A legkönnyebb világliga-csoportba került a férfi vízilabda-válogatott

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elkészítette a férfi vízilabda világliga következő idényének menetrendjét: a magyar válogatott a csoportkörben az orosz és a francia csapattal találkozik.

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)


A vlv.hu szakmai honlap hétfői beszámolója szerint a zsúfolt nemzetközi versenynaptár miatt a kvalifikációs folyamatot jelentősen le kellett rövidíteni, ezért nem oda-visszavágós rendszerben játszanak egymással az együttesek, hanem mindössze három játéknapon bonyolítják le a csoportküzdelmeket. A magyarok november 12-én fogadják az oroszokat, február 11-én a franciák vendégei lesznek, december 17-én pedig szabadnaposak.

A négy európai selejtezős csoport győztese a másodikokkal csap majd össze a negyeddöntőben, a B jelű négyesben szereplő magyarok továbbjutásuk esetén az A csoportból, Görögország, Olaszország és Georgia közül kapnak ellenfelet. A március 17-i, egymeccses negyeddöntők győztesei jutnak a június 23. és 28. között sorra kerülő szuperdöntőbe. Ennek a mezőnyéhez további négy válogatott csatlakozik az interkontinentális selejtezőtornáról, melyet az Egyesült Államokban rendeznek április 28. és május 3. között.

„A világliga szuperdöntőjének időpontja most kedvezőbb, a torna nem követi olyan hamar a BL nyolcas döntőt, mint idén, ezért az olimpiai felkészülés programjába is jól beilleszthető lenne a részvételünk, amit természetesen célul is tűzünk ki. Ez kicsit lazább, kényelmesebb, mint amit az elmúlt években átéltünk, amikor nagyon nehéz volt úgy sakkozni, hogy az év legfontosabb versenye előtt még a világliga utolsó fázisában is helytálljunk” – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány a vlv.hu-nak.

Férfi világliga, európai selejtezőcsoportok:
A csoport: Görögország, Olaszország, Georgia
B csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország
C csoport: Hollandia, Szerbia, Horvátország
D csoport: Montenegró, Ukrajna, Spanyolország

A B csoport programja:
1. forduló, 2019. november 12.
Magyarország-Oroszország

2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország

3. forduló, február 11.
Franciaország-Magyarország