Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem tud különbséget tenni olimpiai aranyérmei közt a pólósok sikerkapitánya

M4 Sport
Négy olimpia, három aranyérem. Ez Kemény Dénes mérlege a férfi vízilabdaválogatott élén. A sikerkapitány elárulta, azért lehetett ennyire eredményes a csapat olimpiákon, mert a kiegészítő emberek is képesek voltak fontos meccseket eldönteni.

Az M4 Sporton hétköznap és szombat esténként látható a magyar olimpiai sikereket felidéző sorozatunk, ennek apropóján nosztalgiáztunk a magyar pólóválogatott sikerkapitányával, Kemény Dénessel, aki Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai bajnoki címig vezette a nemzeti csapatot.

“Nem igazán tud az ember ezek között különbséget tenni – válaszolta arra a kérdésre, melyik a legkedvesebb számára a három érem közül. – Nyilván van olyan gyermeke az embernek, aki több elégedettségre ad okot, de hogy egyformán szereti őket, az teljesen normális. Az első az volt, amiről nem tudtuk, hogy milyen. Nagyon vártuk, esélyesek voltunk Sydneyben, borzasztóan csalódottak lettünk volna, ha nem sikerül. Meg akartuk élni, ahogyan ez megtörténik és el akartuk érni azt, ami nekünk addig még nem volt.”

A 65 éves szakember hozzátette, a legnehezebb az athéni volt, mert a döntőben végig hátrányban játszottak, de legalább annyira nehéz volt 2000-ben nyerni, mert hiába voltak esélyesek, öt meccsből kétszer vereséget szenvedtek és ez elbizonytalanította őket.

“Azt gondolom, hogy abban voltunk kicsit másabbak a többi csapatnál, hogy sikerült a válogatottban a kiegészítő típusú játékosok fontosságérzetét magasra vinni. Pont azok a játékosok, akik hozzá tudnak tenni valami váratlant fontos mérkőzéseken, azok hozhatják a különbséget. Nekünk volt jó pár nyerőemberünk, de nem 13. Az összes fontos meccsről tudok olyan momentumot mondani, amikor valaki olyan tett hozzá, aki világszinten kevésbé volt elismert, mint a társai.”

A korábbi szövetségi kapitány szerint az olimpia egy teljesen más kávéház. A világversenyek mindig egy adott sportágról szólnak, “az olimpia egy nagy dzsungel sport szemszögből. Nehéz az olimpián a sportolónak, hogy függetlenítse magát attól,  hogy ez nem a megszokott Eb vagy vb, hanem olimpia, pedig ugyanaz a sportág, ugyanaz a meccs, de másként érzed a falut, sportolókkal vagy együtt. Ez az érzés vagy összenyom vagy átmész turistába és okvetlenül fotót akarsz csinálni Kobe Bryanttel.”

A sydney-i olimpia eseményei (magyar és nemzetközi vonatkozású egyaránt) szombatig lesznek láthatóak az M4-en.

Az olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott tagjai aranyérmükkel és a magyar zászlóval ünnepelnek a 2000. október elsejei eredményhirdetésen, miután a sydneyi olimpiai játékok vízilabdatornájának döntőjében 13-6 arányú győzelmet arattak Oroszország felett 2000. október elsején. A magyar férfi vízilabda-válogatott 24 év után (1976, Montreal) nyerte el újra az olimpiai bajnoki címet.

További tartalmak