Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Összejárnak, szurkolnak egymásnak, hülyéskednek – ezek a világbajnok női kardcsapat titkai

Összejárnak, szurkolnak egymásnak, hülyéskednek – ezek a világbajnok női kardcsapat titkai

m4sport.hu
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség – példának okáért a Manchester City labdarúgóival egyetemben – a legjobb húsz csapata közé választotta a világbajnok magyar női kardcsapatot. Bár a négyesből Pusztai Liza betegség miatt hiányzott, Battai Sugár, Márton Anna és Szűcs Luca edzőjükkel, Gárdos Gáborral kiegészülve értékelte 2023-at az M1-nek.

Az évértékelő interjú eleje rendhagyóra és viccesre sikeredett: megszólalt ugyanis Gárdos Gábor telefonja – az edző megmutatta, hogy éppen Boczkó Gábor szövetségi kapitány hívta.

„Nem attól vagyunk csapat, hogy egyforma mezben járunk – ezt már Urbán Ádámnak, az M1 riporterének mondta Gárdos Gábor, a 2023-ban vb-címét megvédő női kardcsapat edzője. – Ők tényleg egy csapatot alkotnak, összejárnak, támogatják egymást. Az egyéni versenyeken is egymás mellett állnak, ez ritkaság, pláne lányok között. Édesek a lányok, nagyon szeretem őket.”

A betegség miatt hiányzó Pusztai Lizáról elmondta, az a szenzációs benne, hogy rossz formában is be tudja fejezni az asszókat, pedig az nagyon nehéz.

A világbajnokságon speciális térdrögzítővel és kiváló teljesítménnyel beszálló Márton Anna a tokiói olimpia után megjárta a hadak útját, már túl a szalagpótláson, mint elmondta, sajnos még nem tud a többiekkel együtt vívni, de gyógytornát végez, keretedzéseket együtt csinálja a csapattal, elvégre jó a társaival készülni és „pletyizni”.

„Nagyon sokat vártam rájuk, de megérte – utalt fiatalabb társaira a néhány évvel idősebb Márton. – Szenzációs, hogy végre van egy ilyen csapatom. Sajnos csak későn tapasztaltam meg, milyen ereje van ennek. Ugyan egyéni sportág, de mégsem vagyok egyedül. Talán Pusztai Liza volt, aki először felért hozzám, s ő motivált is. Utána alakult ki ebben, hogy ebből lehet egy jó csapat. S bár rangidős vagyok, a legtöbb hülyeségben benne vagyok, sőt kezdeményezem is őket.”

Battai Sugár évértékelőjében elmondta, a felnőttben elért jó eredményét nehezebb volt feldolgozni, viszont csapatban és juniorban is világbajnok lett, ami nagyon pozitív. A sportolót a Magyar Vívó Szövetség az év női vívójának választotta.

„Amikor megtudtam, nagyon megörültem neki, megtiszteltetés, hogy engem választottak, igyekszem ennek megfelelni. Nagyon szívmelengető, hogyha lemegyek a terembe, a kicsik felnéznek rám, megölelgetnek, kérnek aláírást. Van emögött is felelősségérzet, de ezt nagyon élvezem” – fogalmazott Battai.

Szűcs Luca kihangsúlyozta, már gyerekkoruk óta együtt vívnak, ami nagyban megkönnyíti a közös élményeket, versenyeket.

„Szinte együtt nőttünk fel, versenyeken is egy szobában vagyunk. Ezt az összetartást hozzuk magunkkal, ezt tudjuk tovább vinni a felnőtt csapatban is. Mindannyian őszintén szurkolunk a másiknak” – fogalmazott Szűcs, aki elárulta a csapatkiáltásukat is: „Rabam!”.

A fiatal vívó szerint a címvédés ténye külön felértékeli az idei világbajnoki címet, hiszen az elsőt meg lehet szerezni szerencsével, de a másodiknál már készültek rájuk, nagyobb volt a teher rajtuk.

Borítókép: Milánó, 2023. július 30. Márton Anna, Pusztai Liza, Szûcs Luca, és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a nõi kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak