Musorujsag
Élő Eredmények

Szilágyi Áron hatalmasat fordítva lett aranyérmes a budapesti világkupán

Szilágyi Áron hatalmasat fordítva lett aranyérmes a budapesti világkupán

m4sport.hu
Szilágyi Áron nyerte a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa egyéni küzdelmeit, miután a fináléban hatalmas csatában, hattusos hátrányból nyert 15–14-re a georgiai Szandro Bazadze ellen.

 

A döntő

A háromszoros olimpiai bajnok vívó georgiai, kazah, amerikai ellenfélen keresztül jutott el – különösebb megerőltetés nélkül – a negyeddöntőig, ahol a 16 között Iliász Nikolászt búcsúztató egyiptomi Ziad Elszisszivel csapott össze. Az elején könnyedén adta a tusokat, de 4-1 után az egyiptomi egyenlített. Aztán Szilágyi 8-4-re megint elhúzott, az egyperces pihenőt követően pedig Elszisszi 12-11-nél tudott a legközelebb férkőzni a magyar kardozóhoz. Onnantól viszont Szilágyi adott tusokat.

Az elődöntőben Gu Bon Gillel csapott össze, és magas színvonalú asszóban győzte le hat tus különbséggel a dél-koreai válogatottal kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok ellenfelét.

A tavaly nyáron az egyéni világbajnoki aranyérmet is begyűjtő magyar vívó a döntőben az elmúlt évben Európa-bajnok Sandro Bazadzéval mérkőzött. Jobban kezdett a világranglista georgiai éllovasa, aki 8-4-re vezetett, amikor az egyperces szünet következett. A folytatásnál piros lapot, ezzel büntetőpontot kapott Bazadze, mivel korábban sárga lapot érően „rajta” előtt indult, ezúttal pedig akció közben elfordult, mert azt hitte, volt találat. A számára kedvezőtlen akció ugyanakkor nem zavarta meg, 11-5-re elhúzott, majd 14-10-nél egészen közel került a győzelemhez. Szilágyi azonban képes volt összeszedni magát, tusról tusra jött fel, a teljesen megtelt lelátóról többször is felhangzott az „Áron, Áron!” buzdítás, végül összejött az egyenlítés, majd a győzelmet érő tust is a magyar vívó adta.

A budapesti versenyt a világranglista másodikjaként kezdő Szilágyi decemberben Orléans-ban Grand Prix-t nyert.

A mostani versenyen könnyedén összejöhetett volna magyar negyeddöntő, de Iliász egy fordulóval korábban egy tussal kikapott Elszisszitől úgy, hogy 13-11-re vezetett, majd az egyiptomi fordítása után 13-14-ről még egyenlített. Az utolsó találatot vitatta, az asszóvezető azonban videózás után megerősítette első ítéletét. Iliász ukrán vívó elleni sima győzelemmel kezdett, a második ellenfele pedig az Oh Szang Ukot meglepetésre legyőző japán Streets Kaito volt. A csapatban négyszeres világ- és egyszeres olimpiai bajnok dél-koreai vívó, aki két éve megnyerte a budapesti versenyt, hosszú kihagyás után tért vissza. Iliász a japán ellen is simán nyert.

A 16-ban volt Gémesi Csanád is, aki az első fordulóban a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, a nemzetközi rangsor 13. helyezettjét győzte le, akárcsak a decemberi országos bajnokság döntőjében. Ezúttal 8-3-ra elhúzott, majd Szatmári 10-9-nél fordított, de utána már csak Gémesi adott tust.

„Egyszerűen nem vívtam jól” – összegzett később a vesztes. Gémesi másodjára szoros asszóban múlta felül német ellenfelét, majd a tavaly vb-ezüstérmes Maxime Pianfettival találkozott, akivel szemben egyáltalán nem találta a ritmust. Egymás után kapta a tusokat, tanácstalannak tűnt, nem volt esélye a felzárkózásra. Később azt mondta, „lerohanta” őt a francia vívó.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött a BOK Csarnokban, a 211 fős mezőnyben 21 hazai vívó indult. Közülük öt – Szilágyi és Szatmári kiemeltként, Iliász, Gémesi és Galgóczy Tamás a selejtezőből továbbjutva – vívhatott a főtáblán. Utóbbi szombaton az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

Vasárnap a Zarándi Csaba csapat világkupára kerül sor a BOK Csarnokban, a verseny 11 órakor rajtol, 17 órakor rendezik a bronzmérkőzést, utána pedig a döntőt.

a döntőben:
Szilágyi Áron – Szandro Bazadze (georgiai) 15–14

az elődöntőben:
Szilágyi Áron – Gu Bon Gil (dél-koreai) 15–9

a 64 között:
Szilágyi Áron – Beka Bazadze (georgiai) 15-10
Iliász Nikolász – Andrij Jagodka (ukrán) 15-7
Gémesi Csanád – Szatmári András 15-10
Tom Seitz (francia) – Galgóczy Tamás 15-8

a 32 között:
Szilágyi – Artyom Szarkisszjan (kazah) 15-8
Iliász – Streets Kaito (japán) 15-8
Gémesi – Frederic Kindler (német) 15-13

a 16 között:
Szilágyi – Mitchell Saron (amerikai) 15-11
Ziad Elszisszi (egyiptomi) – Iliász 15-14
Maxime Pianfetti (francia) – Gémesi 15-2

negyeddöntő:
Szilágyi–Elszisszi 15-11
Gu Bon Gil (dél-koreai) – Daryl Homer (amerikai) 15-11
Pianfetti – Ha Han Szol (dél-koreai) 15-5
Szandro Bazadze (georgiai) – Eliott Bibi (francia) 15-10

Borítókép: Budapest, 2022. március 19. A gyõztes Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa döntõje után a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak