Musorujsag
Élő Eredmények

Fantasztikus vívással világbajnok Kairóban a magyar női kardcsapat – videó

Fantasztikus vívással világbajnok Kairóban a magyar női kardcsapat – videó

m4sport.hu/MTI
Aranyérmet nyert a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású magyar női kardválogatott az egyiptomi fővárosban rendezett vívó-világbajnokságon, miután a szombati döntőben 45:40-re legyőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott, világranglista éllovas franciákat.

Ebben a szakágban először 1999-ben rendeztek vb-t, a magyarok most aratták az első diadalukat.

A magyar négyes pénteken legyőzte az üzbégeket, majd a bolgárokat, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A negyeddöntőtől a mérkőzéseket már szombaton, a vb utolsó napján rendezték. A magyarok előbb két tus különbséggel megverték az olaszokat, akiktől a június Európa-bajnokságon kikaptak, majd fölényesen nyertek a spanyolok ellen. A döntőben a franciákkal mérkőztek meg, és 45-40-re bizonyultak jobbnak úgy, hogy Pusztainak kétszer kellett beadnia a győzelmet érő tust.

A nyitó asszóban Pusztai 5-2-re verte Caroline Querolit, majd Battai 5-3-ra Sara Balzert, az első kör lezárásaként pedig Szűcs 5-2-re Sarah Noutchát. A lendület ezután sem tört meg, Battai 5-3-ra bizonyult jobbnak Querolinál, az ötödik asszóban viszont jött az első magyar vereség: Pusztai 7-5-re maradt alul Noutchával szemben. Következett Szűcs Balzer ellen, és sima 5-1-gyel növelte az előnyt.

A harmadik kör 30-18-ról indult, és nem tört meg a lendület, Battai 5-1-re lépte le Noutchát. A nyolcadik asszó viszont egyáltalán nem sikerült, Szűcs 12-5-re kikapott Querolitól, de így is maradt kilenc tus az előnyből. Pusztai 40-31-nél ment fel a pástra Balzerrel szemben.

A francia faragott valamit a hátrányából, de 44-38-nál Pusztai akcióját látta érvényesnek az asszóvezető, és már el is kezdődött a magyar ünneplés, csakhogy a franciák videózást kértek. Ez pedig nekik kedvezett, így 45-39 helyett 44-40-re módosult az állás. A következő akció viszont már egyértelmű volt, és következhetett az önfeledt magyar ünneplés. Pusztai az utolsó párharcot 9-5-re elvesztette, de a döntő pillanatokban határozott volt. A magyar csapat a nap folyamán egyre jobban vívott, és győzelmével még talán saját magát is meglepte.

A női kardválogatott a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte Egyiptomban, ezzel a negyedik helyen végzett az éremtáblán. Hétfőn győzött Szilágyi Áron kard egyéniben, majd csütörtökön ezüstérmes lett a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat.

A magyar válogatott menetelése a vb-n:
a 32 között:

Magyarország–Üzbegisztán 45:33

a 16 között:
Magyarország–Bulgária 45:41

negyeddöntő:
Magyarország–Olaszország 45:43

elődöntő:
Magyarország–Spanyolország 45:31

döntő:
Magyarország–Franciaország 45:40

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="2188249" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Képekben a női kardcsapat világbajnoki döntője
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2022/07/K_EPA20220723100-1758x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: A világbajnoki aranyat szerző női kardcsapat ünnepel a kairói vb-n (Fotó: EPA/MOHAMED HOSSAM)

További tartalmak