Musorujsag
Élő Eredmények

Zalánki Gergő: Nem teher számomra a világ legjobb balkezes játékosának pótlása

Zalánki Gergő: Nem teher számomra a világ legjobb balkezes játékosának pótlása

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Zalánki Gergő, a magyar férfi vízilabda-válogatott balkezese az álmait követve, a nyáron a Ferencvárost elhagyva három évre szóló szerződést írt alá a Bajnokok Ligája-címvédő Pro Reccóval. Csapattársai kedvesek vele és jól halad a beilleszkedése, a legtöbb segítséget korábbi csapattársától kapja. Sosem úszott még ennyit még felkészülés során, klubjában pedig kimondott cél, hogy minden címet meg kell nyerni a szezonban. Interjú.

Szeptember elején, nagyjából egy hónapja érkezett Reccóba. Hogy érzi magát azóta, milyen a csapatközösség?
Nagyon jól érezzük magunkat, nagyon szép ez a kisváros. Ma is a tengerparton ebédeltünk, gyönyörű a hely, nagyon jól érezzük magunkat. A csapat is nagyon szuper. Kedvesek és segítőkészek, ha nem értek valamit. Minden nagyon jól és pozitívan alakul.

Hogyan boldogul az olasszal, korábbi csapattársa, Aaron Younger sokat segít?
Azért a nyelvet még sokat kell gyakorolni. A feleségemmel, Fruzsival van egy közös olasztanárunk, épp ebéd előtt volt vele óránk. Próbáljuk gyakorolni és tanulni, egész jól haladunk. Aaron nagyon sokat segít nekem, mindig ott van mellettem és mondja, amit nem értek. Mostanra az edzéseken a feladatokat és a taktikát már megértem, szerencsére egészen az alapokkal kezdünk, mivel Sandro (a Pro Recco nyáron kinevezett új vezetőedzője, Sandro Sukno- a szerk.) is a nyáron érkezett a csapathoz, illetve az ő olaszát könnyebben megértem. Nagyon jól beszéli a nyelvet, de egy kicsit lassabban, így talán az én fülemnek érthetőbben, mint amikor az egyik olasz nagyon belekezd a mondandójába ebéd vagy vacsora közben és elhadarja, de Aaron tényleg ott van, ha valamit nem értek. Mostanában meg szokta kérdezni, hogy értem-e, én pedig mondom, hogy éppen igen vagy nem. Sokat segítettek nekünk a családjával, most is épp velük ebédelünk.

Feleségével együtt költözött ki Olaszországba, az edzéseken és mérkőzéseken kívül milyen programokkal töltik az időt?
„Sajnos nincs mozi, pedig beszéltük is a feleségemmel, pont megjelent az új James Bond film, milyen jó lenne megnézni. Ha van egy szabad délutánunk, akkor itt Reccóban sétálunk. Néhányszor átmentünk már egy közeli nagyon szép kisvárosba, Camogliba, ami húsz percre van gyalog. Illetve fél órára autóval található két gyönyörű hely, ahova nagyon szeretünk elmenni, Portofino és Santa Margeritha. Ha van szabad hétvégénk, mint a múlt héten, akkor tervezünk egy kicsit jobban szétnézni, most Firenzében voltunk, de Pisát is megnéztük már. Próbálunk minél több helyre elmenni, Milánóban már voltunk együtt. Eddig Portofino a nagy kedvenc, tényleg gyönyörű. Feltaláljuk magunkat, fél órán belül is nagyon sok a látnivaló a környéken. Élvezzük az egészet, egy kicsit olyan, mint egy nyaralás – főleg Fruzsinak teljesen olyan, neki szerintem nagyon tetszik és boldog itt.”

