×

Kiss Gergely búcsúja Benedektől: „Soha, senki nem fog megközelíteni sem!”

Kiss Gergely szerint – aki együtt szerezte vele mindhárom olimpiai aranyat – minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhatott tőle és felnézhetett Benedek Tiborra, aki életének 48. évében csütörtök hajnalban súlyos betegség után hunyt el.

Az aktív pályafutását nemrég 42 évesen lezáró klasszis többek között ezekkel a gondolatokkal emlékezett meg Facebook-oldalán társáról, akinek, a „gólkirálynak” 16 évesen szurkolóként üvöltött a Komjádi Uszodában.

„Aztán a válogatottnál, kereten kívüli meghívottként remegtem, ha véletlenül csak rám néztél, mint a Nemzeti Csapat Vezére” – folytatta Kiss, aki 19 évesen harcostársává vált a „világ legjobb balkezesének”. Négy évvel később együtt álltak az olimpiai dobogó tetején Sydneyben.

A bejegyzésben Kiss Gergely felidézte, Benedek Tibor csapatkapitányként higgadtan, tiszta szívvel irányította a csapatot, elmondhatatlan és tisztelettel teli aura vette körül.

„A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál, minden másodpercben” – idézte fel társa habitusát.

Kiss Gergely is azon az állásponton van, hogy pótolhatatlan veszteség a halála. „Soha, senki nem fog megközelíteni sem!” – írta, ahogy címszavakban azt is, miért. „Gólkirály. Bajnok. Harcos. Bajtárs. Példakép. Vezér. Csapatkapitány. Mester. És a legfontosabbak: Gyermek, Férj, Apa, Barát.”Kiss Gergely májusban, mikor Benedek bejelentette, hogy visszavonul a pólós élettől, a Kossuth Rádiónak nyilatkozott korábbi társáról. Elképesztő kitartásáról, szorgalmáról, akaraterejéről. És felidézte azt a pillanatot, amit soha nem felejt el, azt, amit a 2004-es olimpiai döntő lefújásakor közösen megéltek.