Musorujsag
Élő Eredmények

Szilágyi Áron elődöntős, ezzel biztos érmes a budapesti világkupán

Szilágyi Áron elődöntős, ezzel biztos érmes a budapesti világkupán

MTI
A magyarok közül egyedüliként Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán, így már biztos érmes.

A háromszoros olimpiai bajnok georgiai, kazah, amerikai ellenfélen keresztül jutott el – különösebb megerőltetés nélkül – a negyeddöntőig, ahol a 16 között Iliász Nikolászt búcsúztató egyiptomi Ziad Elszisszivel csapott össze. Az elején könnyedén adta a tusokat, de 4-1 után az egyiptomi egyenlített. Aztán Szilágyi 8-4-re megint elhúzott, az egyperces pihenőt követően pedig Elszisszi 12-11-nél tudott a legközelebb férkőzni a magyar kardozóhoz. Onnantól viszont csak a tavaly ugyanitt győztes, majd a nyáron egyéni vb-aranyérmet is begyűjtő Szilágyi adott tusokat.

Könnyedén összejöhetett volna magyar negyeddöntő, de Iliász egy fordulóval korábban egy tussal kikapott Elszisszitől úgy, hogy 13-11-re vezetett, majd az egyiptomi fordítása után 13-14-ről még egyenlített. Az utolsó találatot vitatta, az asszóvezető azonban videózás után megerősítette első ítéletét. Iliász ukrán vívó elleni sima győzelemmel kezdett, a második ellenfele pedig az Oh Szang Ukot meglepetésre legyőző japán Streets Kaito volt. A csapatban négyszeres világ- és egyszeres olimpiai bajnok dél-koreai vívó, aki két éve megnyerte a budapesti versenyt, hosszú kihagyás után tért vissza. Iliász a japán ellen is simán nyert.

A 16-ban volt Gémesi Csanád is, aki az első fordulóban a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, a nemzetközi rangsor 13. helyezettjét győzte le, akárcsak a decemberi országos bajnokság döntőjében. Ezúttal 8-3-ra elhúzott, majd Szatmári 10-9-nél fordított, de utána már csak Gémesi adott tust.

„Egyszerűen nem vívtam jól” – összegzett később a vesztes.

Gémesi másodjára szoros asszóban múlta felül német ellenfelét, majd a tavaly vb-ezüstérmes francia Maxime Pianfettival találkozott, akivel szemben egyáltalán nem találta a ritmust. Egymás után kapta a tusokat, tanácstalannak tűnt, nem volt esélye a felzárkózásra. Később azt mondta, „lerohanta” őt ellenfele.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött meg a BOK Csarnokban, a 211 fős mezőnyben 21 hazai vívó indult. Közülük öt – Szilágyi és Szatmári kiemeltként, Iliász, Gémesi és Galgóczy Tamás a selejtezőből továbbjutva – vívhatott a főtáblán. Utóbbi szombaton az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

a 64 között:
Szilágyi Áron-Beka Bazadze (georgiai) 15-10
Iliász Nikolász-Andrij Jagodka (ukrán) 15-7
Gémesi Csanád-Szatmári András 15-10
Tom Seitz (francia)-Galgóczy Tamás 15-8

a 32 között:
Szilágyi-Artyom Szarkisszjan (kazah) 15-8
Iliász-Streets Kaito (japán) 15-8
Gémesi-Frederic Kindler (német) 15-13

a 16 között:
Szilágyi-Mitchell Saron (amerikai) 15-11
Ziad Elszisszi (egyiptomi)-Iliász 15-14
Maxime Pianfetti (francia)-Gémesi 15-2

negyeddöntő:
Szilágyi-Elszisszi 15-11
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Daryl Homer (amerikai) 15-11
Pianfetti-Ha Han Szol (dél-koreai) 15-5
Szandro Bazadze (georgiai)-Eliott Bibi (francia) 15-10

később:
négyes döntő 17.00

Vasárnap a Zarándi Csaba csapat világkupára kerül sor a BOK csarnokban, a verseny 9 órakor rajtol, 17 órakor rendezik a bronzmérkőzést, utána pedig a döntőt.

Borítókép: Budapest, 2022. március 19. A gyõztes Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa döntõje után a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek