Musorujsag
Élő Eredmények

Sós Csaba: Ez egy jó szereplés volt, azt gondolom, lesz még följebb is

Sós Csaba: Ez egy jó szereplés volt, azt gondolom, lesz még följebb is

m4sport.hu
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya készséggel értékelte úszóink teljesítményét a Duna Aréna versenyeinek végeztével a világbajnokságon. A magyar válogatott végül Milák Kristóf révén két aranyéremmel zárta a hazai rendezésű vb-t, a kapitány összességében pozitívan értékelte a csapatot. A beszélgetésbe belecsúszott egy érdekes közjáték, amikor elmondta a véleményét az amerikai Justin Ress visszakapott győzelméről.

Elkerülhetetlen volt, hogy a beszélgetést ne a két aranyat nyert Milák Kristóf elemzésével kezdje Sós Csaba, aki szerint egy sportoló számára az olimpiai arany mindenképpen a legfelső polcra kerül, bár a vb legfényesebb érme is szép helyre kerül.

„Az olimpia a versenyek versenye! Ott teljesedik ki egy pályafutás. Szakmailag a kettő ugyanaz, hiszen az egész világot meg kell verni, de ez most egy örömúszás volt. Ezt másképp is csinálta, nem is lehetett máshogy. Ilyen nincs máshol a földön, mint ami itt van, és kihasználta” – kezdte Milákról a szövetségi kapitány.

Az immáron háromszoros világbajnok úszó, miután beért a célba – elsőként – és megnézte az idejét, elhúzta a száját, Tóth Bálintnak egyenesen azt mondta, „borzasztó”. Erre is meglehet a magyarázat.

„Én elég sok mindent figyelek egy ilyen helyen. Előtte 50 méterek voltak, és szóltam is többeknek, hogy amikor elindultak, hullámzott a víz. Ezért voltak gyengébb idők. Szerintem ez alaposan belejátszott. Lehetne azt is mondani, hogy elfáradt, de szerintem nem annyira, mert ez a gyerek nem fárad el, meg irdatlan gyorsan regenerálódik. Lesz még alkalom, világcsúcsot úszhat holnap, holnapután, akár most egy óra múlva is. Most a vb-t kellett megnyerni.”

Milák fantasztikus aranyai után Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián negyedik helyezése volt a legjobb a magyar delegációban. A kapitány úgy gondolja, lehetett volna még érmünk – korábban elmondta, hogy kicsit többet is remélt –, de így is nagyon közel voltak sokan a jó, akár érmes teljesítményhez.

„Nagyon sok döntős helyezésünk volt, másfél tucat. Ha Milákot leveszem, akkor is 16, ez azért nem kevés. Nyilván az érmekhez szoktunk a korábbi évek alatt, ahogyan most is. Ez a kettő negyedik hely sem volt messze, bár az olimpián is volt három ilyen, de amikor valami mindig arra az oldalra billen, nem árt elgondolkozni. Nekünk lépni kell. Nyilvánvalóan most zajlik egy generációváltás, hat-nyolc ilyen azért nem szokott lenni. Annak idején Sidney-ben (2000-ben) három döntős helyünk volt egy olimpián, egy éremmel, Kovács Ági révén, 2004-ben is két érmünk volt, 2008-ban egy úszó nyert, a Cseh Laci három ezüstöt, szóval ekörül szoktunk mozogni. Ez egy jó szereplés volt, azt gondolom, hogy lesz még följebb is” – magyarázta Sós Csaba, miért nem számít rossznak, hogy két érmünk volt, ráadásul a legfényesebbek.

Pont a beszélgetés közben vette át aranyérmét Justin Ress, akit először kizártak az 50 méteres hátúszás döntője után, majd végül úgy döntött a versenybizottság, hogy nem született jó döntés, ő érdemeli az aranyérmet, Sós Csabának markáns véleménye volt erről.

„Ezt nem szeretem! Engem ez nem meglepett, bennem ez indulatot kelt. Ez nem volt szabályos, maradjunk annyiban. Ezt bárki más csinálja (a beérkezésnél), hazaküldik.”

Mutina Ágnes külön rákérdezett a kapitánynál, hogy milyen szempontok alapján állította össze a váltókat.

„Azokat a váltókat indítottam, amelyekben döntőesélyt láttam előzetesen, és mind a négy be is ment a döntőbe. Három ötödik lett, a női 100-as váltó volt kérdéses, de bejutott az is. Más lett volna a helyzet, ha lett volna Oroszország és Belorusszia, ezzel együtt van ott 1-2 fiatal, például Senánszky Petra, aki most állt át uszonyos úszásról és Molnár Dóri, aki egészen bravúrosan úszott utolsónak. A vegyes váltóhoz nincs közünk. Ha nincs egy jó hátúszó, mellúszó, azt fölösleges erőltetni.”

Borítókép: Sós Csaba (m4sport.hu)

További tartalmak