Musorujsag
Élő Eredmények

„Akár több is lehetett volna ebben a versenyben” – Szilágyi Áron a Grand Prix-bronz után

„Akár több is lehetett volna ebben a versenyben” – Szilágyi Áron a Grand Prix-bronz után

m4sport.hu/MTI
Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó vasárnap, a születésnapján nyert bronzérmet a tuniszi Grand Prix-viadalon, melyben szerinte „akár több is lehetett volna”, mivel egész nap jól teljesített.

 

Az M1 interjúja Szilágyi Áronnal

„Az éremnek mindig szoktam örülni, ez most sincs másképp. Viszont azt sajnálom, hogy az elődöntőben a fiatalos lendületével felülkerekedett rajtam az amerikai srác, mert úgy éreztem, a félidőig a kezemben tudom tartani az asszót. Jól vívtam, de aztán ő magára talált, nekem pedig erre nem volt válaszom” – mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére a Vasas klasszisa, majd hozzátette, úgy érzi, egész nap jól ment neki a vívás, egy-egy asszóban ugyan harcolnia kellett, de jó döntéseket hozott.

Szilágyi megerősítette, hogy az egész szezont a párizsi játékokra építették fel, így minden verseny az ötkarikás felkészülésről szól és arról, hogy visszacsatolást kapjanak, hol tartanak. Ebből a szempontból – folytatta – nagyon fontos tapasztalatokkal lett gazdagabb Tuniszban, emellett világranglistapontokat is gyűjtött, „ami a rangsorolás szempontjából nem utolsó”.

Kapcsolódó tartalom

„Harmincnégy éves lettem, így nem várhatom, hogy velem egykorú ellenfelekkel vívjak folyamatosan. Jönnek fel a fiatalok, ráadásul ezt a srácot, Colin Heathcockot, aki megnyerte a versenyt, ismerjük már. Nyert két junior világbajnokságot, ott van már az amerikai válogatott csapatban, úgyhogy igazából vártuk is tőle, hogy mikor mutatja meg igazán a tudását” – értékelt a világ- és Európa-bajnok kardozó, aki úgy véli, szélesedik a mezőny, mivel olyan nemzetek képviselői is ott vannak a legjobbak között, amelyekre eddig nem volt jellemző, így a tunéziaiak, az egyiptomiak vagy a törökök is jól szerepelnek, az irániakra, a dél-koreaiakra és az amerikaiakra pedig már fel sem kapják a fejüket.

„Már rég nem csak az európai vívókról vagy arról a klasszikus pár nemzetről szól ez a sportág, amely meghatározta évtizedeken keresztül a vívást” – folytatta.

A magyar férfi kardválogatott ötkarikás esélyeit illetően úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy nagy hatással lenne a csapat teljesítményére, hogy egyéniben ki, hogy szerepel.

„Nekünk az a feladatunk, hogy összeálljunk és jól megvívjuk a világkupaversenyeket, illetve majd az olimpiát is. Nem azoknak a csapatoknak osztogatják az érmeket világbajnokságon vagy olimpián, amelyeknek előrébb vannak a vívóik a világranglistán, vagy szebb eredményeik vannak, hanem azoknak, akik jobban vívják meg a csapatversenyeket. Mi erre készülünk és szerencsére ebben nagy rutinunk is van” – tette hozzá.

A férfi kardcsapat gyakorlatilag biztos párizsi indulónak számít. A kvalifikációs időszak lezárásáig még három világkupa szerepel a programban: február közepén Tbilisziben, márciusban pedig előbb Padovában, majd Budapesten versenyeznek a szakág képviselői.

 

Borítókép: Milánó, 2023. július 25. Szilágyi Áron a georgiai Beka Bazadze ellen a milánói vívó-világbajnokság férfi kard versenyének legjobb 32-be jutásáért vívott asszóban 2023. július 25-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak