Bíró Attila: Ez a csapat az Eb-t is képes lett volna megnyerni

A női pólósok kapitánya szerint brutális lesz az olimpiai kvalifikációs torna, de képesnek tartja együttesét a kvóta megszerzésére.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornája negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen. MTI/Czagány BalázsA magyar női vízilabda-válogatott bronzérmet nyert a budapesti Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese a szombati helyosztón 10-8-ra verte a legutóbbi kontinensviadalon első holland csapatot.

A szövetségi kapitány szerint emberfeletti teljesítményt nyújtottak játékosai a hollandok ellen megnyert szombati bronzmérkőzésen. Ugyanezt megerősítette az M4 Sport Sporthíradójában is, ahol elmondta, másfél éve kezdték el építeni a mostani együttest, amely az Eb legfiatalabb csapataként az elmúlt fél évben hatalmasat lépett előre.

"Ez a csapat az Eb-t is képes lett volna megnyerni, egy kis szerencse hiányzott hozzá. Hollandiát, a fizikailag legerősebb csapatot 8-5-ről 10-8-ra vertük, ez az 5-0 ás etap nagyon nagy teljesítmény, főleg úgy, hogy mindezt a nyolcadik mérkőzésen tettük" - értékelt a kapitány.

Úgy véli, ez az eredmény mindent elmond a csapat nagyon jó fizikai állapotáról, de mentálisan is nagyon jó volt a gárda. Van akivel hangosabban kel beszélni van akinek a lágyabb megnyilvánulás segít, de mindenkivel megtalálja a hangot, mert a csapaton belül mindenki tisztában van a feladatával.

"Keszthelyi Rita nem csak a medencében, hanem mindenhol vezéregyéniség, az a gólerős, hullámvölgy mentes játék amit nyújt, támasz a csapatnak. Leimeter Dóri is Európa egyik legjobb balkezese lett, de a többiek is jól teljesítettek, és mivel 19-20 éves játékosokról beszélünk, még nagy jövő áll előttük" - mondta a kapitány.

Kiemelte, a tavaszi trieszti olimpiai selejtezőn nagyon nehéz dolga lesz az együttesnek, az olasz, görög, holland, magyar négyes ugyan kiemelkedik, de ebből a négyből kettő kiesik.

"Brutális kvalifikáció lesz, de ez a csapat képes kiharcolni a szereplést, hétről hétre képes fejlődni. Ott már egy mérkőzésen belül akár egy rossz passzon, vagy egy kapufán is múlhat az olimpiai részvétel. Nem így terveztük, de erre is megvan a tervünk" - mondta Bíró, aki az Eb-ről és anak színvonaláról elmondta, van hat kiemelkedő csapat amelyik bármikor képes érmet szerezni, vannak a franciák és a többi mind feltörekvő nemzet. A kapitány szerint fontos, hogy ott legyenek a világversenyeken, és fejlődjenek.