatodik párban Andrásfinak kockázatot kellett vállalnia, miután három tust kapott, és eggyel sikerült csökkentenie hátrányát. A harmadik kör így 15-13-as japán előnyről indult.

Koch gyors találattal közelebb került, de aztán Jamada szúrt háromszor pontosan, így először nőtt négyre a különbség. Andrásfi helyére Nagy állt be, de nem tudott mit kezdeni Minobéval, 5-1-re kikapott. Siklósi a japánok 23-15-ös vezetésénél ment fel a pástra és zárásként 15-22-t vívott Kanóval.

„Nagy eredmény volt, hogy bejutottunk a nyolcba, mert a budapesti világbajnokságon például nem sikerült, és nem voltunk olimpián sem, értékes pontokat tudtunk már ezzel szerezni” – mondta az MTI-nek nyilatkozva Koch Máté a harmadik helyért rendezett mérkőzés után.

Hozzátette: egész évben a legjobb négybe kerülés volt a cél, és ezt csak az Eb-n nem érték el.

„Örültünk, hogy sikerült megverni Koreát, amely a világranglistán kettes, olimpián bronzérmes csapat, mert ezzel már éremért vívhattunk” – folytatta.

A francia csapatot illetően a rutint emelte ki, mint mondta, szerettek volna bravúrt elérni velük szemben, de megmutatkozott a különbség.

„Nem örültünk neki, hogy a másik ágon az olaszok legyőzték a japánokat, mert velük pozitív a mérlegünk ebben a szezonban. Jobban örültünk volna, ha a bronzmeccset az olaszokkal vívjuk, de ez nem így történt, az olimpiai bajnok japánokkal kerültünk össze. A közepéig tartottuk magunkat, de aztán itt is kijött a rutinbeli különbség sajnos. Világbajnoki negyedik helyezés a vége. Elégedett vagyok az eredménnyel, mert jó helyzetben fogjuk kezdeni a következő évet, ami már olimpiai kvalifikációs év” – összegzett Koch Máté.

Az elvesztett két mérkőzéssel kapcsolatban kiemelte, párbajtőrben fontos, hogy ne vezessen az ellenfél, de nekik kellett az eredmény után menniük.

„Elégedett vagyok az éves munkával, nagyon jó volt együtt vívni a srácokkal, szereztünk világkupán arany- és bronzérmet,  értékes helyezést. Bizakodva várom a következő idényt, és remélem, kijutunk Párizsba.”

Eredmény, bronzmérkőzés:
Japán-Magyarország 45-30

A nap további eredményei a vívó-világbajnokságról:

Negyeddöntőbe jutott pénteken, így szombaton folytatja szereplését a magyar női kardcsapat. A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású együttes előbb magabiztosan győzte le az üzbégeket, majd szorosabb végkimenetelű mérkőzésen a bolgárokat. Utóbbi összecsapáson a hetedik pár után már 13 tussal vezettek a magyarok, de az utolsó előtti asszó nem sikerült jól, így a kilencedik párharc 40-36-ról indult. Ebben Pusztai 5-5-öt vívott Joana Ilievával, így összejött a győzelem. A magyar csapatnak szombat délelőtt az olaszokkal kell majd megvívnia az elődöntőért.

A 32 között:
Magyarország-Üzbegisztán 45-33

A 16 között:
Magyarország-Bulgária 45-41

Az első mérkőzését fölényesen megnyerte, a másodikon viszont simán kikapott a címvédő amerikaiaktól, így nem jutott negyeddöntőbe a magyar férfi tőrcsapat a kairói vívó-világbajnokságon.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Németh András, Frűhauf Benjámin alkotta válogatott elsőre 21 tus különbségű győzelmet aratott a csehek felett úgy, hogy a közepéig szoros volt az állás, de aztán Szemes, Dósa és Németh is hozta a győzelmeket.

A nyolc közé jutásért a jóval esélyesebb amerikaiakkal kellett vívni, akik az első pillanattól kezdve irányították az ütközetet. Egy darabig sorra nyerték az asszóikat, ráadásul többnyire jelentős különbséggel, a magyarok ekkor kevés találatot tudtak adni. A végére javult a helyzet, Szemes döntetlent ért el az egyéniben bronzérmes Nick Itkinnel szemben, majd Dósa 10-5-re verte a riói olimpia ezüstérmesét, Alexander Massialast.

A folytatásban még három mérkőzés várt a magyar csapatra pénteken, ezek közül aztán egyet megnyert, kettőt elvesztett: kikapott az osztrákoktól, majd legyőzte a németeket, végül alulmaradt a britekkel szemben, így a 14. helyen végzett.

A 32 között:
Magyarország-Csehország 45-24

A 16 között:
Egyesült Államok-Magyarország 45-27

a 9-16. helyért:
Ausztria-Magyarország 45-39

a 13-16. helyért:
Magyarország-Németország 45-40

a 13. helyért:
Nagy-Britannia – Magyarország 45-39

Férfi tőrben 33 csapat indult.

Borítókép: EPA/MOHAMED HOSSAM

További tartalmak