Musorujsag
Élő Eredmények

A magyarok közül Nagy Dávid szerepelt a legjobban a WestEnd párbajtőr GP-n, Siklósi a kilencedik helyen végzett

A magyarok közül Nagy Dávid szerepelt a legjobban a WestEnd párbajtőr GP-n, Siklósi a kilencedik helyen végzett

MTI
A negyeddöntőig jutó, nyolcadik helyen végző Nagy Dávid szerepelt a legjobban a magyarok közül a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix férfi versenyében.

A magyar fővárosban tavaly ezüstérmes vívó amerikai, kazah és francia ellenfél legyőzésével jutott el a legjobb nyolcig, ahol a harmadik három perc közepéig jól tartotta magát Gaetan Billannal szemben. Mindkét párbajtőröző kivárásra játszott, emiatt a második szakaszban kaptak is figyelmeztetést, de továbbra is maradt az egyenlő állás az együttes találatok révén. Aztán a harmadik három percben a francia adott egylámpás tust, majd növelte előnyét, mert Nagynak nem jöttek be a lerohanó támadásai. Négy tusra nőtt a különbség, amiből a végéig három megmaradt.

“Vártam a versenyt, mert jó emlékek maradtak meg tavalyról. Titkon reméltem, hogy talán még jobban is szerepelek, mint egy éve” – értékelt Nagy Dávid.

“Jó asszókat vívtam, stabil voltam, fegyelmezett. A nyolc között a francia ellenfelem is jól vívott, el tudott menni, szerencsére közelebb zárkóztam, de nyerni nem sikerült. Kettős érzések vannak bennem: örülök, hogy a nyolc közé kerültem, mert a szezonban ez a legjobb eredményem, ugyanakkor úgy éreztem, több van bennem” – mondta, majd hozzátette: csapattársaival együtt most majd minden erejükkel az olimpiai kvalifikációra figyelnek.

“Tökéletes az összhang, úgy érzem, nem lesz gond a kvótaszerzéssel” – tekintett előre.

A legjobb 16-ig menetelt – kilencedik lett – a 2019-ben ugyanitt, a BOK Csarnokban világbajnok, 2021-ben Tokióban olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely, aki az idény során megnyerte a vancouveri vk-t és a dohai GP-t, emellett ötödik volt a heidenheimi vk-n. Ezúttal izraeli és cseh vívó legyőzését követően szoros asszóban, két tussal kikapott az olasz Gabriele Ciminitől.

“Elégedett vagyok az elmúlt időszakkal és a mostani eredményemmel is, mert sérülten versenyeztem. Be van gyulladva a bal sarkam, fáj is, a vívásban is gátolt, mert nem tudtam dinamikusan elindulni. Úgy gondolom, ha egészséges a lábam, megnyerem a harmadik asszót is” – mondta az MTI-nek Siklósi.

A novemberi berni világkupán legjobbnak bizonyuló Andrásfi Tibor az első fordulóban kikapott az ukrán Jevgenyij Gorbacsuktól. A Siklósihoz és Andrásfihoz hasonlóan kiemelt, így csak a főtáblán kezdő Koch Máté ugyancsak az első mérkőzése után búcsúzott, mivel egy találattal alulmaradt az olasz Valerio Cuomóval szemben.

Keszthelyi Zsombor és Somody Soma tudott egy-egy asszót nyerni, míg az első kör jelentette a végállomást – Andrásfi és Koch mellett – Bakos Bálintnak és Kovács Gergelynek is.

A férfiak versenyében – amelyet a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző emlékére rendeztek meg – 342 párbajtőröző, köztük 25 magyar indult.

Eredmények:
a 64 között:
Nagy Dávid-Curtis Mcdowald (amerikai) 15-9
Siklósi Gergely-Stanislav Galper (izraeli) 15-13
Keszthelyi Zsombor-Francisco Limardo (venezuelai) 15-9
Somody Soma-Neisser Loyola (belga) 15-14
Mateusz Antkiewicz (lengyel)-Bakos Bálint 11-10
Valerio Cuomo (olasz)-Koch Máté 11-10
Jevgenyij Gorbacsuk (ukrán)-Andrásfi Tibor 15-12
Ruszlan Kurbanov (kazah)-Kovács Gergely 15-11
a 32 között:
Nagy-Kurbanov 15-14
Siklósi-Frantisek Coufal (cseh) 15-7
Cuomo-Keszthelyi 15-13
Yulen Pereira (spanyol)-Somody 15-8
a 16 között:
Nagy-Luigi Midelton (francia) 15-8
Gabriele Cimini (olasz)-Siklósi 15-13
negyeddöntő:
Cimini-Minobe Kazujaszu (japán) 15-13
Cuomo-Volodimir Sztankevics (ukrán) 15-12
Yonatan Cohen (izraeli)-Aymerick Gally (francia) 15-13
Gaetan Billan (francia)-Nagy 15-12
további eredmények:
elődöntő:
Cimini-Cuomo 15-14
Cohen-Billan 15-12
döntő:
Cimini-Cohen 15-13
A végeredmény: 1. Gabriele Cimini, 2. Yonatan Cohen, 3. Valerio Cuomo és Gaetan Billan, …8. Nagy Dávid, 9. Siklósi Gergely, …22. Keszthelyi Zsombor, …32. Somody Soma, …34. Koch Máté, …38. Andrásfi Tibor, …52. Bakos Bálint, …60. Kovács Gergely

Borítókép: Kairó, 2022. július 22. Siklósi Gergely (j) a francia Alex Fava ellen küzd a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében a kairói vívó-világbajnokságon 2022. július 22-én. MTI/EPA/Mohamed Hoszam

További tartalmak