Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Eltiltása mellett további szankciókkal büntette a nemzetközi szövetség a magyar vívót

Eltiltása mellett további szankciókkal büntette a nemzetközi szövetség a magyar vívót

m4sport.hu
Kun Annának kétéves eltiltása mellett súlyos pénzbüntetéssel és eredményeinek törlésével súlyosbították a büntetését.

Május közepén doppingvétség miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián. A párizsi olimpiai kvótát kiharcoló párbajtőröző – a világranglista negyedik helyezettje – azzal követett el doppingvétséget, hogy tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni.

A 28 éves vívó április 5-én jelentette be közleményben, hogy a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eljárás zajlik ellene. Akkor kiadott közleményében úgy fogalmazott, borzasztóan dühös magára és a rendszerre, és csalódott a döntés miatt. Ameddig a lehetőségei engedték, keményen küzdött magáért és az igazáért.

Holléti mulasztásokkal kapcsolatos doppingvétséget állapítottak meg nálam, ami két év eltiltással jár. Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével. Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben” – írta akkor.

Úgy tűnik, a kálváriája ezzel még nem ért véget, a Nemzetközi Vívószövetség a kétéves eltiltás mellet további büntetéseket szabott ki rá. A harmadik elmulasztott teszt időpontjától (azaz 2023. augusztus 24-től) az eltiltás kezdetéig (azaz 2024. május 10.) az összes eredményét törölték. Ez azt jelenti, az adott időszak alatt szerzett érmeit, pontjait, díjait semmissé nyilvánítják.

Emellett 5000 svájci frank bírságot róttak ki rá.

Női párbajtőrben Kun egyéni kvótát szerzett, ugyanakkor eltiltása ellenére is vélhetőleg lesz magyar versenyző a párizsi olimpián ebben a számban is, mivel azon országok képviselői közül, akik csapattal nem szereztek kvótát, Európából két vívó kerülhet az ötkarikás mezőnybe. Márpedig az ebben a rangsorban első Kun Anna mögött az észt Nelli Differt következik, közvetlenül utána pedig Muhari Eszter, így a felszabadult hely neki járna.

 

 

Borítókép: Milánó, 2023. július 25.Kun Anna és Plásztán Attila edzõ az észt Erika Kirpu elleni asszó után az olaszországi vívó-világbajnokság nõi párbajtõr versenyében a Milánói Kongresszusi Központban 2023. július 25-én.MTI/Illyés Tibor

További tartalmak