Musorujsag
Élő Eredmények

Negyedik lett a női tőr- és a férfi kardcsapat

Negyedik lett a női tőr- és a férfi kardcsapat

mti
A magyar női tőr- és a férfi kardcsapat is negyedik helyen végzett az Európa Játékokon, amely a vívók csapatversenyei esetében Európa-bajnokság is egyben.

A Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra összeállítású válogatott a moldovaiak és a spanyolok ellen fölényesen nyert, majd az elődöntőben a címvédő és tavaly világbajnok olaszoktól vereséget szenvedett, így vívhatott a harmadik helyért a német együttessel, amely az olimpiai kvalifikációért zajló versengésben az egyik nagy ellenfele.

Ezúttal Kondricz helyén Lupkovics vívott, aki az első asszóban gyorsan háromtusos hátrányba került, utána adott két találatot, végül 5–2-re kikapott Leonie Eberttől. Az egyéniben ezüstérmes Pásztor viszont nagyon ráérzett arra, mi vezet eredményre Leandra Behr ellen, és 8–2-vel fordított. Az első kör zárásaként Kreiss 4–4-es döntetlent vívott Anne Sauerrel, így a mérkőzés egyharmadánál 14–11-re vezettek a magyarok. Lupkovics helyére Kondricz állt vissza, és meglehetősen passzív asszóban 1–1-gyel zárt Behrrel, majd Kreiss 5–3-ra kikapott Eberttől. Pásztor Sauerrel zárta a második kört, az akciódús párharcban a német 10–8-ra nyert, ezzel csapata 27–26-ra vezetett. A harmadik szakaszt Kreiss indította Behrrel, és bár gyorsan kapott egy tust, mindjárt adott is kettőt, ezzel egyenlő volt az állás. Végül 4–2-re nyerte asszóját, így Kondricz 30–29-nél ment fel a pástra Sauerrel szemben, és a német minden sikeres akciójára volt válasza, 2–2-vel megőrizte az egytusos előnyt. A mérkőzést Pásztor és Ebert zárta le, asszójuk az elején szorosan alakult, itt is, ott is esett tus. A három perc közepén azonban Ebert elkapta a fonalat, egymás után több akciója pontot ért, ezzel el is döntötte az ütközetet. A németek végül hét találattal győztek.

Kreiss és Kondricz annyi tust adott, amennyit kapott, Lupkovics mínusz hármas, Pásztor mínusz négyes találati mutatót ért el.

„Csalódott vagyok, mert nyilván egy érem jobb lenne. Csapatként jobbak voltak ők most, ilyen egyszerű a történet” – mondta pár perccel a vereséget követően feldúltan a vegyes zónában a nap során végig jól vívó Kreiss. A bronzmérkőzés utolsó asszóját illetően úgy fogalmazott, „van ilyen, amikor a másik ráérez és neki jönnek be a tusok”.

Pozitívumot nem tudott, nem akart kiemelni a versenynapból. „Most nem tudok. Persze jó a négy, de semmire sem elég nekünk jelenleg” – utalt arra, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban nekik a lehető legjobb eredményeket kellene most már elérniük, hogy felzárkózzanak, ráadásul éppen a németek is a közvetlen riválisaik közé tartoznak.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta válogatott az azeriek és a georgiaiak könnyed legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol nagy csatában kikapott a franciáktól.

Az Eb-címvédő magyar együttes a bronzéremért a németekkel csapott össze, de nem tudott felpörögni. Sorra vesztette el az asszókat, az első hatból csak Gémesi Szabó Máytás elleni meccse zárult döntetlennel, így két kör után 30–14 állt az eredményjelzőn a németek javára. A harmadik elején Decsi állt be Gémesi helyére, de ez sem változtatott a helyzeten, végül egy asszót sikerült nyerni, a kilencedik párban Szilágyi 7–5-re verte Lorenz Kempfet. A mérkőzés a közepén ment el, amikor három asszóban 15–2-re kaptak ki a magyarok.

Decsi mínusz kettővel, Gémesi mínusz néggyel, Szilágyi mínusz öttel, Szatmári mínusz hattal zárt. A csapatból Decsi Tamás értékelt a vegyes zónában, aki az M4 Sportnak azt mondta, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából az elsődleges cél a négy közé jutás volt. „Természetesen érmet szerettünk volna, ez most nem sikerült” – folytatta, az okot firtató kérdésre pedig úgy reagált, hogy a koncentrált német csapat néhány asszóval a mélybe húzta a magyar együttest, és megjegyezte, ezt majd ki kell elemezni.

Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az első kvalifikációs világkupát – májusban, Madridban – megnyerte a válogatott, most a négy között végzett, a július végén esedékes világbajnokságon pedig újabb feladat vár rá.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlanak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények. A csapatküzdelmek minden szakág számára fontosabbak az egyénieknél, mivel csapatkvóta megszerzése esetén – ez jövő év áprilisában derül ki – az együttesek tagjai automatikusan indulhatnak egyéniben is Párizsban. Amennyiben viszont egy válogatott lemarad a játékokról, egyéniben legfeljebb egy vívó lehet ott az adott szakág olimpiai mezőnyében.

Borítókép: Szilágyi Áron és Decsi Tamás (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak