Musorujsag
Élő Eredmények

Fókuszban az olimpiai csapatkvóta a férfi kardozóknál

Fókuszban az olimpiai csapatkvóta a férfi kardozóknál

MTI
A férfi kardozók elsőleges célja a csapatkvóta kiharcolása a párizsi játékokra, így a számukra a jövő héten kezdődő olimpiai kvalifikációs időszak első állomására még csak felvezetésként tekintenek.

Az egyéves selejtezős szakasz hivatalosan a hónap elején indult, de ténylegesen a kardozók hóvégi, szöuli – női és férfi – Grand Prix-jával veszi kezdetét. Ezen csak egyéni versenyt rendeznek, de a válogatott tagjai jó felkészülésnek tartják az ázsiai viadalt. A csapat a ráhangolódás jegyében már el is utazott Szingapúrba, hogy akklimatizálódjon.

„Izgalmas túra elé nézünk, gyakorlatilag újra felfedezzük Szöult és Ázsiát, mivel a tokiói olimpiát leszámítva három éve nem versenyeztünk a kontinensen” – nyilatkozott az MTI-nek Gémesi Csanád az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok csapat tagja. „A szöuli Grand Prix évek óta a versenynaptár része, én is pástra léptem már ott, de a Covid világjárvány miatt 2019-ben rendezték a legutóbbit. Izgatottan várom az utazást, mert a versenyt megelőző szingapúri edzőtáborozáson még sosem vettem részt, míg a társaim már jártak az egzotikus országban” – mondta a gödöllői versenyző a csütörtöki indulást megelőzően. Hozzátette: felüdülés lesz a nyárba, a szingapúri harminc fokba csöppenni, mert nem szereti a hideg időt, és végre rövid nadrágban közlekedhet az utcán.

„A szingapúri néhány nap az akklimatizáció miatt lesz fontos, felvesszük az ázsiai ritmust, majd szerdán átmegyünk Szöulba, ahol másnap megkezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomása, a Grand Prix-verseny selejtezője. A kvalifikáció szempontjából nekünk a csapatversenyek a legfontosabbak, a nyitó egyéni viadal viszont megadja az alaphangot, és már itt is értékes ranglistapontokat lehet szerezni.” – mondta.

Gémesi kitért a március végén rendezett budapesti világkupára, amelyen társaival bronzérmet szerzett.

„A budapesti verseny számomra gyöngyszem a versenynaptárban, mert a családtagok, barátok és sok szurkoló előtt vívhatunk. Akkor még nem éreztem magam jó formában, a szereplésem mégis jobban sikerült, mint belülről éreztem, és ezt a nézői biztatás erejének köszönhetem. A fő versenyünk a nyári világbajnokság lesz, a budapesti forma az időszaknak megfelelő volt” – vélekedett. Kiemelte: a csapat számára mindig az aranyérem a cél, de minden érmet tudnak értékelni.

„2016 óta minden világversenyen érmesek voltunk, jó lenne, ha nem szakadna meg ez a sorozat” – jelezte.

Hasonló célt fogalmazott meg az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Szilágyi Áron is.

„Hosszú sorozat kezdődik, amelynek a közeljövőben fontos állomásai lesznek. Az nem kérdés, hogy számunkra a párizsi csapatkvalifikáció kiharcolása a feladat, és mivel Szöulban csak egyéni versenyt rendeznek, ez inkább egy tökéletes felvezetésnek tekinthető” – nyilatkozott a szövetség honlapján.

Emlékeztetett rá, hogy két héttel a szöuli GP után, a madridi csapat vk lesz majd az első igazán lényeges esemény, addigra kell tökéletesíteniük a formát.

„Csapatban az olimpiai kvalifikáció kiharcolása a feladat, egyéniben pedig címvédőként állhatok majd pástra a világbajnokságon, úgyhogy bőven akad kihívás. A versenyek rendezésével kapcsolatos bizonytalanságokkal igyekszünk nem foglalkozni, mi úgy készülünk, hogy minden az eredeti terveknek megfelelően alakul majd” – mondta a hunfencing.hu oldalnak az idény során egyéniben már kétszer – Orleans-ban és Budapesten – győztes Szilágyi.

Elhúzódó saroksérülésével kapcsolatosan elárulta, hogy még mindig nem tökéletes az állapota. A napokban kapott újabb, speciális injekciót a további javulás érdekében, és abban bízik, hogy hamarosan teljesen panaszmentesen vívhat.

A csapatkvalifikációt hét versenyen – a duplaszorzós világbajnokságon, a kontinensbajnokságon és jövő év március 31-éig lezajló öt világkupán – gyűjtött pontokkal lehet megszerezni. A vb mindenképpen benne lesz az összesítésben, a további hat versenyen elért leggyengébb helyezés kiesik. Az ötkarikás mezőny a nemzetközi szövetség (FIE) 2024. április 1-jei ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy – az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra. Amennyiben akad olyan zóna, amelyből egyetlen csapat sem szerepel itt, a felszabaduló helyet a rangsorban – addig kvótát nem szerzett – következő csapat kapja, függetlenül attól, hogy melyik zónában van.

A csapatkvóta minden fegyvernemre, szakágra vonatkozóan azért lényeges, mert ezzel garantált a maximális három egyéni indulói hely is.

Borítókép: Budapest, 2023. március 26. A bronzérmes Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András (b-j) a Zarándi Csaba férfi kard csapat-világkupa bronzmérkőzése után a BOK Csarnokban 2023. március 26-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak