Musorujsag
Élő Eredmények

21 év után újra Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

21 év után újra Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

M4 Sport
A magyar férfi vízilabda-válogatott büntetőpárbaj után, 14-13-ra legyőzte Spanyolország együttesét a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának döntőjében.

Jó előjelekkel várhatta a találkozót a magyar válogatott, amely az Európa-bajnokságok történetében még soha nem kapott ki a spanyoloktól. A két csapat a finálét megelőzően 18 alkalommal találkozott egymással a kontinensviadalokon, ezeken 15 magyar siker mellett három döntetlen született. Utóbbiak közül az egyik a mostani torna csoportkörében: múlt csütörtökön 11-11 lett a végeredmény.

A spanyolok történelmi győzelemre hajtottak, ugyanis még egyszer sem nyertek Eb-t, ráadásul arra is csak egyszer, 1995-ben az olaszok révén volt példa, hogy ugyanazon a kontinensviadalon a férfiaknál és a nőknél is egyazon nemzet válogatottja diadalmaskodjon. Az biztos volt, hogy ebben az évszázadban először nem valamelyik jugoszláv utódállam válogatottjának a nyakába kerül az aranyérem, a magyarok 1999-es firenzei diadala óta ugyanis csak ezek az országok osztoztak a végső sikeren.

Néhány perccel 19 óra előtt, a magyar válogatott bemutatásakor “felrobbant” a zsúfolásig megtelt Duna Aréna, ahol még a közlekedő folyosókon is egymás hegyén hátán álltak az emberek.

Az első negyedben csak Zalánki Gergő tudta megzörgetni a spanyol kaput, azonban a vb-bronzérmes háromszor is túljárt Nagy Viktor eszén, így kétgólos hátrányból várhatta a második nyolc percet Märcz Tamás együttese. Jót is tett a magyar fejeknek a szünet, a védekezés összeállt, támadásban előbb Angyal Dániel volt eredményes, majd Zalánki második góljával már 3-3-at mutatott az eredményjelző. Pár perccel később a csapatkapitány, Varga Dénes révén átvették a vezetést a hazai medencében játszó magyar pólósok.

A második játékrész, ahogyan az első, spanyol találattal indult, de fél perccel később már Vámos Márton volt eredményes, emberelőnyből. Hosszú percek után, egy spanyol gólra Manhercz Krisztián válaszolt, így a vízilabdatorna utolsó nyolc percét egygólos magyar vezetéssel kezdhették a csapatok. Gyors spanyol találatot követően Varga Dénes bombájának örülhetett a magyar közönség, majd Zalánki ért szerencsétlenül a labdába, amely így a magyar kapuban kötött ki. Nem zavarta ez meg Manhercz Krisztiánt, aki emberelőnyből megszerezte a nyolcadik magyar gólt.

Négy perccel a vége előtt ismét a spanyolok találtak a kapuba, amire Hárai Balázs fantasztikus csavargóllal reagált. A spanyol szövetségi kapitány időt kért, aminek az eredményeképp gólt is lőttek. Egyik csapat sem tudott további gót szerezni, így ötméteres párbajban dőlt el a 2020-as férfi vízilabda Európa-bajnokság.

A sorozatot Varga kezdte, magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A spanyoloknál Perrone a balra mozduló Nagy mellett jobbra lőtt. Vámos ugyancsak a kapussal ellentétes oldalra lőtt a hálóba, viszont Munarriz sem adott esélyt Nagynak. Manhercz is magabiztos végrehajtónak bizonyult, mint ahogyan Adrian Delgado is. Hosnyánszky nagy erővel lőtt jobbra, a másik oldalon Vogel Soma kapott lehetőséget a kapuban, de nem volt esélye Larumbe lövésével szemben. Ötödikként Zalánki a bal sarkot választotta, Granados lövését pedig megfogta Vogel, így 21 év után újra Európa-bajnoki címet ünnepelhet a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Érdekesség, hogy a torna történetében másodszor dönthettek ötösök az aranyéremről, 2018-ban Barcelonában a spanyolok alulmaradtak a szerbekkel szemben ebben a műfajban.

A magyarok összességében 13. alkalommal, ez több mint két évtized volt a leghosszabb “böjt” a sportág hazai történetében.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak, döntő:

Magyarország-Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4) – ötméteresekkel
Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
gólszerzők:
Zalánki, Varga Dé., Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Hárai 1-1, illetve Munarriz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Perrone, Tahull 1-1

Magyarország: Nagy V. – Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai – cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Vogel (kapus)

A férfitorna végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG
2. Spanyolország
3. Montenegró
4. Horvátország
5. Szerbia
6. Olaszország
7. Görögország
8. Oroszország
9. Németország
10. Georgia
11. Románia
12. Törökország
13. Franciaország
14. Szlovákia
15. Hollandia
16. Málta

A torna legjobb játékosának járó díjat, a magyar válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes vehette át.

A magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságok 1926 óta íródó történetének legeredményesebb csapata, 13 arany és hat ezüst mellett hat bronzzal toronymagasan vezeti az örökranglistát.

Az eddigi férfi Eb-k érmesei:
arany  ezüst  bronz
1. MAGYARORSZÁG                                 13     6      6
2. Szerbia (Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró)  8     9      5
3. Oroszország (Szovjetunió)                     5     3      3
4. Olaszország                                   3     2      6
5. Németország                                   2     4      3
6. Horvátország                                  1     2      1
7. Montenegró                                    1     2      1
8. Hollandia                                     1     –      1
9. Spanyolország                                 –     3      3
10. Svédország                                    –     3      –
11. Franciaország                                 –     1      –
12. Belgium                                       –     –      3
13. Ausztria                                      –     –      1

 

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1385529"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2020/01/DSZZS20200126110-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak