Keretet szűkített Bíró Attila – ez a 13 játékos harcolhat az olimpiáért az Eb-n

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerdán megnevezte az a 13 játékost, akivel a budapesti Európa-bajnokságon versenyez a tokiói kvótáért.

A 2020-as vízilabda Európa-bajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Bíró Attila az elmúlt öt esztendő legnehezebb keretszűkítésén van túl, mindazonáltal, mint említette, az elmúlt időszak jó eredményei sem altatják el a csapatot, amely vasárnap Horvátország ellen kezdi meg szereplését a Duna Arénában.

A szövetségi kapitány döntése szerint végül a 16-os keretéből a kapus Magyari Aldának, illetve két 2016-os Európa-bajnoknak, Antal Dórának és Szücs Gabriellának nem adatik meg a vasárnap kezdő kontinensviadalon való szereplés. Miként indokolt: „Közhely vagy sem, az elmúlt öt esztendő legnehezebb világverseny előtti döntését kellett meghoznom. Olyan szinten nőttek fel a fiatalabb játékosok a tapasztaltabbakhoz, hogy nüanszok dönthettek csak. Szerkezetileg per pillanat a kijelölt tizenhárom játékosból álló csapatot tartjuk a legjobbnak arra, hogy az Európa-bajnokságon az ismert célokért harcoljon."

Ami az elkövetkezendő napokat illeti: a kijelölt csapat két napon keresztül a kínai válogatottal készül, szombaton költözik be egy budapesti szállodába, vasárnap pedig Horvátország ellen megkezdi szereplését Eb-szereplését a Duna Arénában.

Bíró Attila kiemelte: „Jó formában, kiváló erőben vannak a lányok, robbanékonyak, de még minden lehet javítani, speciel most a gyorsításon, a dinamizmuson van a hangsúly. Az elmúlt hónapok, hetek valóban jó eredményeinek örülünk, ugyanakkor cseppet sem altat el bennünket! A mögöttünk hagyott mérkőzések semmilyen szempontból nem érnek fel egyetlen Európa-bajnoki mérkőzéssel sem, tudjuk, hogy az ellenfeleink is sokat dolgoznak, ők is munkából játszottak. Optimisták lehetünk, elbizakodottak nem, tudjuk, mi a dolgunk. Abban biztos vagyok, hogy ez a csapat képes mindenért harcba szállni!"

A hazai rendezésű Eb-n a magyarok sorrendben a horvátokkal, a szlovákokkal, az oroszokkal, a görögökkel és a szerbekkel találkoznak. Bíró Attila kiemelte, a három kötelező győzelem mellett - horvát, szlovák és szerb összecsapás - a két rangadón is nyerni akarnak annak érdekében, hogy megkönnyítsék saját útjukat a legjobb négy közé kerülésért.

A női válogatott Európa-bajnoki kerete:
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)