 

View this post on Instagram

 

ZalankiGergo (@zalesz) által megosztott bejegyzés

A kupában remekelt, és már bemutatkozott a bajnokságban is, méghozzá góllal. Mennyiben mások az edzések és a csapatjáték korábbi klubjaihoz képest? Van olyan játékelem, amit szoknia kell?
„Jók és rendkívül fárasztóak az edzések, nagyon sokat úszunk. Még soha nem úsztam ennyit klubfelkészülés alkalmával, itt kevesebb a konditermes edzés és sokkal többet úszunk, de szerencsére fel tudom venni a tempót – bár az olaszok elég jól úsznak, nekem sincs szégyenkezni valóm. Az még annyira nem jött ki, hogy mi lesz pontosan a taktikánk. Azt már most látom, hogy kicsit más, mint a magyar bajnokság, sokkal dinamikusabb és kevésbé fizikális, itt talán mindenki egy kicsit vékonyabb. Inkább a gyorsaság és az ügyesség dominál a medencében nem szokott olyan fizikális és verekedős lenni játék. Meg kell szoknom, hogy itt a gyengébb csapatok is úgy védekeznek, hogy próbálja elvenni a labdát és nem fizikálisan próbálnak megverni. Ügyesebbek talán, de nem olyan erősek. Az első meccsen a kupában egy fiatal srác elvette tőlem a labdát, megmondom őszintén, meglepett, nem is tudom mikor veszítettem el utoljára a labdát ilyen módon – egy kicsit cikinek éreztem. Valahogy meghúzott és úgy voltam vele, hogy akkor ez egy szabaddobás lesz, majd lábbal kiemelkedett és elvette a labdát. Itt a bírók is egy kicsit jobban engedik ezt a szoros emberfogást, ezt a részét meg kell szoknom.”

Zalánki Gergő (balra) 22-én.
MTI/Czagány Balázs

Mondhatjuk, hogy Dusan Mandic pótlására szerződtették. Mekkora terhet jelent ez?
„Nem tekintek rá teherként. Engem motivál, hogy egy kétszeres olimpiai bajnokot kell pótolnom. Szerintem jelenleg ő a világ legjobb balkezes játékosa. Nagyon sokat játszott itt Reccóban és gondolom, sok mindent tanult, felvette az olasz stílust. Még nem vagyok az ő szintjén és ezzel nincs is semmi baj, a célom az, hogy Mandic kvalitását elérjem. Nehéz őt pótolni, talán amiben jobb lehetek és ki kell használnom, hogy fizikálisan talán többet tudok játszani, talán jobban bírom a terhelést. A többiek segítenek, Sandro is nagyon kedves velem, megkérdezi jól vagyok-e, értem-e a dolgokat. Az a célom, hogy Mandic szintjét elérjem, ami nem lesz könnyű, hiszen ő egy nagyon komplett játékos, de megteszek minden tőlem telhetőt. Ugyanolyan játékot nem fogok játszani, mint ő. Talán más lehet az én szerepem, de ez majd kialakul.”

 

View this post on Instagram

 

ZalankiGergo (@zalesz) által megosztott bejegyzés

Milyen célokat tűztetek ki a szezonra?

Itt mindent meg kell nyerni, az olasz bajnokság és a kupa természetesen alap, ha ezeket nem nyerjük meg, akkor nagyon nem fognak örülni. A Bajnokok Ligája már annyira nem egyszerű, de úgy gondolom, esélyesként indulhatunk el. A Novi Belgrád és az Olympiakosz, akik nagyon jó igazolásokat hajtottak végre a nyáron, szerintem ők lehetnek a nagy ellenfeleink, mellettük pedig a Barceloneta és a Ferencváros lehetnek, akik odaérhetnek a végéig. Egy BL mindig sok esélyes, ezért nem lehet egyértelműen kimondani, hogy meg kell nyernünk, de a célunk az, hogy minden kupát megszerezzünk.

Borítókép: Zalánki Gergő 2021. augusztus 8-án. Fájlnév D__YT20210808006.jpg Képcím Tokió 2020 - Férfi vízilabda - Magyarország-Spanyolország Képszöveg Tokió, 2021. augusztus 8. Zalánki Gergő a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 8-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek