Musorujsag
Élő Eredmények

Ezüstérmes a magyar kardcsapat a varsói vk-versenyen

Ezüstérmes a magyar kardcsapat a varsói vk-versenyen

MTI
Ezüstérmet nyert vasárnap a magyar csapat a férfi kardozók varsói világkupa-versenyén.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta válogatott a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe, ott 45-35-re verte a georgiai együttest. Az olimpiai bronzérmes, tavaly Európa-bajnok, vb-második csapat, amely a lengyelországi verseny előtt második volt a világranglistán, a negyeddöntőben szoros küzdelemben, 45-42-re bizonyult jobbnak az egyiptomiaknál, majd az elődöntőben úgy győzte le az olaszokat 45-41-re, hogy a közepén két rosszul sikerült asszó miatt jelentős, nyolctusos hátrányba került, de sikerült fordítania. A döntőben hat pár után még két találattal vezettek a magyarok, végül a sorozatban négyszer világbajnok, Tokióban olimpiai aranyérmes dél-koreaiak nyertek 45-37-re – a viadal eredményközlője alapján.

Egyéniben Szatmári András szerepelt a legjobban, ő a nyolcaddöntőig jutott és 10. lett egy nappal korábban. Szilágyi, Gémesi és Iliász Nikolász egy asszót nyert a főtáblán.

A női kardcsapat a negyedik helyen végzett Taskentben. A tavaly világbajnok együttesben Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka és Szűcs Luca mellett ezúttal a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, a nemzetközi porondra műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után január közepén nyolcadik hellyel visszatért Márton Anna vívott az üzbegisztáni viadalon. A magyarok a 16 között 45-29-re verték a hazaiakat, a negyeddöntőben 45-32-re a lengyeleket, majd a fináléért rendezett összecsapáson 45-37-re kikaptak az azeriektől, végül a bronzmérkőzésen 45-41-re a dél-koreaiaktól úgy, hogy a közepén többször hat-hét tus különbséggel vezettek. Egyéniben Pusztai szerepelt a legjobban, ő a 32-ig jutott szombaton.

A női párbajtőrözők Barcelonában versenyeztek a hét végén, a katalán nagyvárosban a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili összeállítású magyar csapat hatodik lett. A magyar együttes – amely a világranglista tizedik helyéről kezdte a viadalt – előbb 45-37-re verte a szingapúriakat, majd Kun eredményes befejezésével 28-27-es értékes győzelmet aratott az ukránok felett, ezzel a legjobb nyolc közé került. A magyarok a negyeddöntőben 36-33-as vereséget szenvedtek a dél-koreaiaktól, az 5-8. helyért rendezett szakaszban pedig 45-29-re verték a spanyolokat, végül 45-36-ra kikaptak a franciáktól. Egyéniben a magyar főtáblások az első fordulóban búcsúztak az előző napon.

Tőrben Grand Prix-t, azaz kiemelt egyéni versenyt rendeztek Torinóban. A férfiaknál Szemes Gergő és Dósa Dániel egy fordulót ment, a nőknél a négy főtáblás magyar vívó az első körben vereséget szenvedett – a hunfencing.hu beszámolója szerint.

Vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, addig az a cél, hogy a jó világranglistás helyeket megőrizzék a magyarok, illetve ha lehet, javítsanak, hogy kedvező helyzetből vághassanak neki a fontos egy évnek.

Borítókép: Az olimpiai bronzérmes kardcsapat: Szatmári András, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Decsi Tamás (MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak