Musorujsag
Élő Eredmények

Aranyérmes a férfi kardcsapat a madridi világkupán

Aranyérmes a férfi kardcsapat a madridi világkupán

MTI
Aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a spanyolországi világkupa-versenyen.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes – amely a madridi viadalt a világranglista második helyéről kezdte – 45-39-re verte a törököket, 45-41-re a japánokat, majd 45-40-re az olaszokat. A másik ágon az amerikaiak kerültek döntőbe, itt a sorozatban négyszer világbajnok, Tokióban olimpiai aranyérmes, világranglista-vezető dél-koreaiak a 16 között kikaptak a georgiaiaktól – a viadal eredményközlője szerint. A magyarok a fináléban fordulatos küzdelemben 45-42-re győztek. Az első három pár után az amerikaiak vezettek, majd jött a fordítás, a magyar csapat előnye a hatodik és a hetedik pár után kilenc találat volt, aztán az amerikai együttes fordított 14-4-es asszóval, végül Szilágyi nyert 6-2-re.

A jövő évi párizsi olimpiára az egyéves kvalifikációs sorozatban lehet gyűjtögetni a pontokat. A csapatversenyben elért eredmények fontosabbak, mert a válogatott kvótaszerzése esetén egyéniben biztossá válik a maximálisan engedélyezett három vívó szereplése.

A női válogatott a georgiai Batumiban versenyzett és hetedik lett. A szombaton egyéniben bronzérmes Márton Anna, valamint a tavaly csapatban világbajnok Battai Sugár, Pusztai Liza és Szűcs Luca alkotta – a nemzetközi szövetség rangsorában harmadik – együttes a 16 között 45-36-ra legyőzte a kínaiakat, a negyeddöntőben viszont 45-33-ra kikapott a spanyoloktól. A folytatásban, az 5-8. helyért rendezett szakaszban 45-39-re alulmaradt a dél-koreaiakkal szemben, végül 45-42-re legyőzte az azerieket.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Márton Anna megsérült. Először az egyéni versenyben, szombaton roppant meg a többször műtött térde, de vállalta a szereplést a csapatversenyben, melyben a negyeddöntőben, amikor a spanyol csapat 6-3-ra vezetett, ismét a lábához kapott, és nem tudta folytatni a versenyt.

„Megfogta az egész csapatot Márton Panka sérülése. Az értékes, Kína elleni győzelem után nem sikerült a folytatás, és igazából nem is voltam elégedett a látottakkal, leszámítva Battai Sugi vívását. Az viszont örömteli, hogy a végén győzelemmel zártuk a versenyt, ebben a kvalifikációs szisztémában sosem lehet tudni, mikor lesz szükség a pontocskákra… Bízom abban, hogy Panka sérülése nem vészes, és sikeres Európa- és világbajnokság vár ránk” – idézte a női kardozók vezetőedzőjét, Gárdos Gábort a hunfencing.hu oldal.

Borítókép: Antalya, 2022. június 20. Az aranyérmes férfi kardcsapat tagjai: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron (b-j) ünnepel az antalyai vívó Európa-bajnokság döntője után 2022. június 20-án. A magyar kvartett az ukrán együttest győzte le 45-39-re a döntőben. MTI/EPA/Erdem Sahin

További tartalmak