Musorujsag
Élő Eredmények

Benedek Tibor a 2000-es olimpiai döntő után: Ez volt a jutalmam vízilabdás pályafutásomért

Benedek Tibor a 2000-es olimpiai döntő után: Ez volt a jutalmam vízilabdás pályafutásomért

Kossuth Rádió
Sydneyben először állhatott fel a dobogó legfelső fokára Benedek Tibor, akinek döntő után elmondott szavait a Kossuth Rádió segítségével idézzük vissza. A rádió legendás riportere, Novotny Zoltán megrendítő szavakkal búcsúzik a vízilabdasport csütörtökön elhunyt ikonjától.

„Azt kell mondjam, van igazság, mert annyit dolgoztunk ezért, hogy kellett, hogy sikerüljön. sok ember volt, akik mellettem álltak amióta elkezdtem vízilabdázni. Most már a rossz emlékek nem érdekelnek, csak a jók. Minden megszépült” – mondta a Sydneyben olimpiai bajnokká váló Benedek Tibor. A magyar válogatott csapatkapitánya négy góllal járult hozzá a győzelemhez, ezzel ő lett a csapat legeredményesebb játékosa az orosz elleni, 13-6-ra megnyert fináléban.

„Tudtam, hogy ha van igazság, akkor a döntőben jól kell játszanom – utalt arra, hogy 1999. szeptemberében nyolchónapos eltiltást kapott, egy kenőcs használatát mutatta ki az elvégzett doppingtesztje. – Úgy voltam vele, ha jól fogok játszani, akkor az valamiért van…”

„Ez volt a jutalmam az egész vízilabda-pályafutásomért. Ennél nem vágytam többre, és ez a maximum amit elérhettem, úgyhogy én már akár holnap abba is hagyhatnám.”

Bármennyire is reflektorfényben volt, nem igazán szeretett szerepelni, 2005-ben, az Aranyemberek című riportműsorban arról is beszélt miért nem szerette magát címlapokon viszontlátni.

„Nem vagyok hajlandó részt venni ebben az állandó megjelenésben, Aki a legtöbbet szerepel újságokban, azok a legnagyobb sztárok…Én azt gondolom, hogy a sztárság legyen az, ami igazából, aki letett valamit az asztalra, megdolgozott érte és eredményeket ért el, ezt nemcsak egyszer, hanem többször is, éveken keresztül, azok tényleg sztárok. Én beletartozom ebbe a kategóriába, de nem vagyok hajlandó olyan újságban szerepelni, ahol nem erről szól a dolog. Nagyon válogatok. Ezt ketten a párommal, Pannival döntöttük el. Azt mondják, hogy nekem reklám, ha szerepelek itt és itt. Erre én azt mondom, nekem nem kell reklám.”

Az Aranyemberek teljes adását a lejátszóra kattintva hallgathatja meg:

Színház iránti szeretetéről és az édesapja, Benedek Miklós színművész árnyékából való tudatos kilépésről 2012-ben beszélt az Alma és fája című rádióműsorban Benedek Tibor, aki akkor azt is elárulta, annak érdekében, hogy ne származhasson előnye a családi hátteréből, sokáig nem is engedte meg édesapjának, hogy lejárjon az uszodába.

Novothny Zoltán, a Magyar Rádió riportere így emlékezett meg Benedek Tiborról:

További tartalmak