Nagyon elverte az oroszokat a férfi pólóválogatott

Sima győzelemmel kezdte szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott a világligában: Märcz Tamás együttese kedden a Komjádi Uszodában 14-6-ra verte az orosz csapatot.

Eredmény:
Magyarország-Oroszország 14-6 (4-3, 6-0, 2-2, 2-1)
a magyar csapat gólszerzői: Erdélyi 3, Hosnyánszky, Vámos, Jansik Sz., Kovács G., Nagy Á. 2-2, Manhercz 1

A találkozó előtt gyászszünettel emlékeztek Szívós István olimpiai bajnokra, aki vasárnap, életének 72. évében hunyt el.

Az oroszok az első lövésükből gólt szereztek, de a túloldalon Erdélyi Balázs emberelőnyből azonnal válaszolt. Harkov másodszorra sem hibázott, Vámos viszont fórból csak a kapufát „lőtte szét”. Manhercz Krisztián ötméteresből egyenlített majd a 2017-es budapesti vb-döntő óta először válogatott Hosnyánszky Norbert fordított. Erdélyi egy csodaszép ejtéssel növelte az előnyt, de a vendégek ötméteresből felzárkóztak.

A második felvonást Erdélyi harmadik találata vezette fel, majd Vámos lőtt bombagólt, az oroszok pedig kapust cseréltek. A túloldalon Vogel Soma büntetőt védett, Vámos pedig megúszásból talált be. Óriási lendületbe jött a magyar csapat, Jansik Szilárd, Nagy Ádám és Kovács Gergő is feliratkozott a gólszerzők közé.

A harmadik negyedből már csak bő másfél perc volt hátra, amikor az oroszok újra betaláltak, a záró felvonásban pedig már nem szakadtak meg a csapatok.

„Nem mindig ilyen egyszerű legyőzni egy orosz csapatot, egy kicsit irreális ez az eredmény, ami most kijött, ennél sokkal jobbak – értékelt az M4 Sportnak a mérkőzés után Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Ha összekerülünk az Európa-bajnokságon, el kell majd felejteni ezt a mérkőzést, és úgy kell újra hozzáállni, mint ahogyan ma is tettük” – tette hozzá a szakvezető, aki szerint a siker kulcsa a remek kapusteljesítmény és a jó védekezés volt.

Kovács Gergő úgy véli, két év után kezd összeszokni a csapat, amely a második negyedben „robbantott” és elvette az oroszok kedvét. A háromgólos Erdélyi Balázs szerint „férfias” meccsen egy erős orosz csapatot sikerült legyőzni nagy különbséggel. A válogatottba két év után visszatérő Hosnyánszky Norbert szerint főként a kapusteljesítménynek köszönhető a siker, az álmos kezdés után pedig szinte minden összejött a magyar csapatnak, amely megszerezte a kötelező győzelmet hazai közönség előtt.

A magyarok február 11-én a franciák vendégeként ugranak medencébe. A négy európai selejtezőcsoport győztese a másodikokkal csap majd össze a negyeddöntőben, a B jelű négyesben szereplő magyarok továbbjutásuk esetén az A csoportból Görögország, Olaszország és Georgia közül kapnak ellenfelet. A március 17-i, egymeccses negyeddöntők győztesei jutnak a június 23. és 28. között sorra kerülő szuperdöntőbe. Ennek a mezőnyéhez további négy válogatott csatlakozik az interkontinentális selejtezőtornáról, melyet az Egyesült Államokban rendeznek április 28. és május 3. között.